Orban: Sankcije proti Rusiji bodo uničile evropsko gospodarstvo

Svet 15. Jul 202213:59 > 14:30 2 komentarja
Viktor Orban
PROFIMEDIA

Madžarski premier Viktor Orban je bil znova kritičen do sankcij, ki jih je EU uvedla proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino. Prepričan je, da sankcije škodujejo evropskemu gospodarstvu bolj kot Moskvi, poleg tega ne prispevajo h končanju vojne v Ukrajini.

Viktor Orban je v današnjem pogovoru za javni radio Kossuth dejal, da sankcije proti Rusiji ne bodo pomagale Ukrajini, temveč bodo uničile evropsko gospodarstvo. Bruselj je pozval, naj končno “dojame, da so naredili napako” in da sankcije trenutno bolj prizadenejo Evropo kot Rusijo.

“Mislili so, da bodo lahko vojno skrajšali s sankcijami, ker bi oslabitev Rusije prinesla hitre rezultate, vendar vojna še naprej traja,” je dejal po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI.

Po Orbanovih besedah je jasno, da si je EU “streljala v pljuča in se zdaj bori za zrak”. “V začetku sem mislil, da smo sami sebi streljali v nogo, a sedaj je jasno, da si je evropsko gospodarstvo streljalo v pljuča in se zdaj bori za zrak,” je dejal madžarski premier po poročanju Reutersa.

“Medtem ko Evropa izgublja, ZDA niso med poraženci. Namesto tega so bili ameriški poslovneži, kot je George Soros, med vojnimi dobičkarji,” je dejal glede zmagovalcev in poražencev ukrajinske vojne, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Orban je tudi prepričan, da je evropska zgodovina vstopila v “obdobje vojne” in ljudje se bodo morali boriti za stvari, ki so jih doslej jemali kot samoumevne.

“Nihče si 24. februarja ni mislil, da vojna med Ukrajino in Rusijo ne bo le spopad, temveč bo pomenila konec enega obdobja in uvod v novo obdobje vojne v evropski zgodovini,” je opozoril. Razen na frontah se vojna bije tudi v svetovnem gospodarstvu, še posebej pa v evropskem gospodarstvu, kar kažejo naraščajoče cene energentov.

Ena “velika bitka” se bo vodila za energetske vire in življenjske stroške, druga pa bo verjetno “boj za delovna mesta”, saj politika sankcij in vojna potiskata evropsko gospodarstvo v recesijo, je še opozoril madžarski premier.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje