ZDA in EU napovedujejo oster odziv, če ruska vojska napade Ukrajino

Svet 23. Jan 202218:29 > 24. Jan 2022 08:02 8 komentarjev
Ukrajinski vojaki
Ukrainian Defence Ministry/REUTERS

Združene države Amerike in Evropska unija so enotne, da bo morebitnemu ruskemu vojaškemu napadu na Ukrajino sledil oster odziv in sankcije.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je opozoril, da bi “ena sama dodatna ruska sila”, ki bi v Ukrajino vstopila “na agresiven način”, povzročila “hiter, oster in enoten” odziv Združenih držav Amerike (ZDA) ter njenih zaveznic, poroča CNN.

Tako je Blinken še dodatno okrepil ameriško opozorilo pred rusko invazijo v Ukrajino, pri tem pa je med zaveznicami posebej omenil tudi Evropo.

Po poročanju Guardiana je tudi visoki uradnik v institucijah Evropske unije (EU) dejal, da bo Unija uvedla sankcije proti Rusiji v nekaj dneh po vojaškem napadu na Ukrajino, če bi do njega prišlo.

Jutri se bodo v Bruslju sestali zunanji ministri držav članic EU, še poroča Guardian. Pričakuje se, da bodo Moskvi izdali dodatno opozorilo ob napetostih zaradi kopičenja sto tisoč ruskih vojakov in težkega orožja ob meji z Ukrajino.

Ministre naj bi prek videopovezave nagovoril tudi Blinken in jih seznanil z vsebino svojih pogovorov z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom. Kot smo poročali, nedavni diplomatski poizkus ni prinesel preboja, so se pa strinjali, da se bosta obe strani še naprej pogovarjali.

Blinken je zagovarjal tudi odločitev ZDA, da proti Rusiji (za zdaj) še ni uvedla preventivnih sankcij, kljub temu da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ZDA in njene zaveznice pozval, naj Moskvo kaznujejo zdaj. Kot pravi Blinken, so vse aktivnosti ZDA trenutno namenjene temu, da ruskega predsednika Vladimirja Putina odvrnejo od dejanj agresije, še poroča CNN.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje