Oglaševanje

Veste, kako najhitreje prepoznati kakovostno meso?

author
PR
16. sep 2025. 10:53
8 (1)(1)
promocijska fotografija

Pred hladilnikom v trgovini nas čaka pestra izbira. Embalaže so privlačne, cene različne, toda katero meso je res kakovostno?

Oglaševanje

Ali je dovolj, da piše »slovensko poreklo«? Kako biti prepričan, da je bila žival vzrejena v dobrih pogojih, meso predelano pod ustreznim nadzorom in da kupec res dobi obljubljeno kakovost? Odgovor ponuja znak »izbrana kakovost – Slovenija«, ki potrjuje, da je meso pridelano in predelano pod strogimi pogoji, da je podvrženo dodatnim nadzorom in da je poreklo 100 % slovensko.

Nadzor in vloga certifikacijskih organov

Za izvajanje nadzora skrbi več institucij, med njimi tudi Inštitut za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru, ki sistem certificiranja vodi že od leta 2016. Njihov predstavnik David Šket pojasnjuje, da znak »izbrana kakovost – Slovenija« lahko nosijo sveže, ohlajeno in zamrznjeno goveje, svinjsko in perutninsko meso ter mesni izdelki in pripravki, če izpolnjujejo vse zahteve sheme. Ključ je v pravilu »rojeno, vzrejeno, zaklano in predelano v isti državi«, kar potrošniku zagotavlja popolno sledljivost.

Brez certifikata ni znaka

Znak »izbrana kakovost – Slovenija« ni nekaj, kar bi proizvajalec preprosto dodal na embalažo. Za to je potreben certifikat, ki ga je mogoče pridobiti le ob izpolnjevanju strogih kriterijev in rednih pregledih. V shemo se prostovoljno vključujejo rejci, klavnice, predelovalni obrati in kmetije, ki dokažejo skladnost z zahtevami. Šele ko pridobijo certifikat, lahko svoje izdelke označijo z znakom »izbrana kakovost – Slovenija«.

David Šket opisuje postopek: »Najprej kandidat odda prijavo in ustrezno dokumentacijo. Sledi terenski pregled, kjer preverimo skladnost s specifikacijo. Če odkrijemo neskladnosti, določimo rok in ukrepe za odpravo. Ko so vse zahteve izpolnjene, certifikator sprejme odločitev o izdaji certifikata.«

Poleg osnovne oznake se lahko nekateri izdelki označijo še z dodatno oznako »kmečki«, ki zahteva, da so živali rojene na kmetiji in da izpolnjujejo še strožje pogoje.

znak Ik na mesu(1)
promocijska fotografija

Višji standardi reje za boljše meso

Ni dovolj, da je meso zgolj slovenskega izvora, temveč je pomembno tudi, kako so bile živali vzrejene. Shema »izbrana kakovost« določa jasna pravila, ki jih morajo rejci upoštevati. Krmni obroki za govedo morajo vsebovati več kot polovico voluminozne krme, pri uporabi antibiotikov pa je karenčna doba podaljšana za 20 odstotkov. Transport ne sme presegati šestih ur, pri perutnini pa je dovoljena le krma brez živalskih beljakovin, z obveznim dodatkom selena in krajšimi transportnimi potmi.

Enaka pravila veljajo tudi za zakol in predelavo. V shemo se lahko vključijo le odobreni in certificirani obrati, ki zagotovijo popolno sledljivost in ločenost mesa z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« od drugega mesa. Notranji organi živali pri tem niso del sistema in jih s to oznako ni dovoljeno označevati.

Tudi trgovci se morajo držati pravil

Tudi trgovci, ki ponujajo meso potrošnikom, se morajo držati določenih pravil. Meso z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« mora biti jasno označeno in ločeno od ostalega mesa. Ne sme se razsekati ali predelovati hkrati z mesom brez oznake, mletje pa je dovoljeno le na zahtevo in v prisotnosti kupca. To je zagotovilo, da kupec vedno prejme izdelek, ki ustreza standardom sheme.

Kontrole so stalne in natančne

Za zaupanje potrošnikov je ključno, da so kontrole natančne in stalne, zato potekata dve stopnji nadzora. Prvo predstavljajo notranje kontrole, ki jih izvajajo sami nosilci certifikata, drugo pa neodvisne zunanje presoje, ki jih opravljajo certifikacijski organi pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Takšen sistem zagotavlja, da so nepravilnosti hitro odkrite in odpravljene, kakovost pa ohranjena.

Pomembno je, da vemo, kaj damo na krožnik

Povpraševanje po lokalnih živilih v Sloveniji nenehno raste. Kupci želijo vedeti, kaj dajejo na krožnik, in shema »izbrana kakovost« jim to omogoča. Kot pravi David Šket, je največja prednost sledljivost od reje do predelave, kar potrošnikom zagotavlja preglednost in varnost. Želja je, da se shema postopoma razširi tudi na druga področja, denimo na zelenjavo.

David Šket poudarja: »Zeleno-rjavi smeško je prava izbira. Vsak nakup izdelka z znakom »izbrana kakovost – Slovenija« podpira slovensko kmetijstvo, živilsko industrijo in podeželje. Tako ohranjamo delovna mesta in gradimo višjo stopnjo samooskrbe, ki je za prihodnost nujna.«

Več informacij o slovenski hrani najdete na spletnem portalu Naša super hrana.

Teme
Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih