Katere volilne okraje so si izbrali predsedniki strank

Slovenija 17. Mar 202209:24 > 12:24 4 komentarji
Predsedniki strank
BOBO/PROFIMEDIA

Stranke so v glavnem že razkrile, kje bodo na aprilskih volitvah kandidirali njihovi predsedniki. V volilnem okraju Ljubljana-Center bosta volilce nagovarjala predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob in koordinator Levice Luka Mesec. V kamniškem okraju bosta tudi tokrat kandidirala prvaka LMŠ in NSi Marjan Šarec in Matej Tonin.

Politične stranke zaključujejo sestavljanje in potrjevanje kandidatnih list; za njihovo vložitev imajo le še teden dni časa. Kje bodo kandidirali njihovi predsedniki, je večinoma že znano, tudi tokrat pa se v nekaterih volilnih okrajih napovedujejo zanimiva soočenja.

Prvaki strank KUL so se temu, da bi si znotraj istih volilnih okrajev jemali glasove, izognili. Pred tedni je sicer kazalo, da bi se utegnila v Ljubljani-Center soočiti predsednica SD Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec, a si je nato Fajon za kandidaturo izbrala drug ljubljanski okraj, Šiško 2.

V tem okraju, kamor sodijo Litostroj, Podutik, Dravlje, Koseze … je stranka SD v preteklosti beležila precej dobre rezultate; pred štirimi leti je bil v njem za poslanca izvoljen Marko Koprivc. Ta bo tokrat volilce, tako kot Mesec, nagovarjal v centru Ljubljane, kjer bo letos konkurenca zelo močna. Včeraj je kandidaturo v tem okraju napovedal še prvak Gibanja Svoboda Robert Golob.

Na zadnjih državnozborskih volitvah je v okraju Ljubljana-Center prepričljivo slavila Levica. Zbrala je skoraj 24 odstotkov glasov (tedaj je v tem okraju kandidirala Violeta Tomić) in je bila kar sedem odstotnih točk pred zmagovalko volitev SDS. Zato bo nedvomno zanimivo spremljati, kako bo na tokratni rezultat Luke Mesca vplivala kandidatura Roberta Goloba. Ta je včeraj dejal, da se za domači novogoriški okraj ni odločil zato, ker imajo tam že zelo močnega kandidata, bivšega župana Mateja Arčona,  s koalicijo KUL pa usklajevanj kandidatur ni bilo.  “V Gibanju Svoboda smo se odločili, da bomo tam, kjer imamo močne kandidate, te uporabili z enim samim namenom: da dobimo čim več glasov za levo sredino. Temu smo podredili vse, tudi to, kje bo kdo kandidiral,” je dejal.  Golob bo na aprilskih volitvah kandidiral v dveh volilnih okrajih. Kot drugega si je izbral Šiško 1, kjer levosredinske stranke praviloma tudi beležijo dobre rezultate.

V istem okraju Fajon in Gale

Tanji Fajon se torej v drugem šišenskem okraju obeta manj huda konkurenca kot Mescu v centru Ljubljane. V istem okraju kot predsednica SD bo od strankarskih prvakov kandidiral še Ivan Gale, ki je v soboto prevzel vodenje novoustanovljene stranke Naša prihodnost. A bo ta težko prestopila parlamentarni prag. Gale nam je včeraj dejal, da pri izbiri volilnega okraja ni kalkuliral, temveč se je odločil za tistega, v katerem stanuje.

Ziga Zivulovic jr./Bobo

V domačem, kamniškem okraju se bosta tako kot na prejšnjih državnozborskih volitvah tudi tokrat soočila prvaka LMŠ in NSi Marjan Šarec in Matej Tonin. Ker pa nagovarjata precej različno volilno telo, hujše konkurence med njima ne gre pričakovati. Na listi Povežimo Slovenijo pa bo v tem okraju kandidirala ministrica za izobraževanje Simona Kustec, ki prav tako izhaja iz Kamnika. Bo pa Tonin tokrat kandidiral v dveh volilnih okrajih – kot drugega je izbral tretji kranjski okraj, ki obsega Naklo, Cerklje na Gorenjskem, Šenčur, Jezersko, Golnik … Kot smo lahko slišali v NSi, kakšnega posebnega razloga, da se je odločil za dva okraja, ni. Ob tem so spomnili, da si je tudi Ljudmila Novak, ko je bila še predsednica stranke in je kandidirala na državnozborskih volitvah, izbrala dva okraja: Moravče in Ribnico.

V dveh okrajih se bo tudi tokrat pomerila predsednica SAB Alenka Bratušek – tako kot pred štirimi leti se je odločila za prvi in drugi kranjski volilni okraj. Na prejšnjih volitvah je na listi SAB boljši rezultat v prvi volilni enoti zabeležil bivši župan Bohinja Franc Kramar. V okraju Kranj 2 bo tokrat kandidiral tudi novi predsednik Piratov Boštjan Tavčar, ki si je kot drugi volilni okraj izbral Radovljico 2.

Počivalšek in Kangler v isti volilni enoti

V mariborski volilni enoti bosta kandidirala predsednika dveh strank gibanja Povežimo Slovenijo: prvak Konkretno Zdravko Počivalšek v Šmarju pri Jelšah, kjer je pred štirimi leti dobil skoraj 20-odstotni delež glasov, predsednik Nove ljudske stranke Franc Kangler pa v tretjem mariborskem okraju, ki vključuje njegov domači Duplek. Zavezništvu Povežimo Slovenijo sicer javnomnenjske raziskave nakazujejo možnost uvrstitve v parlament, malo verjetno pa se zdi, da bi v kateri od volilnih enot uspelo dobiti dva poslanca. Vodilni možje gibanja so optimistični: ocenjujejo, da jim še zlasti dobro kaže v mariborski volilni enoti in da bi torej utegnila v državni zbor priti tako Počivalšek kot Kangler.

Borut Živulović /Bobo

Prvak tretje stranke zavezništva Povežimo Slovenijo Andrej Čuš (Zeleni Slovenije) bo kandidiral v osmi volilni enoti, in sicer v ptujskem okraju, ki obsega Destrnik, Juršince, Markovce … V tej volilni enoti, vendar v ormoškem volilnem okraju, pa se bo pomerila predsednica Naše dežele Aleksandra Pivec.

Prvak SNS Zmago Jelinčič bo tako kot pred štirimi leti tudi letos kandidiral v dveh okrajih: ponovno je izbral Slovenske Konjice, namesto Ruš pa se je tokrat odločil za Slovensko Bistrico.

Na aprilskih volitvah se bo za poslanca potegoval tudi predsednik Desusa Ljubo Jasnič. V stranki so mu izbrali volilni okraj Ilirska Bistrica, v katerem je stranka upokojencev v preteklosti dosegala relativno dobre rezultate. Tako je bil v tem okraju pred dobrim desetletjem izvoljen poslanec Ivan Simčič, ki pa je bil kmalu po izvolitvi izključen iz stranke – razlog je bila afera ponarejeno srednješolsko spričevalo. Vendar je po tokratnih javnomnenjskih merjenjih Desus daleč pod parlamentarnim pragom.

Janša naj bi kandidiral v Grosupljem in Ivančni Gorici

Iz največje vladne stranke SDS nam na vprašanje, kje bo kandidiral njihov predsednik Janez Janša, niso odgovorili. Kandidatno listo naj bi menda potrdili šele 22. marca. So nam pa viri namignili, da naj bi se Janša pomeril v dveh okrajih: Grosuplju in Ivančni Gorici. Spomnimo, da je ta nastal po odločitvi ustavnega sodišča, da je treba okraje po številu volilnih upravičencev bolj izenačiti. Tako se je nekoč največji volilni okraj Grosuplje precej zmanjšal, oblikovan pa je bil nov okraj Ivančna Gorica.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje