Kvartet evropskih voditeljev podprl kandidaturo Ukrajine za članstvo v EU

Svet 16. Jun 202210:31 > 17:13 6 komentarjev
Kijev
Valentyn Ogirenko
/REUTERS

Nemški kancler Olaf Scholz, francoski predsednik Emmanuel Macron, italijanski premier Mario Draghi in romunski predsednik Klaus Iohannis so danes na skupni novinarski konferenci z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim podprli Ukrajino v njeni želji, da pridobi status kandidatke za članstvo v EU, poročajo tuje tiskovne agencije.

Voditelji Nemčije, Francije in Italije so v Ukrajino prispeli na skupnem vlaku, njihov prvi postanek pa je bil v kijevskem predmestju Irpin, kjer so po umiku ruskih sil konec marca našli trupla skoraj 300 civilistov. Romunski predsednik se je trojici v Kijevu pridružil pozneje.

Na skupni tiskovni konferenci po srečanju voditeljev z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim je Macron v imenu vseh štirih dejal, da “podpirajo takojšnjo podelitev statusa kandidatke Ukrajini”.

Evropska komisija bo v petek predvidoma predstavila svoje mnenje o podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini, Gruziji in Moldaviji. Pričakovati je, da bo mnenje o podelitvi statusa Ukrajini pozitivno. Dokončno odločitev o tem morajo sprejeti nato še voditelji članic EU.

Bitka za Severodoneck še traja

Navkljub obisku voditeljev v Kijevu pa se spopadi nadaljujejo na vzhodu Ukrajine. Vse oči so še vedno uprte v mesto Severodoneck in sosednji Lisičansk, ki ležita v regiji Lugansk. V Severodonecku, kjer je nekdaj živelo okoli 100.000 ljudi, je ujetih še približno 10.000 civilistov, je v sredo povedal guverner regije Lugansk Sergij Gajdaj.

Ruske oblasti so že v torek dejale, da so pripravljene organizirati evakuacijo iz tovarne Azot v Severodonecku, kjer je poleg vojakov ujetih tudi približno 500 civilistov, v mesto Svatovo v regiji Lugansk, ki je pod nadzorom proruskih separatistov. V sredo pa so obtožile Ukrajino, da preprečuje evakuacijo civilistov iz tovarne.

Večji del mesta Severodoneck nadzorujejo ruske sile, uničeni so tudi vsi mostovi, ki mesto povezujejo z Lisičanskom. S tem je onemogočena evakuacija ljudi v druge dele Ukrajine ter oskrba mesta. Po podatkih ZN so razmere v mestu vse slabše, primanjkuje pitne vode, prekinjena je oskrba z elektriko. Ukrajinski predsednik Zelenski je v torek spopad v Severodonecku označil za bitko, ki bo določila potek vojne v naslednjih tednih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje