Srbija bo spet lahko izvažala žita

Gospodarstvo 22. Jul 202216:08 > 16:09 0 komentarjev
Pšenica
Foto. Žiga Živulovič jr./BOBO

Srbska vlada je napovedala odpravo prepovedi izvoza žit, ki jo je uvedla marca, da bi zagotovila dovolj hrane za domače potrebe. Vlada je to odločitev sprejela zaradi pritiskov kmetov.

“Na naslednji seji bomo predlagali, da bo izvoz žit znova neomejen,” je po pisanju srbskih medijev napovedal srbski minister za kmetijstvo Branislav Nedimović. Da vlada odpravi prepoved izvoza žit, je bila ena od glavnih zahtev Pobude za obstanek poljedelcev Srbije, ki je v nasprotnem primeru napovedala proteste.

“Gremo do konca, da vzpostavimo red v srbskem poljedelstvu. Kmeti z današnjo ceno pšenice izgubljajo tri dinarje (0,026 evra) na kilogram, saj je odkupna cena 35 dinarjev (0,30 evra), proizvodna pa 38 dinarjev (0,32 evra). Vse, kar je pod 45 dinarjev (0,38 evra) za kilogram, je malo,” je povedal predsednik Pobude za obstanek poljedelcev Srbije Vukašin Baćina.

Nedimović je republiškim blagovnim rezervam po pisanju srbskega časnika Novosti poslal dopis, naj kvoto 131.000 ton pšenice odkupujejo neposredno od proizvajalcev, ne pa od odkupovalcev. Ti za pšenico plačajo 30 dinarjev (0,26 evra) za kilogram, blagovnim rezervam pa jo prodajajo po 40 dinarjev (0,34 evra).

Izvoz pšenice, koruze in olja je Srbija zaustavila marca, da bi zagotovila dovolj hrane za domače potrebe. Po mnenju stroke je šlo za nepotreben ukrep, saj država proizvede dovolj žit tako za lastne potrebe kot za izvoz, imajo pa tudi velike zaloge.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!