Zelenski v Davosu: Ekspanzionistični cilji Moskve presegajo ukrajinske meje

Svet 16. Jan 202417:35 > 19:28 6 komentarjev
izredni vrh v Davosu
Foto: Denis Balibouse/REUTERS

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes na srečanju Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v Davosu pozvala k stabilnemu financiranju in obljubila nadaljnjo podporo Ukrajini. Podobno zavezo je dal še ameriški državni sekretar Antony Blinken. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je zahvalil za podporo EU, ZDA in zveze Nato.

“Ukrajinci v letu 2024 in tudi kasneje potrebujejo predvidljivo financiranje. Potrebujejo zadostno in trajno oskrbo z orožjem za obrambo svoje države in ponovno pridobitev njenega ozemlja,” je Ursula von der Leyen dejala v svojem nagovoru v Davosu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ocenila je, da Rusija v vojni ni dosegla svojih strateških ciljev in da je izgubila približno polovico svojih vojaških zmogljivosti. “Ruski neuspeh je tudi gospodarski. Sankcije so njeno gospodarstvo ločile od sodobne tehnologije in inovacij. Zdaj je odvisna od Kitajske,” je nadaljevala.

Prav tako je izjavila, da se kljub madžarski blokadi še naprej zavzema za soglasno odločitev vseh članic EU glede 50 milijard evrov vredne pomoči Ukrajini. “Osebno sem naklonjena soglasni odločitvi v Evropski uniji glede pomoči Ukrajini. Pripravljamo pa se tudi na možnost, da nam to ne bo uspelo,” je dodala.

Voditelji članic EU bodo 1. februarja na izrednem vrhu skušali odpraviti blokado Madžarske in zagotoviti 50 milijard evrov finančne pomoči Ukrajini v naslednjih štirih letih. Medtem se tudi vlada v ZDA, ki je sicer odločna podpornica Ukrajine, v kongresu trudi odobriti 60 milijard dolarjev vreden paket pomoči.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken se je danes ob robu srečanja WEF v Davosu sestal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in mu kljub zastoju zaradi nasprotovanja republikancev v kongresu obljubil, da bo Washington zagotovil dodatno finančno podporo Ukrajini.

“Odločeni smo, da bomo še naprej podpirali Ukrajino, in pri tem tesno sodelujemo s kongresom. Vem, da bodo enako storili tudi naši evropski kolegi,” je dejal. Zelenski pa se je Blinknu zahvalil za pomoč ameriške vlade, ki je Ukrajini od začetka vojne februarja 2022 zagotovila za 44 milijard dolarjev vojaške pomoči.

ve leti vojne: je Ukrajini v interesu, da se spopadi končajo?
Ukrajinski predsednik Zelenski na gospodarskem forumu v Davosu (Foto: PROFIMEDIA)

Orban: Madžarska pripravljena zagotoviti pomoč Ukrajini, vendar izven proračuna EU

Madžarska je pripravljena prispevati svoj delež k novemu svežnju pomoči Ukrajini pod pogojem, da bo pomoč namenjena izven proračuna EU, je danes izjavil madžarski premier Viktor Orban. Prepričan je, da bi zagotavljanje 50 milijard evrov pomoči Ukrajini prek proračuna EU, kar je Budimpešta decembra blokirala, kršilo nacionalne interese članic.

“Madžarska je pripravljena podpreti Ukrajino. To bo storila iz lastnega proračuna. Ne želimo si, da bi posojila najemala skupaj z drugimi, in ne želimo, da bi bilo to vprašanje vključeno v proračun EU. Če želimo pomagati Ukrajini, moramo to storiti brez škode za proračun EU,” je na skupni novinarski konferenci v Budimpešti s slovaškim kolegom Robertom Ficom izjavil Orban.

Ob tem je poudaril, da zagotavljanje 50 milijard evrov pomoči iz proračuna EU za Ukrajino za prihodnja štiri leta predstavlja tako kršitev upravljanja s proračunom unije kot nacionalnih interesov članic, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Svarila pred nadaljevanjem ruske invazije

Zelenski je na forumu posvaril, da bo ruski predsednik Vladimir Putin nadaljeval svojo invazijo, tudi če bi prišlo do premora spopadov na fronti. Opozoril je, da se Putin v Ukrajini ne bo zadovoljil z zamrznjenim konfliktom in ponovil, da ima Moskva ekspanzionistične cilje, ki presegajo ukrajinske meje.

Zahod je pozval k okrepitvi dobave vojaške pomoči. “Ukrajina si mora zagotoviti zračno prevlado. To nam bo omogočilo napredek na terenu,” je še dodal.

Tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, ki se je srečal z Zelenskim, računa na nadaljnjo podporo članic Nata Ukrajini. “Pomoč Ukrajini je naložba v našo lastno varnost. Ukrajini moramo stati ob strani in na neki točki bo Rusija razumela, da plačuje previsoko ceno, in bo pristala na pravičen in trajen mir,” je dodal, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zelenski ponovil namero po pridružitvi Natu

Zelenski je na srečanju s prvim možem Nata ponovil namero Ukrajine za pridružitev zavezništvu in mu poročal o stanju na fronti. Dejal je, da v letošnjem letu od zveze Nato pričakuje odločitve, ki bodo njegovo državo približale pridružitvi zavezništvu, in poudaril pomen krepitve ukrajinskih sistemov zračne obrambe zaradi nedavnega okrepljenega ruskega obstreljevanja ukrajinskih mest.

Ukrajinski predsednik se je ob robu zasedanja sestal tudi z von der Leyen, ki je na omrežju X zapisala, da Evropska komisija zagotavlja pomoč Ukrajini pri njenem pristopnem procesu ter sredstva za okrevanje, obnovo in izvajanje reform.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje