ZDA povabile družino ubite novinarke Al Jazeere v Washington

Svet 13. Jul 202217:34 > 17:34 5 komentarjev
Širin Abu Akleh
PROFIMEDIA

Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna je sorodnike ubite novinarke Al Jazeere Širin Abu Akleh povabila v Washington, je danes novinarjem na poti v Izrael sporočil Bidnov svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan. Ameriški predsednik je kmalu zatem pristal v Jeruzalemu, kjer danes začenja svoj prvi predsedniški obisk na Bližnjem vzhodu.

Družino ubite novinarke Al Jazeere Širin Abu Akleh je v ZDA povabil ameriški zunanji minister Anthony Blinken, “da bi se lahko usedli in pogovorili neposredno s predsednikom”. Družina Širin Abu Akleh je namreč izrazila ogorčenje nad “nizkotnim odzivom” Bidnove vlade na njeno smrt, ki je izraelske sile opral krivde namernega napačnega ravnanja.

“Pred nekaj urami, okoli poldneva, smo dobili klic in ponovili naše zahteve in prošnjo, da se srečamo s predsednikom ob njegovem prihodu”, je za AFP pogovor z Blinknom potrdila nečakinja ubite novinarke Lina Abu Akleh. Blinken med pogovorom ni nakazal, da bi do srečanja lahko prišlo med Bidnovim obiskom Jeruzalema.

51-letno ameriško novinarko palestinskega rodu Širin Abu Akleh so maja med racijo v begunskem taborišču Dženin na okupiranem Zahodnem bregu ubile izraelske sile. Do takšnega zaključka je prišla preiskava urada ZN za človekove pravice, kot tudi več drugih novinarskih preiskav. Z rezultati preiskave so se strinjale tudi ZDA, vendar so ob tem trdile, da ni dokazov, da je izraelska vojska novinarko ubila namerno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje