“Cev, ki jo sestavljajo cisterne”: pitna voda na pomoč slovenski Istri

Slovenija 26. Jul 202211:10 > 14:59 1 komentar

Danes so se začeli interventni prevozi vode v slovensko Istro. Vodo črpajo v reki Unica in jo prevažajo do vodarne Cepki v bližini Črnega Kala. Načrt je izdelala Uprava za zaščito in reševanje, s prevozom pa je na pomoč priskočila Slovenska vojska (SV) skupaj z gasilci. Sistem je vzpostavljen tako, da deluje 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Danes je na delu devet tovornjakov s cisternami, do opoldneva pa so napolnili 20 cistern. Direktor Rižanskega vodovoda Koper Martin Pregelj verjame, da bo to pomagalo "v slehernem trenutku zagotoviti pitno vodo na sleherni pipi".

Zaradi motene oskrbe s pitno vodo v slovenski Istri je Uprava za zaščito in reševanje v dogovoru z javnimi podjetji za oskrbo s pitno vodo izdelala načrt zagotovitve interventnih prevozov vode.

Rižanski vodovod Koper za trenutno oskrbo prebivalcev ter zmanjšano zagotavljanje pitne vode za gospodarske subjekte dnevno potrebuje 5.000 m³ vode. Vlada je tako potrdila odvzem surove vode iz reke Unica nedaleč od naselja Planina.

Črpališče pod gradom Haasberg sta včeraj vzpostavili in preizkusili celjska enota za prečrpavanje velikih količin vode in jamarska reševalna služba. Transport do vodarne Cepki v bližini Črnega Kala zagotavljajo 4 gasilske avtocisterne in 4 cisterne Slovenske vojske (SV). V teh cisternah je 10 tisoč litrov vode.

Zdaj so se enote za prečrpavanje večjih količin vode (HCP), ki so bile prvenstveno vzpostavljene za pomoč ob poplavah, za prečrpavanje večjih količin vode oziroma za sanacijo poplavnih območij, znašle v popolnoma novi vlogi. Čeprav so te enote po besedah predstavnika Uprave za zaščito in reševanje pripravljene na atipične naloge, gre prvič za črpanje pitne vode.

Sistem je vzpostavljen tako, da lahko deluje 24 ur na dan, 7 dni v tednu. Vodja operative z uprave za zaščito in reševanje Domen Torkar je povedal, da imajo za 24-urno rotacijo na voljo 7 enot, prva menjava pa je bila danes ob 11. uri. S pomočjo jamarjev so vzpostavili tudi vrvni sistem, s katerim uravnavajo višino sesalne košare.

Črpanje vode Črpanje vode
Valter Leban/ BOBO
Črpanje vode Črpanje vode
Valter Leban/ BOBO
Črpanje vode Črpanje vode
Valter Leban/ BOBO
Črpanje vode Črpanje vode
Valter Leban/ BOBO
Črpanje vode Črpanje vode
Valter Leban/ BOBO
Črpanje vode Črpanje vode
Valter Leban/ BOBO
Črpanje vode Črpanje vode
Valter Leban/ BOBO
Črpanje vode Črpanje vode
Valter Leban/BOBO

Ozko grlo je trenutno predvsem v kapacitetah za transport te načrpane vode, saj težko dosegajo pričakovanja, ki so bila navedena v sklepu vlade. Kljub temu verjamejo, da bodo uspeli povečati zmogljivosti transporta, saj sta obe lokaciji pripravljeni na pričakovano količino. Sklep vlade sicer dovoljuje tudi tretjo možnost za transport, torej pomoč zunanjih podjetij.

Podpolkovnica Nina Raduha, tiskovna predstavnica Slovenske vojske, je povedala, da en cikel od začetka do konca traja dve uri in pol (to pomeni pot do Istre in nazaj). Cisterno sicer napolnijo v treh oziroma štirih minutah. Ekipa, ki zagotavlja 24/7 rotacijo polnjenja, je sestavljena tudi iz 14 predstavnikov SV, vojska pa sodelujočim pri interventnih prevozih nudijo tudi prenočišča in obroke v vojašnici Postojna.

Poveljnik Gasilske zveze Slovenije (GZS) Franci Petek pa je povedal, da so se oni za cisterne obrnili na društva, ki so se prijazno odzvala. Tako je trenutno s strani gasilskih društev na voljo 11 večjih cistern s kapaciteto 10.000 litrov, če bo potrebno, pa bodo zaprosili tudi za manjše z 8.000 litri kapacitete. Danes sicer transporta še ne opravlja vseh 11 gasilskih cistern, temveč 5.

Vidno ganjen direktor Rižanskega vodovoda Koper Martin Pregelj se je zahvalil v imenu vseh obalnih občin in njihovih občanov ter občank: “Zahvaljujem se, da smo bili slišani, ker je bilo resnično, resnično težko. Zahvaljujem se vladi kot izvršni oblasti, ministrstvu za okolje in prostor, ministrstvu za obrambo, vsem fantom in dekletom tukaj, Upravi za zaščito in reševanje … Zadeva deluje in teče. Verjamem, da bomo s tem v slehernem trenutku zagotovili pitno vodo na sleherni pipi.”

Ob tem je Pregelj dodal, da bodo še naprej sledili maksimalnim možnim omejitvam in tako kontrolirali porabo vode. Pravi, da verjame, da so porabniki na svoji strani naredili vse. Ta sistem, ki so ga vzpostavili danes, je opisal za “cev”, ki je sestavljena iz cistern. “Tudi pri vodovodih je potrebno povezovanje vseh sistemov kot na cestnem križu. Treba je premagati občinske in regijske meje ter si pomagati.”

Spomnimo, vodja sektorja za oskrbo s pitno vodo Darij Križman je včeraj za N1 povedal, da bi se lahko s 4.000 do 5.000 kubiki dostavljene vode na dan izognili redukcijam vode v prihajajočem mesecu, ki ga je še treba prebroditi. Ukrepi, ki so jih na Rižanskem vodovodu Koper sprejeli v zadnjih tednih, pa tudi zavedanje o resnosti situacije med prebivalci, je zmanjšalo porabo za 50 litrov na sekundo oziroma 4.000 kubikov dnevno. Trenutno so tako na porabi 30.000 kubikov dnevno, kar je – glede na vodne vire, ki so na razpolago – vzdržno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje