Tonin za CNN: Cilj premierjev v Kijevu je pogovor o korakih za končanje vojne

Slovenija 15. Mar 202221:52 > 16. Mar 2022 12:18 10 komentarjev

Obrambni minister Matej Tonin je v torek zvečer za ameriški CNN povedal, da je glavni cilj obiska treh premierjev v Kijevu pogovor o nadaljnjih korakih za končanje vojne. Tonin, ki je bil z Janšo v stiku, je dejal, je pot v Kijev potekala po načrtih. Obisk ukrajinske prestolnice pa je ocenil kot pomemben izkaz solidarnosti.

“Ta obisk je pomemben, da pokažemo solidarnost z Ukrajinci in jim damo vedeti, da niso sami, da jim ne pošiljamo zgolj vojaške in materialne pomoči ter lepih besed. Oni so tam prisotni fizično in kažejo močno podporo Ukrajini. Menim, da je to najmočnejše sporočilo, ki ga lahko Evropa da,” je v torek zvečer za ameriški CNN povedal slovenski minister za obrambo Matej Tonin, ko je komentiral obisk premierja Janeza Janše, češkega predsednika vlade Petra Fiale in poljskega premierja Mateusza Morawieckega v Kijevu. Tri predsednike vlad spremlja tudi predsednik odbora za nacionalno varnost in obrambo Poljske Jaroslaw Kaczynsky. 

Delegacija se je na pot v Kijev v torek zjutraj odpravila z vlakom, v ukrajinsko prestolnico je prispela v večernih urah in se srečala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in ukrajinskim premierjem Denisom Šmigalom. 

Voditeljica CNN je pot v Kijev ocenila kot zelo pogumno in tvegano, zanimalo pa jo je tudi, kakšen je lahko konkreten izplen. Tonin, ki je danes tudi v stiku z Janšo, je odgovoril, da je glavni cilj srečanja pogovor o nadaljnjih korakih, katerih cilj je, da se vojna konča. “Še obstajajo poti, ki jih še nismo uporabili, med njimi je tudi nadaljnje zaostrovanje sankcij,” je dejal Tonin.

CNN je zanimalo tudi, kakšno je zdaj slovensko stališče, naj Nato nad Ukrajino uvede območje prepovedi letenja, k čemur ves čas poziva Zelenski, ob začetku ruske agresije konec februarja pa se je za to zavzel tudi Janša. Tonin je odgovoril: “Večkrat smo povedali, da razumemo Ukrajince, vendar je Nato jasen in se ne želi neposredno vpletati v spopad z Rusijo.” Ob tem je dodal, obstajajo tudi alternativne možnosti, kot je dobava protizračne obrambe Ukrajini.

Tonin je tudi ocenil, da je “bilo v prvih dneh veliko iniciativ za končanje vojne in pogajanja, a je jasno, da nas ruski predsednik Putin ne sliši. Očitno ne želi končati vojne na diplomatski način, zato moramo uporabiti ostre sankcije, s katerimi bi ustavili Putinov vojni stroj. Vojna je zelo draga in uničujoča, zato je edini način za končanje vojne uvedba hudih sankcij, ki bodo ustavile njegov vojni stroj. Poleg tega moramo podpreti pogumne Ruse, ki protestirajo proti vojni.”

Voditeljica CNN je ob tem spomnila, da Ukrajina poudarja, da zgolj sankcije zoper Rusijo niso dovolj in da se tudi ne uvajajo dovolj hitro. Tonin je odgovoril: “Sankcije so eno in pomagajo. Poglejte, kaj se dogaja z ruskim gospodarstvom, ki je v prostem padu. To bo imelo svoje posledice. Na drugi strani pa moramo Ukrajini pomagati, zato je Slovenija skupaj s Poljsko predlagala, da se Ukrajino po hitrem postopku sprejme v EU. Menim, da je to najmočnejša in najboljša pot za pomoč Ukrajini. Je kot neke vrste Marshallov načrt za Ukrajino.”

Možnosti, da bi Rusija med raketiranjem Ukrajine zadela tudi ozemlje katere od članic Nata, so po mnenju Tonina minimalne. “Bili smo namreč zelo jasni. Branili bomo vsak kotiček in centimeter ozemlja članic Nata. In prav to je tudi najmočnejše sporočilo Rusiji,” je še dodal Tonin.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje