Gibanje Svoboda opozorilo na “nezaslišano napako” na glasovnicah v Mariboru

Slovenija 15. Nov 202210:32 12 komentarjev
glasovnica
Gibanje Svoboda

Na glasovnicah za volitve mestnega sveta v Mariboru je bila na glasovnici namesto številke 13 pred listo Gibanja Svoboda natisnjena napačna številka 12. "Gre za bistveno kršitev postopka volitev, kar bi lahko vplivalo na zakonitost in pravilnost volitev," so ob tem sporočili iz največje državnozborske stranke. Pri občinski volilni komisiji zagotavljajo, da so napačne glasovnice že dali v razrez in natisnili nove. Napako so ugotovili okoli osmih zjutraj, torej eno uro po odprtju predčasnih volišč, z glasovnicami, ki nimajo pravilne številke, pa je glasovalo štiriindvajset ljudi. Oddane glasovnice z napako bo volilni odbor upošteval pri ugotavljanju izida glasovanja za mestni svet.

Na volitvah za mestni svet v Mariboru kandidira sedemnajst list, med njimi tudi lista Gibanja Svoboda. Liste so označene poimensko, pred njimi pa je navedena še izžrebana številka. Na predčasnih volitvah, ki so se začele danes, pa so v Mariboru ugotovili, da je na glasovnici napaka. Pred stranko Gibanje Svoboda je bilo napisano število 12 in ne 13, kot bi bilo pravilno.

Iz Gibanja Svoboda so sporočili, da “zgroženo ugotavljajo nezaslišano napako na glasovnici za volitve mestnega sveta Mestne občine Maribor”. “Na glasovnici pred Gibanjem Svoboda ni izžrebane številke 13. Gre za bistveno kršitev postopka volitev, kar bi lahko vplivalo na zakonitost in pravilnost volitev,” so zapisali.

Kot so dodali v Gibanju Svoboda, med kampanjo izrecno poudarjajo, katera številka je bila izžrebana za izvolitev članic in članov mestnega sveta, sedaj pa številke 13 na glasovnici sploh ni. “Zakon o volitvah pravi, da mora biti volja volilke oziroma volilca jasno izražena. Sprašujemo se, kako bo lahko jasno izražena, če številke Gibanja Svoboda na glasovnici sploh ni,” pravijo.

V stranki so se zato vprašali, kako se je lahko kaj takega po več desetletjih svobodnih volitev v Sloveniji sploh zgodilo. “Pričakujemo takojšnje uradno pojasnilo Državne volilne komisije in odgovor na to, kako bodo zagotovili zakonite volitve v drugem največjem mestu v Sloveniji,” so dodali.

Mestna volilna komisija: Oddane glasovnice bodo upoštevali

Mestna volilna komisija Mestne občine Maribor je pojasnila, da so napačne glasovnice že dali v razrez. Kot so zatrdili, se tiskajo tudi nove, popravljene glasovnice. Napako so ugotovili in odpravili okoli osme ure zjutraj, torej slabo uro po odprtju volišč za predčasno glasovanje, razpolagali pa so s takšnim številom glasovnic, kot jih potrebujejo za predčasno glasovanje.

Iz volilne komisije so za N1 še pojasnili, da je z napačnimi glasovnicami glasovalo štiriindvajset ljudi. “Ugotovljeno administrativno nepravilnost je mestna volilna komisija takoj po ugotovitvi odpravila z izdajo in predložitvijo glasovnice za mestni svet, v kateri je odpravila navedeno administrativno nepravilnost zapisa zaporedne številke,” so pojasnili in dodali, da bo volilni odbor sicer oddane glasovnice upošteval pri ugotavljanju izida glasovanja za mestni svet.

Glede morebitnih težav po koncu volitev, na mestni volilni komisiji pravijo, da zakon o lokalnih volitvah določa postopke tudi za primere, kot se je zgodil. “Gre za glasovanje na volišču, če predstavnik liste meni, da je to vplivalo na volitve, volišču za predčasno glasovanje lahko vloži ugovor. Mi o ugovoru odločamo, izdamo odločbo, zoper našo odločbo pa je dopustna pritožba na upravno sodišče,” so postopek ob morebitnih nesoglasjih opisali na komisiji.

O odpravi napake je volilna komisija obvestila tudi Gibanje Svoboda. Ob tem so v stranki zapisali, da se zavedajo, da se lahko pri pripravi tiskovin zgodijo tudi tovrstne napake. “Čeprav je bila napaka hitro ugotovljena in odpravljena, pričakujemo, da bo občinska volilna komisija v nadaljevanju postopka volitev zagotovila, da bo ugotovljeni rezultat v skladu z zakonodajo ter voljo volivk in volivcev,” so dodali.

Marko Balažic, predsednik stranke SLS, ki skupaj s stranko Naša dežela Aleksandre Pivec kandidira za mestni svet v Mariboru, pa pravi, da če se je primerila napaka, je to treba odpraviti, ob čemer dodaja, da takšne stvari niso sprejemljive. “Če se je naredila napaka, mora to Državna volilna komisija popraviti. Odgovornost je na njihovi strani in oni morajo paziti, da so volitve zakonite na vseh nivojih,” je dogodek komentiral Balažic.

glasovnica
Gibanje Svoboda

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje