Ruski obrambni minister: Zavzeli smo 97 odstotkov Luganska

Svet 07. Jun 202209:32 > 21:24 1 komentar
doneck
Stringer/REUTERS

Kljub temu da so članice EU podprle, da Ukrajina v naslednjih tednih prejme status kandidatke za članstvo v EU, je nemška vlada do tega še vedno zadržana. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zato v Berlin poslal posebnega odposlanca, ki se bo z nemško vlado pogovarjal o možnostih članstva. Ukrajinske sile naj bi nedavno prevzele nadzor nad nekaterimi vasmi na meji med črnomorskima regijama Mikolajiv in Herson in odbile več ruskih protinapadov. Medtem pa je ruski obrambni minister Sergej Šojgu danes dejal, da so ruske sile v celoti zavzele 97 odstotkov Luganska.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je prepričan, da bo Ukrajina v naslednjih tednih dobila status kandidatke za članstvo v Evropski uniji. “To ne bo pomembna odločitev samo za Ukrajino, ampak za celoten evropski projekt,” je v svojem dnevnem video nagovoru v ponedeljek dejal Zelenski in pri tem dodal, da bo od tega, kaj se bo zgodilo, odvisna prihodnost EU.

Evropska komisija se namerava v kratkem odločiti, kako najbolje ravnati v zvezi z ukrajinsko prošnjo za članstvo, ki je bila vložena kmalu po tem, ko je Rusija konec februarja začela obsežno invazijo na svojo sosedo. Nemški kancler Olaf Scholz pa je dal jasno vedeti, da Ukrajini ne bi smeli odobriti bližnjice do članstva v EU, in medtem ko so druge države EU že izrazile podporo ukrajinskemu statusu kandidatke, je nemška vlada še vedno zadržana.

Zato je Zelenski svojega ministra za komunikacije in razvoj ozemlja Oleksija Černišova poslal kot posebnega odposlanca v Berlin, da bi tam predstavil ukrajinske načrte za pristop k EU. Kijev še vedno upa, da bodo voditelji 27 držav članic na vrhu EU, ki bo potekal 23. in 24. junija, Ukrajini podelili status kandidatke.

“EU bi morala sprejeti Ukrajino. Ne pričakujemo pristopa skozi zadnja vrata, niti ne pričakujemo hitre poti za Ukrajino,” je pred srečanjem v Berlinu dejal Černišov in dodal, da Kijev ni zainteresiran za nobeno drugo obliko partnerstva z EU, razen za polnopravno članstvo.

Ukrajinski minister se namerava v torek in v sredo med drugim sestati z vodjo kanclerskega urada Wolfgangom Schmidtom, ministrico za razvoj Svenjo Schulze, kmetijskim ministrom Cemom Özdemirjem in zaradi odsotnosti zunanje ministrice Annalene Baerbock z njenim državnim sekretarjem Tobiasom Lindnerjem.

Morawiecki naznanil obsežno pogodbo o prodaji orožja Ukrajini

Poljska je v procesu podpisa obsežne pogodbe o dobavi orožja Ukrajini. Gre za “eno največjih, če ne celo največjo pogodbo o izvozu orožja v zadnjih tridesetih letih”, je dejal poljski premier Mateusz Morawiecki med obiskom orožarskega podjetja Huta Stalowa Wola na jugovzhodu države. Poljsko orožje bo ključnega pomena za prizadevanja Ukrajine v boju proti ruskim okupatorjem, predvsem na območjih spopadov na vzhodu države, je dejal Morawiecki.

Ruske sile po besedah Šojguja nadzorujejo skoraj celoten Lugansk

Ruske sile nadzorujejo skoraj celotno vzhodno ukrajinsko regijo Lugansk, je danes dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu. Rusija je zavzela 97 odstotkov Luganska, je zatrdil na današnjem sestanku obrambnega ministrstva v Moskvi, ki ga je predvajala državna televizija. Ruske sile nadzorujejo tudi mesti Svjatohirsk in Liman ter še 15 vasi v sosednjem Donecku, je dodal. Šojgu je pred tem tudi zatrdil, da Rusija nadzoruje vsa stanovanjska območja mesta Severodoneck in si sedaj prizadeva zavzeti ključno industrijsko območje mesta in okoliške vasi.

Območji Doneck in Lugansk tvorita Donbas na vzhodu Ukrajine, njuno zavzetje pa je bilo večkrat omenjeno kot glavni cilj ruske invazije. O tem, katera stran nadzoruje katero ozemlje, sicer obstajajo nasprotujoča si poročila, saj se spopadi za Severodoneck nadaljujejo, ob tem opozarja BBC.

Ukrajina osvobodila več vasi na jugu države

Ukrajinske sile naj bi nedavno prevzele nadzor nad nekaterimi vasmi na meji med črnomorskima regijama Mikolajiv in Herson in odbile več ruskih protinapadov. Ukrajina, ki zaradi ruske premoči v zraku le redko uporablja lastne letalske enote, je danes izvedla več zračnih napadov na jugu države, je sporočil ukrajinski generalštab in dodal, da je Kijev prevzel nadzor nad nekaterimi vasmi na meji med črnomorskima regijama Mikolajiv in Herson.

Hkrati analitiki na ameriškem Inštitutu za vojne študije (ISW) menijo, da je Ukrajincem uspelo potisniti rusko ladjevje z obale Črnega morja za več kot sto kilometrov stran.

Ukrajinsko tožilstvo: Ruske sile v Ukrajini doslej ubile več kot 260 otrok

Od začetka invazije na Ukrajino so ruske sile ubile več kot 260 otrok, so danes sporočili iz urada ukrajinske generalne državne tožilke Irine Venediktove. Poškodovanih je bilo več kot 467 otrok, poroča španska tiskovna agencija EFE. Od začetka agresije je več kot 730 otrok utrpelo posledice ruske agresije, so sporočili v izjavi na Telegramu. Kljub temu urad generalne državne tožilke opozarja, da ti podatki niso dokončni, saj so številne preiskave še vedno v teku. Poleg tega je veliko območij, kjer trenutno potekajo spopadi, nedostopnih ali vsaj težko dostopnih za tovrstne preiskave.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje