Zgodovinski pristanek na Antarktiki: 45 raziskovalcev in 12 ton opreme

Svet 19. Nov 202315:12 1 komentar

Obstajajo kratke vzletno-pristajalne steze, neravne vzletno-pristajalne steze in vzletno-pristajalne steze, ki jih pesti bočni veter, zdaj pa bo potnikom strah v kosti nagnala še ena: 60 metrov široka in 3.000 metrov dolga ledena vzletno-pristajalna steza na Antarktiki.

Letalski družbi Norse Atlantic je uspelo, da je letalo Boeing 787 Dreamliner v sredo pristalo v precej drugačnih pogojih kot običajno – na 3.000 metrov dolgi in 60 metrov široki ledeni pristajalni stezi na Antarktiki.

Dreamliner je malo po drugi uri zjutraj pristal na stezi raziskovalne postaje Troll, in sicer ob močnem soncu, saj je na južni polobli trenutno poletje.

Boeing 787 je tako postalo največje potniško letalo, ki je kadarkoli pristalo na Antarktiki. Na letalu je bilo 45 raziskovalcev in 12 ton raziskovalne opreme norveškega polarnega inštituta. Letalo je iz Osla odletelo 13. novembra in se ustavilo v Cape Townu, nato pa se je v sredo zvečer odpravilo južneje, da bi opravilo rekordni pristanek.

pristanek na antarktiki
Foto: Letalska družba Norse Atlantic

“Naj povem v imenu celotne ekipe, kako velika je čast in navdušenje, da smo skupaj dosegli tako pomemben pristanek,” je v izjavi dejal Bjørn Tore Larsen, izvršni direktor Norse Atlantic. “V duhu raziskovanja smo ponosni, da sodelujemo pri tej pomembni in edinstveni misiji. Je pravi dokaz naših visoko usposobljenih pilotov in posadke ter našega najsodobnejšega letala Boeing.”

Camilla Brekke, direktorica norveškega polarnega inštituta, pa je dejala, da je uporaba večjega letala bolj trajnosten način za dosego najjužnejše celine. “Najpomembnejši vidik je okoljska korist, ki jo lahko dosežemo z uporabo velikih in sodobnih letal … [ki] lahko pomagajo zmanjšati skupne emisije in okoljski odtis na Antarktiki,” je dejala.

“Pristanek tako velikega letala odpira nove možnosti za logistiko v Trolu, kar bo prispevalo tudi h krepitvi raziskav na Antarktiki,” je še povedala Brekke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje