Trije premierji v Kijev brez uradnega mandata Evropskega sveta

Slovenija 15. Mar 202216:22 > 16. Mar 2022 12:20 12 komentarjev
Trije premierji
Profimedia/N1 (FOTOMONTAŽA)

Visoki bruseljski viri pravijo, da slovenski, poljski in češki premier, ki so se danes odpravili v Kijev, za to pot nimajo formalnega mandata Evropskega sveta. Tudi večina slovenskih ministrov ni vedela, da se Janša odpravlja v Kijev. Razlogi naj bi bili varnostni. Tudi izhodišča za ta obisk je slovenska vlada sprejela danes.

Iz kabinetov poljskega, češkega in slovenskega predsednika vlade so zjutraj obvestili javnost, da bodo predsedniki vlad Slovenije, Poljske in Češke, Janez Janša, Mateusz Morawiecki in Petr Fila ter predsednik odbora za nacionalno varnost in obrambo Poljske Jaroslaw Kaczyński kot predstavniki Evropskega sveta danes obiskali Kijev.

Sporočilo iz kabineta slovenskega predsednika vlade

“Predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša, predsednik poljske vlade Mateusz Morawiecki, predsednik češke vlade Petr Fiala, namestnik predsednika vlade Poljske in predsednik odbora za nacionalno varnost in obrambo Poljske Jaroslaw Kaczyński bodo danes kot predstavniki Evropskega sveta obiskali Kijev. Srečali se bodo s predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim in predsednikom vlade Ukrajine Denisom Šmigalom. Obisk je organiziran po posvetovanju s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von den Leyen. Namen obiska je potrditev nedvoumne podpore celotne Evropske unije suverenosti in neodvisnosti Ukrajine. Cilj obiska je tudi predstavitev širokega paketa podpore Ukrajini in Ukrajincem. Mednarodna skupnost je bila seznanjena z obiskom s strani mednarodnih organizacij, med drugim s strani OZN.”

A obenem visoki uradniški viri v Bruslju blizu predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela medijem danes pojasnjujejo, da trojica predsednikov vlad uradnega mandata Evropskega sveta nima. To so potrdili tudi za N1, o tem med drugim poroča tudi britanski BBC. Kot pravi visoki uradnik blizu predsedniku Evropskega sveta, so bili voditelji EU z namero o tej poti treh premierjev v Kijev seznanjeni na nedavnem neformalnem zasedanju v Verseillesu, včeraj zvečer pa jih je nato poljski premier seznanil, da se v Kijev odpravljajo danes. 

Bruselj: Formalne odločitve o tej poti ni bilo

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel, tako visoki bruseljski vir, je sicer prepoznal potrebo po tem, da se Ukrajini izkaže podpora, a je obenem opozoril na varnostna tveganja te poti. Največ bojazni v Bruslju po informacijah N1 namreč sproža dejstvo, da so Poljska, Češka in Slovenija članice EU in Nata – če bi ruske sile v Ukrajini delegacijo predsednikov vlad napadle, bi to lahko obrnilo potek dogodkov, saj bi v Bruslju to lahko razumeli kot ruski napad na EU in Nato.  

Ukrajina ima polno podporo Evropske unije, še pravi visoki bruseljski vir blizu predsednika Evropskega sveta Michela, a poudarja tudi, da Evropski svet o tej poti v Kijev formalno ni sprejel nobene odločitve in da zato Janša, Morawiecki, Fila in Kaczyński nimajo uradnega mandata Evropskega sveta.

Da je bila o nameri treh premierjev v Verseillesu obveščena tudi Ursula von den Leyen, je danes v Bruslju potrdil njen tiskovni predstavnik Eric Mamer in dodal: “Predsednica Evropske komisije ima svoje komunikacijske kanale z ukrajinskim predsednikom, je pa odločitev vsakega posameznika, kateri se zdijo najbolj primerni njemu.”

Stoltenberg je bil seznanjen z obiskom

Na obisk v Kijevu se je v Berlinu že odzval nemški kancler Olaf Scholz, ki ga je pozdravil in menil, da “je v tej situaciji dobro poskušati in pomagati na različne načine”, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Vsi smo vključeni na različne načine in tako je tudi prav,” je dejal. Kot je še poudaril, mednarodna skupnost pri pomoči Ukrajini sledi jasni politični strategiji, pri čemer je pomembno, da se nadaljujejo pogovori tako z Zelenskim kot tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Sta pa bila, še poroča nemška tiskovna agencija, z današnjim obiskom med drugim seznanjena Bela hiša in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. “Pomembno je, da na vseh ravneh in v različnih formatih sodelujemo in se srečujemo z ukrajinskim političnim vodstvom,” je na novinarsko vprašanje glede obiska treh premierjev v Kijevu danes povedal Stoltenberg.

V Sloveniji je obisk treh premierjev v Kijevu pozdravil predsednik republike Borut Pahor. 

Poslanec SD Matjaž Nemec pa je na drugi strani v oddaji N1 STUDIO pot v Kijev problematiziral rekoč, da po informacijah, ki jih imajo v SD, “ta akcija ni usklajena z EU” in da v Bruslju neformalno tudi precej sproža burne odzive. “Tukaj ne gre za to, da je ta trojica delegacija Evropskega sveta,” je dejal Nemec. Dodal je, da sta nemški kancler Scholz in francoski predsednik Emmanuel Macron v dialogu z ruskim predsednikom Putinom. “Želeli bi si, da EU ostane enotna pri svojih predlogih miru. Gre za dialog, ki ga moramo poenoteno predstavljati (ruski in ukrajinski strani, op. a.). Želeli bi si, da bodo vsa sporočila, ki bodo prenesena, v skladu z evropsko idejo. Po informacijah, ki jih imamo od danes, kabinet predsednika Michela ni bil obveščen o vsebinski nameri, kaj se bodo ti trije predsedniki pogovarjali (z Zelenskim, op. a.).”

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa je zapisal: “Spet levo-desni odzivi. Če je nekdo tako pogumen in hkrati malo nor, mu jaz lahko samo čestitam.”

Po informacijah N1 so sicer nekatera usklajevanja med Brusljem in kabineti predsednikov slovenske, poljske in češke vlade sicer potekala še danes, ko so bili premierji že na vlaku proti Kijevu. Prav tako po informacijah N1 za pot v Kijev ni vedela večina ministrov Janševe vlade. Razlogi naj bi bili varnostni. Tudi izhodišča za ta obisk je slovenska vlada sprejela danes.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje