Zelenski: Pogajanja z Rusijo v tem trenutkom pomenijo zamrznitev vojne

Svet 16. Jun 202321:16 4 komentarji
Volodimir Zelenski
Foto: Valentyn Ogirenko/REUTERS

Delegacija afriških voditeljev je danes obiskala Kijev. Pozvali so k deeskalaciji konflikta, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pa je izključil pogajanja z Rusijo v tem trenutku. Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem potrdil, da so v Belorusiji namestili prve kose taktičnega jedrskega orožja.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes po srečanju z delegacijo afriških voditeljev v Kijevu izključil možnost vsakršnih pogajanj z Rusijo. “Danes sem med našim srečanjem večkrat jasno povedal, da dopuščanje vsakršnih pogajanj z Rusijo zdaj, ko je okupator na naši zemlji, pomeni zamrznitev vojne, zamrznitev bolečine in trpljenja,” je dejal. Prav tako je Rusijo obtožil, da je zamrznila ukrajinski konflikt po priključitvi polotoka Krim leta 2014, in dodal, da Kijev Moskvi ne bo dovolil, da to stori še enkrat, poroča tiskovna agencija AFP.

Delegacija štirih afriških voditeljev na čelu z južnoafriškim predsednikom Cyrilom Ramaphoso je danes obiskala ukrajinsko prestolnico, kamor je prispela v prizadevanjih za pogajanja o končanju vojne. Po Kijevu se bo v soboto v Rusiji srečala s predsednikom Vladimirjem Putinom. Ramaphosa je pozval Ukrajino in Rusijo k deeskalaciji konflikta. “To vojno je treba rešiti in moralo bi priti do miru s pogajanji,” je dejal novinarjem po pogovorih z Zelenskim, poroča AFP.

Ob Ramaphosi so v delegaciji, ki se je pred tem ustavila tudi na Poljskem, še voditelji Senegala, Zambije in Komorov, s katerimi potujejo še egiptovski premier ter visoka predstavnika Ugande in Konga.

Volodimir Zelenski in Cyril Ramaphosa
Volodimir Zelenski in Cyril Ramaphosa (Foto: Valentyn Ogirenko/REUTERS)

Ob njihovem prihodu so se v Kijevu oglasile sirene za zračni napad. Po besedah Zelenskega ruski raketni napad na Kijev med obiskom afriške delegacije pomeni, da Putin ne nadzoruje ruske vojske ali da je “neracionalen”. Dodal je, da želi “popolnoma uničiti državo Ukrajino”. “Danes, ko smo bili tukaj, smo slišali za raketne napade in te vrste sovražnosti niso dobre za spodbujanje miru,” je dogajanje komentiral Ramaphosa.

Putin potrdil namestitev jedrskih konic v Belorusiji

Vladimir Putin je potrdil, da so v Belorusiji namestili prve kose taktičnega jedrskega orožja. Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je sicer že prejšnji mesec dejal, da je Rusija začela nameščati jedrsko orožje v njegovi državi, a Moskva doslej tega ni potrdila. “Zgodilo se je, prve jedrske konice so bile nameščene na beloruskem ozemlju. To je prva serija. Do konca leta bomo delo končali,” je po poročanju tujih tiskovnih agencij, ki se sklicujejo na ruski Tass, dejal Putin.

Zatrdil je tudi, da se z Natom ne bo pogajal o zmanjšanju količine jedrskega orožja. “Imamo več takega orožja kot Nato. To vedo in vselej so nas skušali prepričati v pogovore o zmanjšanju. Ampak, naj gredo k vragu, kot pravijo ljudje,” je zbranim v Sankt Peterburgu dejal Putin.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje