Nataša Pirc Musar se je zahvalila za čestitke, odgovorila je tudi Janezu Janši

Slovenija 15. Nov 202208:50 10 komentarjev
Janez Janša, Nataša Pirc Musar
Žiga Živulović jr., Borut Živulović/BOBO

Zmagovalka nedeljskih parlamentarnih volitev Nataša Pirc Musar se je na Twitterju zahvalila predsednikom in predsednici parlamentarnih strank, ki so ji čestitali ob izvolitvi. Predsedniku največje opozicijske stranke Janezu Janši je med drugim zapisala, da se veseli srečanja z njim.

Nataša Pirc Musar je v drugem krogu predsedniških volitev premagala Anžeta Logarja. Slovenija bo tako 23. decembra, ko se aktualnemu predsedniku države Borutu Pahorju izteče mandat, postala prva predsednica republike v samostojni Sloveniji. Zmagovalki volitev je že na večer volitev med drugim čestital njen nasprotnik Logar, nekdanji predsednik države Pahor in večina predsednikov in predsednic parlamentarnih strank.

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša se je na izid volitev odzval v ponedeljek popoldne, ko je čestital Pirc Musar. “Pričakujemo, da bo res pravična, srčna in pozorna. Pričakujemo konstruktivno sodelovanje v skupno dobro v zahtevnih časih, ki so pred nami,” je zapisal in dodal, da bi se “spodobilo, da se po izvolitvi opraviči za laži o stranki SDS, ki jih je izrekla v kampanji”. Pirc Musar se je pozno zvečer zahvalila za čestitko in dodala, da se veseli srečanja z njim. Na komentar o opravičilu pa se ni odzvala.

V pogovoru za Radio Slovenija je Pirc Musar včeraj dejala, da se je srečala oziroma pogovarjala že vsemi predsedniki in predsednico parlamentarnih strank, razen z Janezom Janšo. “Nikoli nisva sedela na štiri oči. Nikoli se nisva pogovarjala. Mislim, da sva si dvakrat v življenju stisnila roko, pa se ne spomnim dogodka. Tako da se pravzaprav najbolj veselim srečanja z njim, da se bova pobližje spoznala,” je povedala zmagovalka.

Novi predsednici je ob zmagi že v nedeljo čestital predsednik vlade Robert Golob. Kot je zapisal, je njena zmaga “dokaz, da si državljani in državljanke želijo živeti v državi, v kateri bodo spoštovane temeljne prvine demokracije: človekove pravice, vladavina prava, neodvisni mediji, svoboda in spoštljiv dialog”. Golob je prepričan, da bosta s Pirc Musar dobro sodelovala. Ta se mu je zahvalila in dodala: “Skupaj bova garala za prihodnost Slovenije.”

Koordinatorja Luko Mesca veseli, da smo v Sloveniji “(končno) dobili prvo predsednico države in da so tudi na predsedniških volitvah zmagale vrednote demokracije, dialoga, svobodne in odprte družbe”. Pirc Musar mu je na Twitterju odgovorila, da se veseli sodelovanja z njim. “Skupnih vrednot imava veliko,” je dodala.

Predsednik NSi Matej Tonin pa je ob njeni zmagi na Twitterju zapisal, da so ljudje odločili, in ob tem čestital novi predsednici. “Naj bo predsednica vseh nas. Naj išče točke, ki nas povezujejo in združujejo,” je dodal. Pirc Musar mu je v zahvali odgovorila, da je povezovanje in združevanje pri vprašanjih, ki so pomembna za prihodnost Slovenije, natančno to, za kar se bo zavzemala.

Da bo leto 2022 zapisano v zgodovino, pa je na Twitterju dejala predsednica stranke SD Tanja Fajon. “Ženske prvič v zgodovini države zasedamo tri pomembne položaje,” je zapisala in pri tem spomnila, da državni zbor vodi Urška Klakočar Zupančičministrstvo za zunanje zadeve pa sama. “Verjamem, da bo Nataša Pirc Musar vedno zagovornica ljudi, demokracije, pravne države, enakosti, solidarnosti. In da bo ravnala po svoji vesti in ne po željah drugih. Zato tudi glas SD,” je dodala. Pirc Musar ji je odgovorila: “Krasno leto je res leto 2022. Veselim se sodelovanja z vami. Za močnejšo Evropo. Za človekove pravice. Za vladavino prava. In za solidarno Evropo.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje