ZN: Devet uslužbencev UNRWA morda vpletenih v Hamasov napad, vsi bodo odpuščeni

Svet 05. Avg 202420:16 3 komentarji
UNRWA
Fotografija je simbolična. (Foto: Mohammed Salem/REUTERS)

V napad palestinskega gibanja Hamas na Izrael lani oktobra je bilo morda vpletenih devet uslužbencev agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem. Po navedbah tiskovnega predstavnika ZN je bilo vseh devet moških in bodo odpuščeni. Podrobnosti, kako so domnevno sodelovali oziroma pomagali pri napadu, ni razkril.

Devet uslužbencev Agencije Združenih narodov (ZN) za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev (UNWRA) je bilo morda vpletenih v napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, zato bodo odpuščeni, so v ponedeljek sporočili Združeni narodi.

“Imamo dovolj informacij, da smo lahko sprejeli ukrepe, kar pomeni, da bomo teh devet posameznikov odpustili,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal tiskovni predstavnik ZN Farhan Haq. Po njegovih besedah je bilo vseh devet moških. Podrobnosti, kako so sodelovali oziroma pomagali pri napadu, ni razkril.

Sklicuje se na ugotovitve zaključene preiskave, ki jo je opravil urad ZN za notranje nadzorne službe. Preiskovali so vpletenost 19 uslužbencev, piše agencija Reuters.

“V enem primeru med preiskavo nismo pridobili dokazov, ki bi potrdili domnevno vpletenost zaposlenega v napad, v devetih drugih primerih pa dokazi, ki jih je urad pridobil, niso zadostovali za potrditev vpletenosti v napad,” je še pojasnil Haq in dodal, da je za ZN vsako sodelovanje v napadih velika izdaja dela, ki bi ga morali opravljati v imenu palestinskega ljudstva.

Združeni narodi so začeli preiskavo, potem ko je Izrael obtožil 12 uslužbencev UNRWA, da so sodelovali v napadih pod vodstvom Hamasa 7. oktobra, ki so sprožili vojno v Gazi. Marca je Izrael svoje obtožbe še okrepil in dejal, da je bilo več kot 450 uslužbencev UNRWA vojaških operativcev v terorističnih skupinah v Gazi. UNRWA na svojem območju delovanja zaposluje 32.000 ljudi, od tega 13.000 v Gazi.

UNWRA je marca sporočila, da so nekateri zaposleni, ki so bili iz izraelskega pripora izpuščeni v Gazo, poročali, da so izraelske oblasti pritiskale nanje, naj lažno izjavijo, da je agencija povezana s Hamasom in da je osebje sodelovalo v napadih 7. oktobra.

Neodvisna komisija pod vodstvom nekdanje francoske zunanje ministrice Catherine Colonna je nato konec aprila po preiskavi ugotovila, da Izrael ni predložil dokazov v podporo svojim trditvam, da je nekaj uslužbencev UNRWA povezanih s Hamasom ali Islamskim džihadom.

Leta 1949 ustanovljena agencija skrbi za humanitarno pomoč, izobraževanje, socialne storitve in zdravje za 5,9 milijona palestinskih beguncev na območju Gaze, Zahodnem bregu, Jordaniji, Libanonu in Siriji. Kot piše na njeni spletni strani, je UNRWA ena največjih agencij ZN. Ima več kot 30.000 zaposlenih, od tega 13.000 samo na območju Gaze.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje