Znanstvenika trdita, da sta odkrila novo plast Zemlje

Svet 22. Feb 202319:15 2 komentarja
Profimedia

Znanstvenika z Nacionalne univerze v Avstraliji v novi raziskavi razkrivata, da sta odkrila novo plast Zemlje, ki je v samem jedru. Gre za pomembno odkritje, ki lahko pomaga pri razumevanju zgodovine našega planeta.

V včeraj objavljeni raziskavi v znanstvenem časopisu Nature Communications znanstveniki razkrivajo, da so odkrili novo – peto plast Zemlje oziroma najgloblje notranje jedro. Znanstveniki so pred 20 leti prvič namignili, da bi se lahko pod skorjo, plaščem, zunanjim in notranjim jedrom skrivala še peta plast. Nova raziskava ponuja dokaze, ki to potrjujejo.

Avtorja raziskave Thanh-Son Pham in Hrvoje Tkalčič z Avstralske nacionalne univerze navajata, da sta najgloblje jedro odkrila na podlagi meritev seizmičnih valov potresov skozi Zemljino središče. Seizmični valovi so vibracije, ki jih sprožajo potresi ali vulkanski izbruhi, potekajo pa tako po površju kot skozi notranje plasti Zemlje. Seizmični valovi potujejo skozi zemljino jedro, se pojavijo na nasproti strani epicentra, nakar znova potujejo do izvora. Znanstvenika sta te valove opisala kot opazovanje premikanja ping-pong žogice.

Po besedah enega od avtorjev raziskave, seizmologa dr. Thanh-Son Phama, te plasti še niso podrobneje preučevali, ker je njena sestava močno podobna plasti nad njo.

Najverjetneje gre za “kovinsko žogo” premera 650 kilometrov. Zunanja skorja te plasti naj bi bila zlitina železa in niklja s sledovi nekaterih drugih elementov. “Prehod med najglobljim notranjim jedrom in zunanjim jedrom naj bi bil postopen,” je pojasnil seizmolog, zato je bilo raziskovanje oz. iskanje te plasti nekoliko težje.

Preberite še: Se je notranje jedro Zemlje nehalo vrteti in se bo začelo vrteti v drugo smer?

“Notranje jedro je časovna kapsula zgodovine našega planeta,” so uvodoma zapisali znanstveniki v svoji raziskavi. “Obstaja še veliko neodgovorjenih vprašanj o najglobljem jedru, ki lahko pomagajo pri razvozlavanju skrivnosti nastanka našega planeta,” je še pojasnil profesor Tkalčić.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje