Janša po obisku v Kijevu že na Poljskem

Svet 16. Mar 202210:25 > 13:56 5 komentarjev
Janez Janša, Volodimir Zelenski
Urad ukrajinskega predsednika/REUTERS

Slovenski, poljski in češki premier, ki so včeraj v Kijevu obiskali ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, so se že vrnili na Poljsko. Gre za prvi obisk tujih voditeljev od začetka ruskega napada na državo.

Delegacija treh premierjev, slovenskega Janeza Janše, poljskega Mateusza Morawieckega in češkega Petra Fiale, se je varno vrnila iz Kijeva na Poljsko, je na Twitterju objavil tiskovni predstavnik poljskega premierja Piotr Müller. Trojica se je včeraj zvečer v Kijevu srečala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in premierjem Denisom Šmigalom.

Janša se je na Twitterju zahvalil Šmigalu za gostoljubje v Kijevu v teh težkih časih in za “globok vpogled v te zelo kompleksne razmere na raznolikih bojiščih”. Še dodatno se je zahvalil poljskemu predsedniku vlade in njegovi ekipi.

Po vrnitvi iz Ukrajine so predsedniki vlad v telefonskem pogovoru s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom izpostavili, da je treba sprejeti restriktivne ukrepe za zaustavitev ruske agresije na Ukrajino. Poudarili so, da imajo vse države pomembno vlogo pri tem, je na Twitterju objavila slovenska vlada. “Prioritete pomoči Ukrajini. Prvi obrisi možnega mirovnega dogovora. Diplomatski predstavnik EU naj se vrne v glavno mesto Ukrajine,” pa je na svojem Twitterju zapisal Janša.

Priprave na odpravo v Ukrajino so potekale v veliki tajnosti, javnost pa je o tem izvedela šele včeraj zjutraj. Delegacija je v torek zgodaj zjutraj z vlakom prestopila poljsko-ukrajinsko mejo, okoli 20.30 pa so se v Kijevu srečali z ukrajinskim predsednikom. Po srečanju je sledila tiskovna konferenca, na kateri je Zelenski povedal, da obisk zelo cenijo in ga razumejo kot “močan znak podpore”. “S takšnimi zavezniki bomo v tej vojni zmagali,” je še poudaril.

“Tukaj smo, ker občudujemo vaš pogum in borbenost, s katero uničujete mit o nepremagljivi ruski vojski. Tukaj smo, ker je vaš boj tudi naš,” pa je na novinarski konferenci v Kijevu dejal slovenski premier Janša in nadaljeval, “tukaj pa smo tudi zato, da dostavimo sporočilo  Evropske unije, enotnosti znotraj EU, ki je zapletena družina 27 držav članic. EU podpira vaš boj, podpira vašo suverenost. To je nekaj, kar je bilo doseženo v zelo kratkem obdobju v primerjavi s podobnimi okoliščinami v zgodovini.”

Po srečanju z ukrajinskimi oblastmi se je delegacija po poročanju poljskih medijev še isti večer odpravila nazaj proti Poljski. Posebni vlak naj bi na ukrajinsko-poljsko mejo pripeljal okoli 8. ure zjutraj. Poljski predsednik naj bi se nato z letalom vrnil v Varšavo. Ali sta bila z njim tudi slovenski in češki kolega, ni znano.

Iz kabineta slovenskega predsednika vlade so včeraj sporočili, da so predsedniki vlad na obisk v Kijev odšli kot predstavniki Evropskega sveta. “Obisk je organiziran po posvetovanju s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von den Leyen. Namen obiska je potrditev nedvoumne podpore celotne Evropske unije suverenosti in neodvisnosti Ukrajine,” so med drugim zapisali.

A obenem visoki uradniški viri v Bruslju blizu predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela medijem danes pojasnjujejo, da trojica predsednikov vlad uradnega mandata Evropskega sveta nima. To so potrdili tudi za N1, o tem med drugim poroča tudi britanski BBC. Kot pravi visoki uradnik blizu predsedniku Evropskega sveta, so bili voditelji EU z namero o tej poti treh premierjev v Kijev seznanjeni na nedavnem neformalnem zasedanju v Versaillesu, včeraj zvečer pa jih je nato poljski premier seznanil, da se v Kijev odpravljajo danes.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje