V Braziliji naj bi našli posmrtne ostanke britanskega novinarja Doma Phillipsa

Svet 16. Jun 202208:34 0 komentarjev
Dom Phillips
PROFIMEDIA

V Braziliji naj bi našli posmrtne ostanke britanskega novinarja Doma Phillipsa in brazilskega strokovnjaka za avtohtono prebivalstvo Bruna Pereire, ki sta 5. junija izginila v odročnem delu amazonskega deževnega gozda. Policija je tudi pridržala dvojico osumljencev, od katerih je eden priznal, da je pogrešana ustrelil.

Po izginotju Doma Phillipsa in Bruna Pereire je policija aretirala dva osumljenca, in sicer brata Amarilda in Oseney da Costa de Oliveira. Vodja zvezne policije v brazilski zvezni državi Amazonas Eduardo Alexandre Fontes je novinarjem povedal, da je glavni osumljenec Amarildo podrobno pripovedoval o storjenem zločinu in navedel kraj, kjer naj bi zakopal trupli. Njegov brat pa je vseskozi zanikal kakršno koli vpletenost. Policija napoveduje dodatne aretacije, medtem ko motiv za umor še ni znan.

Posmrtne ostanke našli sredi džungle

Posmrtne ostanke je policija našla na težko dostopnem območju sredi džungle, oddaljenem približno tri kilometre od reke Amazonke. “Na kraju se bodo izkopavanja nadaljevala, čeprav smo že našli človeške ostanke. Takoj ko bomo preverili, ali gre dejansko za posmrtne ostanke Phillipsa in Pereire, jih bomo vrnili družinama,” je dejal Fontes in dodal, da bo policija pri identifikaciji trupel sodelovala z Interpolom.

Phillipsova žena Alessandra Sampaio se je v sredo zahvalila vsem ekipam, ki so pomagale pri iskanju, zlasti domorodnim prostovoljcem. Združenje avtohtonih prebivalcev regije Univaja je namreč prvo opozorilo oblasti o tem, da je par izginil. Poudarila je, da se sedaj začenja tudi iskanje pravice in izrazila upanje, da bodo preiskovalni organi izčrpali vse možnosti in čim prej prinesli dokončne odgovore o vseh pomembnih podrobnostih. Umora pa je označila za politični zločin, saj sta bila oba zagovornika človekovih pravic, zlasti pravih avtohtonih ljudstev.

Predsednik Brazilije Jair Bolsonaro, čigar vlada je bila v zadnjih dneh večkrat obtožena zavlačevanja preiskave, je bil v sredo deležen novih kritik, saj je dejal, da Phillipsa zaradi njegovega poročanja o regiji ljudje ne marajo. “Moral bi več kot podvojiti previdnostne ukrepe, ki jih je izvajal, a se je namesto tega odločil za izlet,” je dodal. Mnogi so njegove komentarje razumeli, kot da želi krivdo pripisati pogrešanim, saj je med preiskavo večkrat ponovil, da je bilo zelo nepremišljeno potovati v to regijo, ne da bi bili dovolj pripravljeni, tako fizično kot z orožjem. Njegove pripombe so sprožile ogorčenje po državi in svetu.

Britanec Phillips je več kot desetletje živel v Braziliji in bil dolgoletni sodelavec časnika Guardian. Pripravljal je tudi knjigo o trajnostnem razvoju v Amazoniji. Brazilec Pereira je bil cenjen strokovnjak in zagovornik avtohtonih ljudstev. Večkrat pa je dejal, da je prejel veliko groženj, saj se je boril proti nezakonitemu ribolovu, rudarjenju in gozdarjenju na tem območju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!