Študenti končali zasedbo FDV: “Naše zahteve so v celoti izpolnili”

N1 video 13. Maj 202413:47 > 20:14 41 komentarjev
Študentska zasedba predavalnice na FDV.
Študentska zasedba predavalnice na FDV. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Po šestih dneh študenti in študentke končujejo zasedbo velike predavalnice na Fakulteti za družbene vede. Senat FDV je namreč v celoti sprejel njihove zahteve in v izjavi dogajanje v Gazi označil za genocid.

Predsednik študentskega sveta FDV Jan Vajgl je za N1 povedal, da prekinjajo zasedbo velike predavalnice.

Danes je namreč senat FDV potrdil besedilo izjave, ki so jo pripravili študenti in študentke na zasedbi. S tem so zavzeli stališče, da izraelska država nad palestinskim ljudstvom izvaja genocid. Ob tem so od ljubljanske univerze zahtevali takojšnjo prekinitev akademskega in gospodarskega sodelovanja z izraelskimi institucijami in podjetji, pa tudi vzpostavitev sistema pomoči za palestinske študentke in študente.

“Sprejetje te izjave za uradno stališče fakultete smatramo za dosežen cilj in smo s tem ekstremno zadovoljni. Sklenili smo, da zato prekinemo zasedbo FDV, a nadaljujemo s pritiski na univerzo,” je dejal Vajgl. Kakšen bo ta pritisk, se še niso dogovorili. Prihodnja skupščina bo predvidoma v sredo, a izven prostorov zasedbe.

Današnje stališče Univerze v Ljubljani je Vajgl označil za “boljšo od vseh prejšnjih” in “korak v pravo smer”. “Še vedno pogrešamo temeljno dikcijo, da se v Gazi izvaja genocid. Zato še zmeraj mislimo voditi pritisk na univerzo, da svoje stališče konkretizira. Načeloma pa pozdravljamo, da so nam šli danes vsaj malo nasproti,” je dodal predsednik študentskega sveta FDV.

Ob tem v zasedbi menijo, da ima rektorat ljubljanske univerze odgovornost, ne le, da pritiska na vlado in fakultete članice, temveč tudi na druge univerze v Ljubljani. “Da sodelovanja z izraelskimi ustanovami niso sprejemljiva in jih je treba nemudoma prekiniti. Od tega ne odstopamo,” je še dejal Vajgl.

Rektorat ljubljanske univerze je danes namreč obsodil kršitve mednarodnega prava v Gazi, a niso zapisali, da se tam izvaja genocid nad palestinskim ljudstvom. So pa pojasnili, da univerza na krovni ravni nima sklenjenega nobenega mednarodnega medinstitucionalnega sporazuma z izraelskimi ustanovami ter poudarili, da sporazuma z Univerzo v Bar Illanu nimajo sklenjenega.

Gregor Majdič na FDV
Rektor UL Gregor Majdič po srečanju na FDV. (Foto: Peter Žiberna/BOBO)

Prav tako so v izjavi zapisali, da namerava univerza pristojnim organom predlagati ustanovitev posebnega štipendijskega sklada za palestinske študente ter povečanje mest za mlade raziskovalce oziroma doktorske študente, ki bi bila namenjena posebej palestinskim študentom in študentkam.

Študenti in študentke so veliko predavalnico na FDV zasedali šest dni. Še pred popoldansko izjavo FDV in stališčem rektorata Univerze v Ljubljani je na fakulteti potekala novinarska konferenca študentov, na kateri je bilo slišati slogane, kot sta “Free Palestine” in “Nato financira, Izrael bombardira”. S seboj so prinesli številne transparente in predmete, s katerimi so glasno opozarjali na genocid v Gazi.

Študentska zasedba predavalnice na FDV. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje