Velika Britanija z novimi sankcijami proti ruskim ministrom

Svet 26. Jul 202217:17 > 18:27 3 komentarji
Velika Britanija
PROFIMEDIA

Ukrajina je od Nemčije prejela raketne sisteme Mars II in tri samovozne havbice, je danes sporočila nemška obrambna ministrica Christine Lambrecht. Združeni narodi in Turčija bodo v sredo v Istanbulu skupaj z Rusijo in Ukrajino odprli skupni center za poveljevanje in nadzor, ki bo usklajeval izvoz žita po Črnem morju. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan pa se namerava 5. avgusta v ruskem črnomorskem letovišču Soči sestati s svojim ruskim kolegom Vladimirjem Putinom. Medtem je Velika Britanija napovedala nove sankcije proti ruskim ministrom, družinskim članom, ki imajo povezave s Kremljem, in vodilnim osebam v proruskih separatističnih regijah na vzhodu Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je v ponedeljek potrdil prejem prvih treh nemških protiletalskih tankov tipa gepard in več deset tisoč kosov streliva. Nemška ministrica je medtem zatrdila, da je bilo dobavljenih pet tankov gepard.

Skupno naj bi Ukrajina v prihodnje prejela 30 tankov tipa gepard s približno 60.000 naboji, tri raketne sisteme Mars II in deset samovoznih havbic.

Raketni sistem srednjega dosega Mars lahko izstreli do dvanajst raket in je nameščen na vozilih, ki lahko vozijo s hitrostjo do 50 kilometrov na uro. Prav tako namerava Nemčija septembra dobaviti artilerijski radar za sledenje Cobra. “Pogodba je že podpisana, sedaj pa se bo začelo usposabljanje ukrajinskih vojakov za ta zelo zapleten sistem,” je dejala ministrica. V nekaj dneh naj bi se začelo tudi usposabljanje za obljubljeni protiletalski raketni sistem Iris-T.

V Ukrajino, kjer že šesti mesec divja vojna, bo odpotovala slovenska ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon. Podobno kot drugi evropski voditelji pred tem, bo ministrica tja prenesla sporočilo “politične podpore in solidarnosti”.

V Istanbulu bodo odprli center za nadzor izvoza žita po Črnem morju

Turško obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da bodo skupni center za poveljevanje in nadzor uradno odprli na slovesnosti, ki se je bo udeležil turški obrambni minister Hulusi Akar, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ruska tiskovna agencija Tass napoveduje, da se bo slovesnosti udeležila tudi ruska delegacija. Dogovor o skupnem centru je bil sklenjen v okviru prelomnega sporazuma o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč, ki sta ga sprti strani v petek v Istanbulu podpisali z ZN in Turčijo.

Recep Tayyip Erdogan
PROFIMEDIA

Blokada pristanišč je prispevala k dvigu cen, zaradi česar je uvoz hrane za nekatere najrevnejše države na svetu postal predrag. Po ocenah ZN se skoraj 50 milijonov ljudi po svetu sooča z akutno lakoto kot neposredno posledico vojne v Ukrajini. Cene pšenice so le nekaj ur po podpisu sporazuma o žitu strmo padle. Ukrajinske oblasti pa so medtem v ponedeljek sporočile, da upajo, da bodo prve ladje z žitom ukrajinska pristanišča zapustile še ta teden. Turški predsednik Tayyip Erdogan skuša Turčijo, ki je v dobrih odnosih z Moskvo in Kijevom, potisniti v središče diplomatskih prizadevanj za zaustavitev že več kot pet mesecev trajajoče vojne. 5. avgusta se bo v ruskem letovišču Soči sestal s Putinom. Voditelja sta se prvič po ruski invaziji srečala 19. julija ob robu vrha o Siriji v Teheranu.

Velika Britanija z novimi sankcijami zoper ruske oligarhe

“Ne bomo molčali in opazovali, kako državni akterji, ki jih je imenoval Kremelj, zatirajo prebivalce Ukrajine ali svoboščine svojih ljudi,” je dejala zunanja ministrica Liz Truss in pri tem dodala, da bo Velika Britanija še naprej uveljavljala stroge sankcije proti tistim, ki poskušajo legitimirati nezakonito rusko invazijo. Proti pravosodnemu ministru Konstantinu Čujčenku in njegovemu namestniku Olegu Sviridenku so tako britanske oblasti uvedle prepoved potovanja in zamrznile premoženje zaradi zatiranja lastnega ljudstva z napadi na tiste, ki nasprotujejo vojni. Zaradi spodkopavanja ukrajinske ozemeljske celovitosti sta bila sankcionirana tudi Vitalij Hocenko in Vladislav Kuznecov, predsednik vlade in prvi namestnik predsednika samooklicanih ljudskih republik Doneck in Lugansk. Prav tako je Velika Britanija sankcionirala Sarvarja in Sanjarja Ismailova, nečaka oligarha Ališerja Usmanova. Sarvar Ismailov je bil nekdanji direktor nogometnega kluba Everton.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje