Znanstveniki odkrili največjo bakterijo na svetu

Magazin 24. Jun 202211:08 > 11:26 0 komentarjev
bakterija
Popular Science/YOUTUBE

Znanstveniki so v karibskem močvirju, kjer rastejo mangrove, odkrili največjo bakterijo na svetu. Tako velika je, da jo je mogoče videti s prostim očesom, je bilo objavljeno v znanstveni reviji Science.

Podolgovata bela bakterija (nitaste oblike) je velika približno toliko kot človeška trepalnica. Tako je to največja doslej znana bakterija, je povedal Jean-Marie Volan, morski biolog iz Nacionalnega laboratorija Lawrence Berkeley in soavtor znanstvenega članka o tem odkritju.

Leta 2009 je Oliver Gross, soavtor članka, biolog na Univerzi Francoske Zahodne Indije in Gvajane, našel prvi primerek te bakterije. Njen življenjski prostor so potopljeni listi mangrov, ki rastejo na otočju Guadeloupe.

Bakterija, ki je dolga nekaj več kot 0,9 centimetra, se imenuje Thiomargarita magnifica ali “veličasten žveplov biser”. Zaradi presenetljive velikosti Gross ni takoj vedel, da je organizem, ki ga je našel, bakterija. Šele poznejša genetska analiza je pokazala, da je organizem ena sama bakterijska celica.

Primerke teh bakterij je našel pritrjene tudi na školjke ostrige, skale in steklenice v močvirju. Znanstvenikom jih sicer še ni uspelo vzgojiti v laboratoriju. Raziskovalci pravijo, da imajo njene celice strukturo, ki ni običajna za bakterije.

Ključna razlika je v velikem osrednjem predelu ali vakuoli, ki omogoča izvajanje nekaterih celičnih funkcij le v tem omejenem prostoru, namesto po celi celici. Znanstveniki niso prepričani, zakaj je bakterija tako velika, vendar Volan domneva, da gre za prilagoditev, ki omogoča, da je manjši organizmi ne bi pojedli, poroča Beta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!