Izrael kritičen: “Ni več mogoče določiti, kje se konča UNRWA in začne Hamas”

Svet 23. Apr 202408:36 > 19:55 5 komentarjev
Tel Aviv
Tel Aviv, Izrael. (Foto: PROFIMEDIA)

Izrael je ostro kritiziral ugotovitve neodvisne komisije glede obtožb na račun agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA), ki je med drugim ugotovila, da izraelske oblasti niso predložile dokazov o sodelovanju njenih uslužbencev s Hamasom. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je medtem sporočil, da je bilo doslej v Gazi ubitih že več kot dvesto humanitarnih delavcev in več kot sto novinarjev.

“Hamas se je tako globoko infiltriral v UNRWA, da ni več mogoče določiti, kje se konča UNRWA in začne Hamas,” je pozno v ponedeljek v izjavi sporočilo izraelsko zunanje ministrstvo in dodalo, da težava agencije “ni nekaj gnilih jabolk, temveč gre za gnilo in strupeno drevo, katerega korenine so Hamas”.

Poročilo neodvisne komisije pod vodstvom nekdanje francoske zunanje ministrice Catherine Colonna po prepričanju ministrstva ne upošteva resnosti problema in ponuja le kozmetične rešitve, ki da se ne ukvarjajo z razsežnostjo vpliva Hamasa.

Ob tem je ministrstvo v izjavi, ki jo je na omrežju X objavil njegov tiskovni predstavnik, znova pozvalo države, naj ne prispevajo sredstev agenciji, češ da bodo ta pristala v rokah palestinskega islamističnega gibanja Hamas.

Komisija v poročilu, predstavljenem v ponedeljek, ugotavlja, da je UNRWA Izraelu sezname svojih uslužbencev redno posredovala v preverjanje in da je izraelska vlada od leta 2011 ni obvestila o pomislekih. Navaja tudi, da Izrael še ni utemeljil svojih trditev o sodelovanju uslužbencev UNRWA s Hamasom ali Islamskim džihadom. Ob tem so avtorji izpostavili, da obstaja nekaj znakov o morebitni pomanjkljivi nevtralnosti agencije in njenega osebja na področjih izobraževanja, upravljanja in sodelovanja z donatorji.

Zaradi izraelskih obtožb o vpletenosti osebja UNRWA v napad Hamasa na Izrael 7. oktobra lani so številne glavne države donatorke začasno ustavile financiranje agencije, a so ga v zadnjih tednih večinoma obnovile. Agencija igra ključno vlogo pri zagotavljanju pomoči več kot dvema milijonoma ljudi na območju Gaze, ki so zaradi izraelskih vojaških operacij v izjemni humanitarni stiski.

V Bruslju in Oslu pozivajo k nadaljevanju financiranja UNRWA

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič in norveški zunanji minister Espen Barth Eide sta danes pozvala k nadaljnjemu financiranju agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA), potem ko je neodvisna komisija ugotovila, da Izrael ni predložil dokazov o svojih obtožbah na račun UNRWA glede povezav z gibanjem Hamas.

Lenarčič je danes na omrežju X pozdravil ponedeljkovo objavo poročila neodvisne komisije pod vodstvom nekdanje francoske zunanje ministrice Catherine Colonna, ki “poudarja veliko število sistemov za zagotavljanje skladnosti, ki jih ima UNRWA, ter priporočila za njihovo nadaljnjo nadgradnjo”.

“Donatorje pozivam, naj podprejo UNRWA – rešilno bilko za palestinske begunce,” je v svojem zapisu še dodal evropski komisar.

“Zelo sem vesel, da so države, kot so Avstralija, Kanada, Finska, Nemčija, Islandija, Japonska in Švedska, že spremenile svoje odločitve in ponovno začele financirati UNRWA. Države, katerih prispevki za UNRWA ostajajo zamrznjeni, bi rad pozval, naj obnovijo financiranje,” pa je med drugim dejal norveški zunanji minister Barth Eide. Med njimi sta denimo Velika Britanija in ZDA. Iz Bele hiše so sicer danes sporočili, da želijo videti “resničen napredek”, preden bodo obnovili financiranje agencije, poroča AFP. Ameriški kongres je prejšnji mesec sprejel zakon, ki ga je že podpisal predsednik Joe Biden in do marca 2025 preprečuje ameriško financiranje UNRWA.

V izraelskih napadih v Libanonu ubita člana Hezbolaha

V izraelskih napadih v Libanonu sta bila po navedbah izraelske vojske in libanonskega varnostnega vira minulo noč in danes ubita dva člana gibanja Hezbolah. Libanonsko šiitsko gibanje je v odgovor z dvema brezpilotnima letalnikoma danes napadlo oporišči izraelske vojske na severu Izraela, a ju je Izrael prestregel.

Pred tem so libanonski viri in izraelska vojska sporočili, da je bil blizu pristaniškega mesta Tir na jugu Libanona v napadu z izraelskim dronom dopoldne ubit član Hezbolaha. Izraelska vojska trdi, da je bil pomemben operativec gibanja v enoti za zračno obrambo na jugu Libanona in da je sodeloval pri načrtovanju napadov na Izrael. Z njegovo smrtjo so bistveno zmanjšali zmogljivosti letalske enote Hezbolaha, so dodali po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Hezbolah pa je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP potrdil, da je bil ubit inženir, ki je delal za enoto zračne obrambe gibanja, medtem ko se je peljal v avtomobilu. V noči na danes pa je izraelska vojska po lastnih navedbah ubila še enega člana Hezbolahove letalske enote. Gibanje je potrdilo tudi njegovo smrt.

Od začetka vojne v Gazi oktobra lani prihaja do skoraj dnevnega obstreljevanja med stranema blizu izraelsko-libanonske meje. Po podatkih AFP je bilo pri tem doslej v Libanonu ubitih 378 ljudi, večinoma borcev Hezbolaha, pa tudi 70 civilistov. Po izraelskih podatkih je bilo v Izraelu ubitih enajst vojakov in osem civilistov.

Katar: Hamas bo ostal v Dohi, dokler bo to koristno za pogajanja

Vodstvo palestinskega islamističnega gibanja Hamas bo ostalo v Dohi, dokler bo njegova prisotnost koristna pri prizadevanjih za dosego prekinitve ognja in končanja vojne v Gazi, so danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočile katarske oblasti, ki igrajo vlogo posrednika v pogajanjih med Hamasom in Izraelom. “Dokler bo njihova prisotnost v Dohi koristna in pozitivna pri posredniških prizadevanjih, bodo ostali tukaj,” je na novinarski konferenci povedal tiskovni predstavnik katarskega zunanjega ministrstva Madžed al Ansari.

Katar, ki od leta 2012 gosti vodstvo Hamasa, si skupaj z Egiptom in ZDA že več tednov prizadeva doseči novo prekinitev ognja in izmenjavo ujetnikov med Izraelom in gibanjem Hamas.

Potem ko posrednikom med muslimanskim svetim mesecem ramazanom ni uspelo doseči dogovora o prekinitvi ognja, je katarski premier Mohamed bin Abdulrahman al Tani prejšnji teden izjavil, da bo Katar preučil svojo vlogo posrednika. Napoved je sprožila ugibanja, da bi lahko katarske oblasti Hamas pozvale, naj zapusti državo. Ansari je potrdil, da Katar še naprej preučuje svojo posredniško vlogo in da odločitev o prisotnosti članov Hamasa v Dohi “ne bo dokončno sprejeta, dokler ne bomo končali s to oceno”. Dodal je, da so bili povod za odločitev oblasti o preučitvi lastnega dela tudi “politični napadi s strani izraelske vlade, ki so negativno govorili o katarskem posredovanju”.

Vojna v Gazi traja že 200 dni in ji kljub številnim pozivom mednarodne skupnosti k premirju še ni videti konca. V izraelskih napadih na palestinsko enklavo je bilo od začetka vojne 7. oktobra ubitih najmanj 34.183 ljudi, še 77.143 pa je bilo ranjenih.

V 200 dneh vojne je izraelska vojska po navedbah palestinskih oblasti nad Gazo odvrgla približno 75.000 ton eksploziva. V napadih je doslej uničila 380.000 bivališč, 412 šol in univerz, 556 mošej, tri cerkve ter 206 arheoloških najdišč in objektov kulturne dediščine, poroča katarska televizija Al Jazeera. Prav tako je zaradi napadov onemogočeno delovanje 32 bolnišnic in 53 zdravstvenih centrov, napadenih je bilo tudi 126 reševalnih vozil.

Borrell: V Gazi ubitih več kot sto novinarjev

Še preden je izraelski napad na delavce humanitarne organizacije World Central Kitchen, v katerem je bilo ubitih sedem sodelavcev organizacije, povzročil val ogorčenja po vsem svetu, je bilo v Gazi ubitih 249 humanitarnih delavcev, je opozoril visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Ubitih je bilo tudi več kot 100 novinarjev in medijskih delavcev. “To je nepojmljivo,” je ocenil in izrazil zaskrbljenost zaradi novega izraelskega zakona o omejevanju medijev.

Več kot šest mesecev po terorističnih napadih Hamasa, ki ga še naprej najostreje obsojamo, ne smemo pozabiti na človeško trpljenje v Gazi, je dejal Borrell, ki je ocenil, da so mesta v Gazi uničena bolj, kot so bila uničena nemška mesta v drugi svetovni vojni. Spomnil je, da je bila škoda na infrastrukturi januarja ocenjena na 90 milijard evrov. Ponovil je pozive k spoštovanju mednarodnega prava, izpolnjevanju resolucij VS ZN, uresničitvi začasnih ukrepov Meddržavnega sodišča v Haagu, zaščiti civilistov in povečanju dotoka humanitarne pomoči v Gazo.

Na več ameriških univerzah se nadaljujejo in krepijo protesti, ki so se začeli kmalu po lanskoletnem napadu izraelske vojske na Gazo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V ponedeljek je na elitni newyorški univerzi Columbia prišlo celo do nekaj aretacij študentov, ki so protestirali v podporo Palestini.

Nekaj študentov je na kampusu univerze Columbia na severu Manhattna v New Yorku postavilo šotorišče, ki ga imenujejo “Kamp solidarnosti z Gazo”. Tam protestirajo proti vojni in zahtevajo, da vodstvo univerze pretrga vezi z Izraelom. Podobno se dogaja tudi na nekaterih drugih elitnih univerzah v ZDA, kot sta Yale in Harvard, čeprav pa delo na univerzah večinoma poteka nemoteno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje