Putin in Johnson po telefonu o mirni rešitvi ukrajinske krize

Svet 02. Feb 202216:59 > 20:48 0 komentarjev
Vladimir Putin
Evgenia Novozhenina/REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin in britanski premier Boris Johnson sta spregovorila po telefonu in se strinjala, da je glede Ukrajine potrebna mirna rešitev. Po navedbah Putina Nato ni pripravljen obravnavati pomislekov Rusije.

Ruski predsednik Vladimir Putin in britanski premier Boris Johnson sta v današnjem telefonskem pogovoru razpravljala o ukrajinski krizi in varnostnih zagotovilih Moskvi, so sporočili iz Kremlja. Po navedbah Putina Nato ni pripravljen obravnavati pomislekov Rusije. Voditelja se sicer strinjata o potrebi po mirni rešitvi glede Ukrajine.

“Ugotovili smo nepripravljenost Nata, da bi se ustrezno odzval na utemeljene ruske pomisleke,” sporočilo iz Kremlja povzema francoska tiskovna agencija AFP. Putin je še dejal, da se Nato “skriva” za svojo politiko odprtih vrat, ki je “v nasprotju s temeljnim načelom nedeljive varnosti”, piše v izjavi.

Ruski predsednik je prav tako obtožil Ukrajino “kronične sabotaže” mirovnega dogovora iz Minska, ki so ga ukrajinske oblasti in proruski separatisti podpisali leta 2015.

Z Downing Streeta so medtem sporočili, da sta se Johnson in Putin v telefonskem pogovoru dogovorila, da si bosta prizadevala za “mirno rešitev” ukrajinske krize. “Voditelja sta se strinjala, da poslabšanje ni v interesu nikogar,” so zapisali v izjavi. Dodali so, da je Johnson Putina opozoril, da bi bila vsaka ruska invazija “tragična napaka”.

Voditelja sta poudarila tudi pomen dialoga med državama na področjih, kot so podnebne spremembe, Afganistan in iranski jedrski program, so še sporočili iz Londona.

ZDA pošiljajo dodatne vojake

ZDA bodo zaradi nevarnosti ruske invazije na Ukrajino v Vzhodno Evropo napotile vojaške okrepitve v podporo silam Nata, je danes napovedal neimenovani predstavnik ameriške administracije. Po poročanju medijev naj bi šlo za okoli 3000 vojakov. “V skladu z navodili predsednika Joeja Bidna bo obrambno ministrstvo v Vzhodno Evropo premestilo nekatere enote, ki so že nameščene v Evropi, ter enote iz ZDA,” je povedal omenjeni predstavnik, ki pa konkretnih številk ni navedel.

Pojasnil je, da se ti vojaki ne bodo borili v Ukrajini, niti ne bo šlo za trajno premestitev, temveč samo za odgovor na aktualne razmere. Moskva je v odzivu to potezo označila za destruktivno. Gre za “neutemeljen, destruktiven korak, ki povečuje vojaške napetosti in zožuje prostor za politične odločitve,” je v odzivu za rusko tiskovno agencijo Interfax dejal namestnik ruskega zunanjega ministra Aleksander Gruško.

Po poročanju ameriških medijev naj bi iz Nemčije v Romunijo premestili tisoč vojakov, okoli 2000 pa naj bi iz oporišča Fort Bragg v Severni Karolini premestili v Nemčijo in na Poljsko. Po poročanju BBC gre za dodatne vojake poleg 8500 vojakov, za katere je Pentagon že prejšnji mesec odredil visoko stopnjo pripravljenosti za morebitno napotitev v Evropo.

Odzval se je tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ki je pozdravil načrtovano napotitev dodatnih ameriških vojakov v Evropo. “To je močan signal zavezanosti ZDA,” je dejal. Dodal je, da bo premestitev vojakov na Natovo vzhodno krilo okrepila odvračalno držo in obrambo severnoatlantskega zavezništva.

Rusija naj bi ob meji z Ukrajino namestila okoli 100.000 vojakov, zato jo Zahod obtožuje, da pripravlja invazijo, kar sicer v Moskvi zanikajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!