Nizozemska in Danska Ukrajini obljubili 42 bojnih letal: “To je zgodovinsko”

Svet 20. Avg 202313:35 > 20:56 18 komentarjev
PROFIMEDIA (Zelenski na Danskem)

Danska in Nizozemska sta potrdili, da bosta Ukrajini dobavili bojna letala F-16. Državi sta to potrdili po obisku Zelenskega. Po njegovih besedah je odločitev o prenosu letal za Ukrajino "absolutno zgodovinska, močna in navdihujoča".

Danska in Nizozemska sta danes potrdili, da bosta Ukrajini dobavili bojna letala F-16. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je odločitev med današnjim obiskom na Nizozemskem pozdravil in dejal, da je za Ukrajino zgodovinska in navdihujoča.

Po njegovih besedah bo Ukrajina prejela 42 omenjenih lovcev, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Nizozemska in Danska se zavezujeta, da bosta Ukrajini predali letala F-16, ko bodo za to izpolnjeni pogoji,” je na skupni novinarski konferenci z ukrajinskim predsednikom dejal nizozemski premier Mark Rutte, ki trenutno vodi prehodno vlado. To je tudi prva konkretna obljuba Kijevu o dostavi teh ameriških lovcev.

Prenos letal Ukrajini je danes potrdilo tudi dansko obrambno ministrstvo. Ob tem je dodalo, da si bo Danska prizadevala za povečanje koalicije za dobavo bojnih letal Ukrajini in usposabljanje ukrajinskih pilotov.

PROFIMEDIA (Zelenski na Nizozemskem)

Po besedah Zelenskega je odločitev o prenosu letal za Ukrajino “absolutno zgodovinska, močna in navdihujoča”. “To je še en korak h krepitvi ukrajinskega zračnega ščita,” je poudaril. Podrobnosti dobave ali časovnega okvirja voditelja nista razkrila, je pa Zelenski na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, zapisal, da bo Ukrajina prejela 42 letal in da je to šele začetek.

Do obiska Zelenskega na Nizozemskem prihaja dva dni po tem, ko so ZDA Amsterdamu in Koebenhavnu dovolile, da svoja lovska letala F-16 izročita Ukrajini. Zanje so v Kijevu prosili že dlje časa. Vendar pa je Washington ob tem postavil pogoj, da lahko do prenosa pride šele, ko bo končano urjenje ukrajinskih pilotov zanje.

PROFIMEDIA (Zelenski na Danskem)

Kasneje se je ukrajinski predsednik odpravil še na Dansko, kjer so ga v letalsko oporišče Skrydstrup na jugu države sprejeli premierka Mette Frederiksen, zunanji minister Lars Lokke Rasmussen in obrambni minister Jakob Ellemann-Jensen.

Potem ko so si v oporišču ogledali dansko zalogo letal F-16 in se pogovarjali o začetku usposabljanja ukrajinskih pilotov, je premierka Frederiksen sporočila, da bo Danska prvih šest lovcev F-16 Ukrajini dostavila na prehodu v novo leto, v prihodnjem letu še osem, leta 2025 pa pet, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ruske sile naj bi preprečile napad z dronom

O napadih z droni so poročali tudi iz drugih delov Rusije.

Napad z dronom v regiji Kursk
Tarča napada z dronom je bila tudi železniška postaja v regiji Kursk. (foto: Profimedia)

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je bila ponoči tarča napadov ukrajinskih dronov tudi ruska regija Kursk, ki meji na Ukrajino. Po besedah guvernerja regije Romana Starovojta je dron padel na streho železniške postaje, nato pa je izbruhnil požar, ki pa so ga že pogasili. Ob strehi in fasadi železniške postaje je bila škoda povzročena tudi na prvem peronu in v čakalnici, je sporočil na družbenem omrežju Telegram.

Po njegovih navedbah je bilo v času napada v objektu 50 ljudi, pet pa jih je bilo lažje poškodovanih.

Južneje, še vedno blizu Ukrajine, v regiji Rostov, pa je ruska protiletalska obramba prestregla dva brezpilotna letalnika, je sporočil guverner regije Vasilij Golubev. Tudi tu ni bilo žrtev niti gmotne škode.

V zadnjih mesecih se je povečalo število ukrajinskih napadov z droni na ozemlje Rusije. Britansko obrambno ministrstvo je danes ocenilo, da so ti napadi strateško pomembni, saj naj bi ruske oblasti ob napadu na Ukrajino predpostavljale, da bo imel “le malo neposrednega vpliva” na Rusijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Poveljstvo ruskih letalskih sil je zelo verjetno pod močnim pritiskom, da izboljša zračno obrambo nad zahodno Rusijo,” je ministrstvo zapisalo na družbenem omrežju X.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje