Zemljo je dosegel osem milijard let star signal. Od kod je prišel?

Svet 22. Okt 202310:52 5 komentarjev
Satelitska postaja v Avstraliji
Foto: PROFIMEDIA

Astronomi so zaznali najmočnejši in najbolj oddaljen radijski val doslej. Izvira v galaksiji, ki je od nas tako oddaljena, da je signal za pot do Zemlje potreboval kar osem milijard let, v milisekundi pa je oddal toliko energije, kot jo sonce ustvari v 30 letih.

Astronomi so zaznali skrivnosten udar radijskih valov, ki so za to, da so pripotovali do Zemlje, potrebovali kar osem milijard let. Gre za ene najbolj oddaljenih in najmočnejših valov, ki so jih kadarkoli zaznali.

Val z imenom FRB 20220610A je trajal manj kot milisekundo, a je v tem delčku trenutka oddal energijo, enako energiji, ki jo sonce odda v 30 letih, je razkrila študija, objavljena v reviji Science.

Gre za t. i. “hitre radijske valove”: močne, milisekunde dolge radijske valove neznanega izvora. Prvi takšen val so odkrili leta 2007, od takrat pa jih je bilo z različnih koncev vesolja zaznanih na stotine.

Astronomi te kozmične bliske preučujejo s pomočjo radijskih teleskopov. Junija 2022 so z enim takšnih teleskopov, lociranem na zahodu Avstralije, uspeli identificirati izvor tokratnega nenavadnega signala. Mesto izvora so nato izsledili iz observatorija v Čilu. Odkrili so, da je galaksija izvora starejša in bolj oddaljena pri kateremkoli predhodno zaznanem hitrem radijskem valu.

FRB 20220610A izvira v skupini dveh ali treh spajajočih se galaksij, v procesu česar nastajajo nove zvezde, kar potrjuje teorije, da hitri radijski valovi izvirajo iz magnetarjev, visokoenergijskih vesoljskih objektov, ki nastanejo z eksplozijo zvezd.

“Če seštejemo količino ‘normalne’ snovi v vesolju, torej atomov, iz katerih smo sestavljeni, ugotovimo, da več kot polovica vsega, kar bi moralo biti tukaj, manjka,” je povedal soavtor študije Ryan Shannon. “Menimo, da se manjkajoča snov skriva v prostorih med galaksijami, a da je morda tako vroča in razpršena, da jo je z običajnimi tehnikami nemogoče opaziti,” je pojasnil.

Astronomi upajo, da bodo radijski teleskopi v prihodnje, še posebej tisti, ki jih sedaj gradijo v Južni Afriki in Avstraliji, omogočili zaznavo še na tisoče več radijskih valov na še večjih razdaljah.

“Dejstvo, da so hitri radijski valovi tako pogosti, je neverjetno. To kaže na to, kako obetavno je to polje, saj če lahko to naredimo za 30.000 in ne le 30 valov, lahko nato naredimo zemljevid strukture vesolja in ga uporabimo, da odgovorimo na nekatera pomembna vprašanja o kozmologiji,” je še razložil Shannon.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje