Lukašenko v primeru agresije pripravljen uporabiti tudi rusko jedrsko orožje

Svet 14. Jun 202309:15 15 komentarjev
Aleksander Lukašenko in Vladimir Putin
PROFIMEDIA

Del ruskega taktičnega jedrskega orožja je že na beloruskih tleh. Kot je v intervjuju za državno televizijo povedal predsednik Aleksander Lukašenko, ga je pripravljen uporabiti brez oklevanja, če bi se država soočila z agresijo.

V Belorusijo je že prišlo rusko taktično jedrsko orožje, je v pogovoru za državno televizijo povedal predsednik Aleksander Lukašenko. Kot piše agencija AP, v državi še ni celotne pošiljke ruskega orožja, vendar je vse pripravljeno za namestitev.

Lukašenko je v pogovoru zagrozil, da je taktično jedrsko orožje pripravljen uporabiti brez oklevanja. “Bog ne daj, da bi se moral danes odločiti za uporabo tega orožja. Če bi se soočili z agresijo, ne bi okleval,” je bil odločen beloruski voditelj. Izjavo je dopolnil s pojasnilom, da bi se pred uporabo jedrskega orožja posvetoval z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Ta je v preteklosti zatrjeval, da bo orožje, nameščeno v Belorusiji, ostalo pod ruskim nadzorom.

Nameščanje jedrskega orožja v sosednji državi je Putin napovedal marca in s tem razburil države Zahoda. Lukašenko je v tokratnem intervjuju zatrdil, da je ruskega voditelja za namestitev prosil prav on. Po njegovem mnenju je selitev orožja nujna za odvračanje morebitne agresije.

Po pisanju tiskovne agencije AP ima taktično jedrsko orožje, ki prihaja v Belorusijo, razmeroma kratek doseg in manjšo jedrsko konico kot medcelinsko jedrsko orožje. Na beloruskih tleh je sicer v času Sovjetske zveze že bilo nameščeno jedrsko orožje, ki pa so ga po razpadu države preselili v Rusijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje