Se je notranje jedro Zemlje nehalo vrteti in se bo začelo vrteti v drugo smer?

Svet 26. Jan 202311:19 15 komentarjev
Zemljine plasti
PROFIMEDIA

Znanstvenika s pekinške univerze sta v raziskavi, objavljeni pred kratkim, zapisala, da se je notranje jedro Zemlje verjetno nehalo vrteti in se bo morda v kratkem začelo vrteti v drugo smer. Geofizik z Avstralske nacionalne univerze Hrvoje Tkalčić, ki v raziskavo ni bil vključen, je kritičen do izsledkov raziskave, piše CNN.

Planet Zemlja je sestavljen iz različnih plasti. Od površja Zemlje, po katerem se vsak dan sprehajamo, si proti jedru sledijo najprej litosfera, ki je sestavljena iz skorje in zgornjih predelov plašča, nato zemeljski plašč ter zunanje in notranje jedro.

Trdno notranje jedro plava znotraj tekočega zunanjega jedra, zato se ne vrti z enako hitrostjo kot ostale Zemljine lupine oziroma z drugačno hitrostjo kot Zemlja. O Zemljinem notranjem jedru ne vemo veliko. Ugotovitve znanstvenikov potrjujejo, da je njegova velikost primerljiva z velikostjo celotnega planeta Mars, sestavljeno je iz mešanice železa in niklja ter predstavlja tretjino Zemljine mase. Tu je tudi izvor gravitacijske sile, ki vsa telesa vleče proti središču Zemlje, povzroča polzenje tal, premikanje ledenikov in tektonskih plošč ter sorodne aktivnosti.

Izsledki nove raziskave, ki je bila pred dnevi objavljena v znanstveni reviji Nature Geoscience, pa kažejo, da se je vrtenje notranjega jedra Zemlje ustavilo in se bo morda kmalu začelo vrteti celo v nasprotno smer. Raziskovalec s pekinške univerze Ji Jang in predstojnik katedre Šjaodong Song sta v želji, da bi natančno določila hitrost vrtenja Zemljinega notranjega jedra, preučevala seizmične valove, ki so se sprožili s potresi in so od 60. let prejšnjega stoletja potovali skozi Zemljino jedro. Kot sta sporočila, so ju izsledki raziskave presenetili.

Od leta 2009 se seizmični zapisi, ki so se prej s časom spreminjali, niso bistveno spremenili, sta pojasnila in dodala, da to po njunem mnenju kaže, da se je vrtenje notranjega jedra ustavilo. “Presenetljiva opažanja kažejo, da se je notranje jedro skorajda v zadnjem desetletju prenehalo vrteti in se morda začenja obračati v drugo smer,” sta zapisala v študiji. V obdobju 1980–1990 so, tako Jang in Song, vidne jasne spremembe v rotaciji, v desetletju, ki je sledilo, spremembe skorajda niso zaznavne.

Preberite še: Astronavt Chris Hadfield za N1: Smo na pragu naseljevanja Lune

Plasti Zemlje
PROFIMEDIA

Vrtenje notranjega jedra poganjajo magnetno polje, ki nastane zaradi električnih tokov v tekočem delu Zemljinega jedra, in gravitacijski učinki Zemljinega plašča. Natančnejše poznavanje vrtenja notranjega jedra planeta, na katerem živimo, pa bi lahko osvetlilo, kako posamezne plasti Zemlje medsebojno delujejo, ter pojasnilo druge procese, ki potekajo globoko v Zemljini notranjosti.

Preberite še: Skrivnosti in čudovitost vesolja. … In ja, v vesolju verjetno nismo sami

“Ne dogaja se nič kataklizmičnega”

Geofizik z Avstralske nacionalne univerze Hrvoje Tkalčić, ki v raziskavo ni bil vključen, je kritičen do izsledkov raziskave. Meni, da se notranje jedro ni ustavilo, ugotovitve raziskovalcev s pekinške univerze pa nakazujejo le to, da je vrtenje notranjega jedra bolj usklajeno z vrtenjem Zemlje, kot je bilo pred desetletjem. “Nič kataklizmičnega se ne dogaja,” je dodal.

Song in Jang pa prav nasprotno na podlagi svojih izračunov trdita, da bi lahko že majhno neravnovesje med elektromagnetnimi in gravitacijskimi silami upočasnilo ali celo obrnilo vrtenje notranjega jedra. Menita, da je to del sedemdesetletnega cikla in da se je prejšnja prelomna točka pred tisto, ki sta jo zaznala v svojih podatkih med letoma 2009 in 2010, zgodila v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja.

Tkalčić, ki je avtor knjige The Earth’s Inner Core: Revealed by Observational Seismology (Notranje jedro Zemlje: Razkrito z opazovalno seizmologijo, op. p.), pa je dejal, da so podatki, ki jih je študija zaobjela, sicer dobri, a da bi morali samo študijo vzeti z rezervo, češ da je potrebnih “še več podatkov in inovativnih metod, da bi lahko osvetlili to zanimivo problematiko”. Tudi Song in Jang sta se strinjala, da so potrebne nadaljnje raziskave.

Tkalčić, ki je rotaciji notranjega jedra v svoji knjigi posvetil celotno poglavje, meni, da gre pri spremembah vrtenja za 20- oziroma 30-letni cikel in ne sedemdesetletno obdobje. “Predmeti naših raziskav so zakopani več tisoč kilometrov pod našimi nogami,” je dejal in dodal, da prav v tem tiči razlog, zakaj je tako težko razumeti, kaj se dogaja v najglobljem delu planeta.

“Za razumevanje aktivnosti v notranjosti Zemlje uporabljamo geofizikalne metode sklepanja, zato moramo biti pri postavljanju novih hipotez in konceptualnih okvirov zelo previdni, vsaj dokler jih ne potrdijo multidisciplinarne ugotovitve,” je še pojasnil Tkalčić in dodal, da na seizmologe lahko gledamo kot  na zdravnike, ki z nepopolno ali omejeno opremo preučujejo notranje organe pacientovega telesa. “Kljub napredku je torej naša podoba notranjosti Zemlje še vedno nejasna in še vedno smo v fazi odkrivanja,” je še zaključil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje