Najbogatejši Ukrajinec je obljubil obnovo Mariupola

Svet 16. Apr. 202218:11 > 18:271 komentar
Delite:
Rinat Ahmetov
Foto: PROFIMEDIA

Najbogatejši Ukrajinec Rinat Ahmetov je obljubil, da bo pomagal pri obnovi mesta Mariupol, ki mu je pri srcu. V pristaniškem mestu, ki leži ob Azovskem morju na vzhodu Ukrajine v regiji Doneck, ima Ahmetov dve jeklarni, za kateri zagotavlja, da bosta znova konkurirali na svetovnem trgu.

Najbogatejši Ukrajinec Rinat Ahmetov se je zavezal, da bo pomagal obnoviti oblegano mesto Mariupol, ki mu je blizu in kjer ima v lasti dve veliki jeklarni. “Mariupol je obenem svetovna tragedija in svetovni primer junaštva. Zame je Mariupol bil in bo vedno ukrajinsko mesto,” je Ahmetov povedal za Reuters. Po navedbah agencije najbogatejši Ukrajinec verjame, da bodo ukrajinski “pogumni vojaki ubranili mesto” ob Azovskem morju v regiji Doneck. Spopadi za Mariupol potekajo sicer od samega začetka ruske invazije v Ukrajino, zakaj je mesto tako pomembno za Rusijo, pa lahko preberete TUKAJ.

Ahmetovo podjetje Metinvest, ki je največji ukrajinski proizvajalec jekla, je napovedalo, da za zdaj ne more izpolniti pogodb o dobavi, in medtem ko njegova finančna in industrijska skupina SCM Group izpolnjuje svoje dolžniške obveznosti, je njegov zasebni proizvajalec električne energije DTEK “optimiziral plačilo svojih dolgov” v sporazumu z upniki. “Vojna zagotovo ni čas za spore. Obnovili bomo celotno Ukrajino,” je dejal. Ahmetov naj bi se sicer v Ukrajino vrnil dan pred vojno. “Moj cilj je, da se vrnem v Mariupol in izvedem naše nove proizvodne načrte, da bo jeklo, proizvedeno v Mariupolu, lahko konkuriralo na svetovnih trgih tako kot prej.”

Dogajanje v Ukrajini spremljamo v živo, več o dogajanju najdete TUKAJ.

Foto : REUTERS (Ahmetova jeklarna v Mariupolu)

Po podatkih revije Forbes je njegovo neto premoženje leta 2013 znašalo 15,4 milijarde dolarjev. Trenutno znaša 3,9 milijarde dolarjev. Njegov poslovni imperij se je sicer krčil vse od leta 2014, ko si je Rusija priključila črnomorski polotok Krim. Po poročanju Reutersa je Ahmetov podpornik ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, ki je po njegovem mnenju “strasten in profesionalen”. A je s tem vsaj navidezno zgladil odnose z Zelenskim, ki je lani dejal, da skušajo zarotniki, ki si prizadevajo strmoglaviti njegovo vlado, vplesti tudi tega vplivnega poslovneža. Ahmetov je takrat obtožbe zanikal.

Komentari

Vaš komentar