Jedrska elektrarna Zaporožje ponovno priključena na ukrajinsko omrežje

Svet 26. Avg 202207:42 5 komentarjev
Zaporožje
Alexander Ermochenko/REUTERS

Evropa se je v četrtek, ko je bila jedrska elektrarna Zaporožje, ki jo je zasedla Rusija, izklopljena iz državnega električnega omrežja, soočila z možnostjo jedrske katastrofe, je opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Danes je osebje enega od dveh še delujočih jedrskih reaktorjev uspelo priklopiti na ukrajinsko električno omrežje.

Jedrsko elektrarno v Zaporožju so v četrtek zaradi poškodovanih daljnovodov izklopili iz električnega omrežja, poškodovano infrastrukturo pa so danes uspeli popraviti in nuklearko ponovno priklopiti na omrežje, je sporočil ukrajinski operater Energoatom. “Vsi varnostni sistemi normalno delujejo,” so še zagotovili v Energoatomu. Dodali so, da reaktor znova proizvaja elektriko za potrebe Ukrajine, moč njegovega delovanja pa postopoma povečujejo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pred ponovnim priklopom na omrežje dejal, da je jedrska elektrarna v Zaporožju v četrtek lahko varno obratovala le zaradi rezerv električne energije. “Če se dizelski generatorji ne bi vklopili, če se avtomatika in osebje elektrarne ne bi odzvali po izpadu elektrike, bi se že spopadali s posledicami jedrske nesreče,” je včeraj zvečer opozoril Zelenski.

Škodo so povzročili požari, ki so po navedbah ukrajinske državne agencije za jedrsko energijo posegli v delovanje električnih vodov, ki povezujejo elektrarno. Elektrarna Zaporožje je tako bila prvič v zgodovini začasno odrezana od državnega omrežja.

Satelitski posnetki, narejeni v sredo, so pokazali, da v neposredni bližini kompleksa gori. Zelenski je za nastalo škodo okrivil rusko obstreljevanje, v večernem nagovoru pa je Moskvo obtožil, da sta Ukrajina in Evropa le korak stran od katastrofe.

Satelitski posnetki elektrarne Zaporožje
Copernicus Sentinel-2

Medtem pa lokalni guverner, ki ga je imenovala Rusija, Jevgenij Balicki, za napade obtožuje ukrajinsko vojsko. Po njegovem zatrjevanju je zato v regiji prišlo do izpada električne energije. Župan mesta Energodar, ki leži ob jedrski elektrarni, je v četrtek sicer poročal, da mesto sploh nima elektrike in vode, o tem pa so poročali tudi iz Melitopola in Hersona.

Stopnja sevanja v okolici elektrarne je ostala v mejah normale, kljub temu da je jedrski kompleks v četrtek izgubil glavno oskrbo z električno energijo.

V začetku marca so elektrarno zasedle ruske vojaške sile, vendar z njo še naprej upravljajo ukrajinski jedrski tehniki. Kremelj je sporočil, da bo mednarodnim opazovalcem dovolil obisk kompleksa, vendar bo do takrat težko preveriti, kaj se dogaja na terenu.

“Skoraj vsak dan se v jedrski elektrarni Zaporožje ali v njeni bližini zgodi nov incident. Ne moremo si privoščiti, da bi izgubljali čas,” je dejal generalni direktor IAEA Rafael Grossi.

Svetovalka ukrajinskega ministra za energetiko Lana Zerkal je povedala, da je obisk inšpektorjev IAEA v nuklearki “načrtovan za prihodnji teden” in da zdaj delajo na tem, kako bodo prišli do nje. Kasneje pa je izrazila dvom, da se bo to zgodilo, saj Rusija, “kljub uradnemu pristanku, da inšpektorji potujejo po ukrajinskem ozemlju, umetno ustvarja ovire, da ne morejo priti do nuklearke”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kijev trdi, da Moskva poskuša namerno preusmeriti energijo iz zasedene jedrske elektrarne, da bi jo ponovno priključila na rusko električno omrežje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje