Guterres o blokadi izvoza ukrajinskega žita: “Pred nami je še dolga pot”

Svet 13. Jul 202216:16 > 21:06 5 komentarjev
Žito
Turško ministrstvo za obrambo/REUTERS

Ruska in ukrajinska delegacija sta se danes v Istanbulu sestali s predstavniki ZN in Turčije, da bi prekinili več mesecev trajajočo blokado izvoza ukrajinskega žita. Obe strani trdita, da sta v pogovorih dosegli napredek, vendar tudi vztrajata pri svojih zahtevah. Po oceni ukrajinskega zunanjega ministra Dmitra Kulebe je sporazum na vidiku. Rusija in Ukrajina bosta pogajanja nadaljevali prihodnji teden.

“Dva koraka nas ločita od sporazuma”, je v pogovoru za španski časnik El País, ki je bil objavljen danes, dejal ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. “Smo v zaključni fazi in zdaj je vse odvisno od Rusije,” je dodal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Ruske zahteve vključujejo pravico do preiskovanja ladij, da bi tako, po njihovih besedah, preprečili tihotapljenje orožja. To zahtevo je Kijev zavrnil. “Vedo, da bomo dobili prihodke s svetovnih trgov, če bomo začeli izvažati, to pa nas bo okrepilo,” je dejal o interesih Rusije.

“Res je, da trdo delamo, vendar je pred nami še dolga pot,” pa je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP v torek dejal generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki je tako poskušal omiliti pričakovanja o skorajšnjem preboju v pogovorih.

Iz turškega obrambnega ministrstva so medtem že sporočili, da so se današnji pogovori zaključili, pri čemer pa niso navedli nikakršnih podrobnosti o tem, ali je bil v pogajanjih dosežen kakršenkoli napredek. Sprti strani bosta pogajanja o izvozu žita nadaljevali prihodnji teden.

Načrt ZN sicer predlaga vzpostavitev tako imenovanih varnih koridorjev, ki naj bi potekali med lokacijami, za katere je jasno, da so minirane. Strokovnjaki medtem po navedbah AFP trdijo, da je razminiranje Črnega morja zapletena operacija, ki bi lahko trajala več mesecev – predolgo za reševanje hitro naraščajoče svetovne prehranske krize.

Dmitro Kuleba
Kay Nietfeld/REUTERS

Kijev je ob tem zahteval, da ukrajinske ladje spremljajo vojaške ladje iz prijateljske ali nevtralne države, kot je denimo Turčija. Pogajanja se zapletajo tudi zaradi vse večjih sumov, da poskuša Rusija izvažati žito, ki ga je ukradla iz regij pod nadzorom ruskih sil. Podatki ameriške vesoljske agencije kažejo, da je od začetka invazije pod nadzor Rusije prešlo približno 22 odstotkov ukrajinskih kmetijskih površin.

Pogovori v Istanbulu sicer potekajo tik pred prihajajočim srečanjem turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom, ki bo prihodnji torek v Teheranu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje