Zelenski o morebitni zmagi Trumpa: Zahtevno bo, a smo pripravljeni sodelovati

Svet 19. Jul 202411:13 0 komentarjev
Volodimir Zelenski med intervjujem za BBC
Volodimir Zelenski med intervjujem za BBC (Foto: zajem zaslona/BBC)

Volodimir Zelenski je v intervjuju, ki ga je dal za britanski BBC, dejal, da ob morebitni zmagi Donalda Trumpa pričakuje, da bo sodelovanje zahtevnejše, vendar da so pripravljeni sodelovati tudi z morebitno novo administracijo, ki bo manj naklonjena Ukrajini. Znova je poudaril tudi pomembnost vojaške pomoči Ukrajini in poudaril, da bi vojaška oslabitev Rusije na frontnih linijah Ukrajino za pogajalsko mizo postavila v veliko boljši položaj.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob robu vrha Evropske skupnosti v Oxfordu v intervjuju za britanski BBC med drugim spregovoril o morebitni zmagi Donalda Trumpa na novembrskih predsedniških volitvah v ZDA. Slednji je v sinočnjem zaključnem govoru republikanske konvencije tudi uradno sprejel republikansko nominacijo.

Trenutno kaže, da ima aktualni predsednik ZDA Joe Biden vse manj možnosti za zmago proti Trumpu. Podpora mu pada vse od izjemno slabega nastopa na njunem prvem soočenju, prednost v Trumpov prid pa se je še povečala po sobotnem poskusu atentata nanj. Zaradi vse bolj brezizhodnega položaja vse več demokratov tudi poziva Bidna, naj odstopi iz predsedniške tekme in boj s Trumpom prepusti nekomu drugemu. Po nekaterih informacijah bi lahko, potem ko sprva ni kazal volje po izstopu iz predsedniške tekme, Biden vendarle že ta konec tedna popustil.

Ukrajina pripravljena sodelovati s komerkoli

Kot je v intervjuju dejal Zelenski, se zaveda, da bo sodelovanje z morebitno Trumpovo administracijo predstavljalo zahtevno nalogo in trdo delo, ampak so, kot je dejal, “delovni ljudje” in pripravljeni sodelovati s komerkoli, ki bo na čelu ZDA.

Trump in njegov podpredsedniški kandidat ter senator zvezne države Ohio J. D. Vance sicer odkrito nakazujeta, da bo ob morebitni zmagi podpora Ukrajini s strani ZDA znatno manjša kot pod predsednikom Bidnom.

J. D. Vance je tako pred dnevi med drugim izjavil, da mu je vseeno, kaj se bo zgodilo z Ukrajino. “Morda (Vance, op. p.) res ne razume, kaj se dogaja v Ukrajini, zato je treba delati na tem in sodelovati z ZDA,” je dejal za BBC.

ZDA so sicer v začetku meseca Ukrajini zagotovile nov sveženj vojaške pomoči v vrednosti 2,3 milijarde dolarjev. Od začetka ruske agresije februarja 2022 pa so Ukrajini namenile že za več kot 51 milijard dolarjev orožja, streliva in druge vojaške pomoči.

Zelenski prvi tuji voditelj po Clintonu, ki bo nagovoril britansko vlado

Zelenski je pred intervjujem imel govor tudi na vrhu Evropske politične skupnosti v Oxfordu, kjer so se zbrali voditelji 27 članic EU in 20 nečlanic, vključno z gostiteljico Veliko Britanijo. Pred tem se je srečal tudi z novim britanskim premierjem Keirom Starmerjem. Ta mu je zagotovil, da bo Velika Britanija Ukrajini stala ob strani, kolikor bo treba ter obljubil pomoč v višini treh milijard britanskih funtov (okoli 3,5 milijarde evrov).

Slovenski premier Robert Golob in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sta v četrtek ob robu vrha Evropske politične skupnosti v bližini Oxforda podpisala sporazum o sodelovanju na področju varnosti in dolgoročni podpori med državama.

Zelenski je ob tem izrazil prepričanje, da se britansko stališče do Ukrajine pod novim premierjem ne bo spremenilo in izrazil upanje, da bo obdobje Starmerja pomenilo novo in posebno poglavje v britanski zunanji politiki.

Zelenski bo v petek nagovoril tudi predstavnike britanske vlade in bo prvi tuji voditelj po letu 1997, ko je britansko vlado nagovoril Bill Clinton. Ukrajinski predsednik naj bi britanskim ministrom predstavil situacijo v Ukrajini in izrazil potrebo po krepitvi evropske vojaške industrije. Starmer in Zelenski naj bi ob tem podpisala tudi sporazum o financiranju izvoza orožja v višini 3,5 milijarde funtov (dobre 4 milijarde evrov).

Že februarja so tudi voditelji vseh 27 članic EU podprli 50 milijard evrov vreden sveženj pomoči za Ukrajino, pred dnevi pa je Bruselj odobril prvo redno izplačilo v višini skoraj 4,2 milijarde evrov. Konec maja je po neformalnem zasedanju zunanjih ministrov Nata v Pragi tudi generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg članice pozval, da še naprej zagotavljajo vojaško pomoč Ukrajini v vrednosti 40 milijard evrov na leto.

Volodimir Zelenski med intervjujem za BBC
Volodimir Zelenski med intervjujem za BBC (Foto: zajem zaslona/BBC)

Ukrajina v vse slabšem položaju, obljubljenih F-16 še ni

Ukrajina se sicer zadnje mesece sooča z vse težjo situacijo pri obrambi pred rusko ofenzivo vzdolž zelo dolge frontne linije na vzhodu države. Predvsem širše območje Harkova je pod nenehnim udarom ruskih napadov.

Kijev je upal, da bi lahko preobrat na fronti prinesla s strani zaveznic obljubljena letala F-16. Vendar, kot je dejal Zelenski, naj Ukrajina doslej ne bi dočakala še niti enega izmed teh. “Minilo je 18 mesecev, do nas pa ni prišlo še niti eno letalo,” je dejal za BBC in obenem izrazil hvaležnost za vso drugo pomoč, ki so jo od začetka vojne dobili. Dejal je, da bi nujno potrebovali letala, da se uprejo ruski prevladi na nebu.

Glede končanja vojne Zelenski meni, da bi moral ves svet pritisniti na Rusijo in jo prepričati, da se usede in razmisli o koncu. “To ne pomeni, da bi vsa okupirana ozemlja morali pridobiti nazaj s silo, mislim, da lahko pomaga tudi ‘moč diplomacije’,” je dejal in poudaril, da bi vojaška oslabitev Rusije na frontnih linijah Ukrajino za pogajalsko mizo postavila v veliko boljši položaj. “Menim, da je s pritiskom na Rusijo mogoče priti do diplomatske rešitve,” je prepričan.

Zelenski Ukrajino vodi od leta 2019. Letos mu je potekel prvi mandat, vendar v Ukrajini volitev niso izvedli, saj ustava izključuje glasovanje v času vojne. Kot je dejal za BBC, si je že zamislil čas, ko bo odstopil s položaja, “ampak, dokler se vojna ne konča, zagotovo še ne”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!