Znova eksplodiralo na Krimu, poškodovani dve osebi

Svet 16. Avg 202210:04 > 13:57 0 komentarjev
Eksplozija na Krimu
Stringer/REUTERS

V skladišču orožja na severu polotoka Krim je eksplodiralo. Po navedbah guvernerja Krima Sergeja Aksjonova sta bili v več eksplozijah poškodovani dve osebi, medtem ko naj bi evakuacija okoliških prebivalcev potekala.

Po navedbah ruskih tiskovnih agencij Tass in RIA je zjutraj na severu Krima, ki si ga je leta 2014 priključila Rusija, eksplodiralo v skladišču streliva. “Požar je izbuhnil okoli 6.15 po lokalnem času v vojaškem skladišču blizu vasi Majskoje v okrožju Džankoj. Eksplodiralo je strelivo,” je po poročanju medijev sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

V eksplozijah sta bili poškodovani dve osebi, a njuno življenje ni ogroženo, je potrdil guverner Krima Sergej Aksjonov. Eno osebo naj bi ranil šrapnel, druga pa je utrpela poškodbe zaradi zrušenja stene. Njuni življenji nista ogroženi, je po poročanju britanskega BBC dejal guverner.

Dogodek so na ministrstvu označili za dejanje sabotaže. “16. avgusta zjutraj je bilo zaradi sabotažnega dejanja poškodovano vojaško skladišče v bližini kraja Džankoj,” je sporočilo rusko ministrstvo. To je eno od redkih priznanj, da na območju, ki ga nadzira Rusija, delujejo oborožene skupine, ki so zveste Ukrajini, navaja tiskovna agencija Reuters.

Po navedbah krimskih oblasti se je skladišče nahajalo na območju nekdanje kmetije, zagorela pa naj bi tudi električna napajalna postaja.

“Izvaja se evakuacija, zaradi varnosti prebivalcev pa je vzpostavljeno petkilometrsko varnostno območje,” je v video sporočilu na Telegramu kmalu po dogodku dejal Aksjonov in dodal, da so na prizorišče napotili sile ministrstva za obrambo, nacionalne garde in civilne zaščite. Po navedbah AFP, ki se sklicuje na ruske tiskovne agencije, so iz okolice evakuirali okoli 2000 ljudi.

Eksplozija je povzročila tudi škodo na železniški progi, zaradi česar je bil nekaj časa moten tudi železniški promet, navaja BBC.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Mihajlo Podoljak je incident opisal kot “demilitarizacijo v akciji”, s čimer je namignil, da eksplozije niso bile naključne. Eksplozije je kot “zadetek”, ki so ga slišali “daleč čez stepo”, opisal tudi vodja krimskih Tatarov Refat Čubarov, navaja AFP.

Po navedbah krimskih oblasti je skladišče na območju nekdanje kmetije, zagorela pa naj bi tudi električna napajalna postaja. “Izvaja se evakuacija, zaradi varnosti prebivalcev pa je vzpostavljeno petkilometrsko varnostno območje,” je v video sporočilu na Telegramu dejal Aksjonov in dodal, da so na kraj dogodka napotili sile ministrstva za obrambo, nacionalne garde in civilne zaščite. Po navedbah ruskih medijev naj bi evakuirali dva tisoč ljudi.

Prejšnji torek eksplodiralo na letališču

Na letališču v bližini naselja Novofjodorovka na Krimu je pretekli torek že eksplodiralo strelivo, pri čemer je umrla ena oseba, več kot deset pa je bilo ranjenih. Strokovnjaki domnevajo, da so ukrajinske sile napadle tamkajšnjo bazo ruskih sil in pri tem uničile več bojnih letal, vendar pa Kijev napada ni potrdil. Ruska stran medtem trdi, da je eksplozija odjeknila zaradi kršitve požarne varnosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!