Kijev in Moskva podpisala dogovor o izvozu žita

Svet 22. Jul 202216:43 > 17:25 2 komentarja
Turčija
Umit Bektas/REUTERS

Rusija in Ukrajina sta danes v Istanbulu podpisali ločena, a enaka sporazuma o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč, ki naj bi ublažil svetovno prehransko krizo, s katero se spopadajo milijoni ljudi po svetu. Dogovor je rezultat večtedenskih pogajanj, v katera so bili vključeni tudi Turčija in Združeni narodi.

Rusija in Ukrajina sta v Istanbulu podpisali dogovor o izvozu ukrajinskega žita preko ukrajinskih črnomorskih pristanišč. Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je dogovor označil za “žarek upanja” v času vojne. Kot je dejal, je bila pot do dogovora dolga in vse prej kot preprosta.

V ukrajinskih silosih na izvoz čaka okoli 20 milijonov ton žita. Izvoz bo omogočen preko ključnih ukrajinskih pristanišč v Črnem morju. To so Odesa, Čornomorsk in Južni, ladje pa naj bi preko minskih polj v Črnem morju vodila ukrajinska letala, navaja tiskovna agencija Reuters. Prečkale bodo Bosporsko ožino, predvidoma vojaškega spremstva ne bodo imele.

Dogovor predvideva, da bo v času izvoza žita veljala nekakšna prekinitev ognja. Prav tako bo ekipa, katere člane bodo imenovale vse udeležene strani, v Turčiji preverjala, da ladje, ki se vračajo v ukrajinska pristanišča, ne bodo natovorjene z orožjem.

Podpis dogovora minil brez rokovanja

V imenu Moskve je sporazum podpisal obrambni minister Sergej Šojgu, v imenu Kijeva pa minister za infrastrukturo Oleksandr Kubrakov. Ukrajinska stran je pred tem sicer dejala, da zaradi petmesečne vojne ne želi podpisati svojega imena na isti dokument kot Rusi, navaja tiskovna agencija AFP. Sprti strani sta tako podpisali ločena, a enaka sporazuma. Ministra prav tako nista sedela za isto mizo niti se nista rokovala. Prav tako je rusko in ukrajinsko zastavo ločevala zastava Združenih narodov.

Ob podpisu so bili prisotni tudi predstavniki ZN in Turčije, ki je pogajanja gostila. Predsednik Recep Tayyip Erdogan je ob tem sporočil, da so v Ankari ponosni na sodelovanje v “iniciativi, ki bo imela pomembno vlogo pri reševanju svetovne prehrambne krize”. Nad uresničevanjem dogovora bodo bdeli Združeni narodi.

Medtem ko Ukrajina vztraja, da je za blokado izvoza žita kriva Rusija, Moskva zavrača odgovornost za prehrambno krizo svetovnih razsežnosti. Po njenih navedbah so za krizo krive sankcije Zahoda, zaradi katerih je upočasnjen ruski izvoz hrane in gnojil, ter Ukrajina, ki je postavila mine na območjih blizu črnomorskih pristanišč, navaja Reuters. Reuters prav tako poroča, da današnji dogovor predvideva olajšave pri izvozu omenjenih dobrin iz Rusije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje