“Večnemu” županu Šrotu se resno maje stolček: volilci ga pošiljajo v drugi krog

Slovenija 18. Nov 202222:13 > 20. Nov 2022 22:48 3 komentarji
Lokalne volitve 2018
Edi Einspiler/Bobo/Matija Kovač

V Mestni občini Celje se je za župana potegovalo pet kandidatov. To so bili poleg aktualnega župana Bojana Šrota, ki se bori za svoj sedmi mandat, še Sandi Sendelbah, ki je kandidiral tudi na prejšnjih volitvah, Primož Brvar, Matija Kovač in Uroš Lesjak. V knežjem mestu bo na veliko presenečenje odločal drugi krog, in sicer med aktualnim županom Bojanom Šrotom in izzivalcem Matijo Kovačem. Šrot je nazadnje moral v drugi krog na svojih prvih volitvah leta 1998. Za mestni svet se je v treh volilnih enotah Mestne občine Celje potegovalo 17 list, v mestni svet jih je prišlo deset.

Občani Mestne občine Celje so se na tokratnih lokalnih volitvah za župana odločali med petimi kandidati. O novi celjski mestni oblasti so odločali 39.303 volilni upravičenci.

Aktualni župan Bojan Šrot, ki občino vodi že od leta 1998 in skuša dobiti še svoj sedmi mandat na čelu knežjega mesta, se bo moral prvič po letu 1998 pomeriti v drugem krogu. Nasproti mu bo stal neodvisni kandidat Matija Kovač.

Rezultati volitev za župana

Po 99,99 odstotka preštetih glasov je jasno, da bo v Celju potreben drugi krog. Delni rezultati kažejo, da je aktualni župan Bojan Šrot (CŽL) prejel 46,72 odstotka glasov, Matija Kovač (neodvisni kandidat) 33,28 odstotka glasov, Uroš Lesjak (Gibanje svoboda) 9,37 odstotka glasov, Sandi Sendelbah (Lista za Celje) 6,26 odstotka glasov, Primož Brvar (SD) pa 4,37 odstotka glasov.

Volilna udeležba v Celju je bila 41,24 odstotna, kar je slabše kot na volitvah leta 2018, ko je bila 39,71 odstotna.

Bojan Šrot, ki torej nekoliko presenetljivo ni zmagal v prvem krogu, je v prvi izjavi za medije po objavi izidov izrazil razočaranje nad volilno udeležbo. Sicer pa je za N1 Šrot izrazil zadovoljstvo nad rezultatom, ki po njegovem mnenju ne pomeni poraza. “Smo zelo veseli, saj smo dejansko zmagali tako na županskih volitvah v prvem krogu, očitno pa tudi na svetniških, saj se je Celjska županova lista tudi tokrat odlično odrezala,” je rezultat komentiral aktualni celjski župan, ki v drugem krogu pričakuje, da bo volilna kampanja veliko bolj vsebinska.

“Ljudem bomo povedali, kaj smo naredili do sedaj, za kaj se zavzemamo, kakšen je naš volilni program; in na volitve bomo poskušali privabiti še več ljudi. Mislim, da je prav, da se volitev udeleži čim več volivcev, saj je tako tudi rezultat bolj legitimen,” je dodal. Šrot v drugem krogu pričakuje zmago, “na koncu pa se bodo odločili ljudje. Upam, da se bodo odločili za nadaljnji razvoj mesta in za pozitivno klimo v lokalni politiki, kar smo mi ves čas gojili,” je dejal. Glavni razlogi za to, da ni slavil že v prvem krogu, so po Šrotovem mnenju nizka volilna udeležba, visoka motivacija izzivalcev, da bi zasedli župansko mesto, pa tudi to, da mu je nasproti stalo pet zelo močnih kandidatov.

Matija Kovač je za N1 povedal, da ga rezultat ni presenetil, saj so na terenu dobili vtis in se zavedajo, da je Celje zrelo za spremembe. “Prepričan sem, da nam bo v drugem krogu za to uspeli prepričati tudi večino. Glede na izide prvega kroga smo Celjani pripravljeni in poenoteni, da je po 24 letih treba mesto prestaviti v prihodnost,” je o zmagi prepričan Kovač.

Med kampanjo je Šrot poudarjal, da kot župan v mestnem svetu potrebuje ekipo strpnih, razumnih in izkušenih ljudi. Volilcem so obljubili, da bodo z vsem srcem delali za razvoj in dobro vseh prebivalcev knežjega mesta.

Šrot je kandidat svoje stranke Celjska županova lista, ki je z več kot 1.000 člani največja stranka v Celju. Kot je dejal ob predstavitvi sedme županske kandidature, se je zanjo odločil, ker mu je to delo v čast, ker ima vizijo, načrte in ve, kaj je treba v mestu storiti za nadaljnji razvoj. Svoje znanje, izkušnje in čas namerava skupaj s stranko po najboljših močeh usmeriti tudi v prizadevanja za pristne medčloveške odnose in socialno pravičnost.

Kovač pa meni, da je volilna kampanja pokazala na razlike med kandidati. Medtem ko nekateri problemov mesta, kot je sprejetje prostorskega načrta, po njegovi oceni nimajo za pomembne, jih sam postavlja na prvo mesto, tako kot oživitev mestnega središča in priložnosti za mlade. Kovač si želi ustvariti okolje, ki bo spodbujalo vključenost vseh generacij in znalo uporabiti potencial vseh prodornih, ustvarjalnih ljudi, pa naj bo to s področja gospodarstva, znanosti ali kulture. Zadovoljen je, da kampanja mineva v spoštljivem tonu in da se ljudje množično aktivirajo za spremembe.

Razmerja moči premešana tudi v mestnem svetu

Prvi delni rezultati za mestni svet kažejo, da bo v 33-članskem mestnem svetu Mestne občine Celje največ sedežev imela Celjska županova lista Slovenije (9 mandatov), sledijo Gibanje Svoboda (7 mandatov), SDS (5 mandatov), SD (3 mandate) Celjska neodvisna lista (2 mandata), Levica in Vesna (2 mandata), SLS (2 mandata), Stranka za delovna mesta (1 mandat), Lista za Celje (1 mandat) in NSi (1 mandat).

V prejšnji sestavi celjskega mestnega sveta je imela največ svetnikov Šrotova stranka – skupaj 11. Sledili so ji SDS s 5 svetniki, SD (4), SLS (3), po dva svetnika so imeli DeSUS, Levica, Konkretno in Celjska neodvisna lista, po enega pa NSi in Stranka za delovna mesta.

Katere liste so se potegovale za vstop v mestni svet?

Za 33-članski mestni svet se je v treh volilnih enotah (vsaka bo dala 11 mestnih svetnikov) Mestne občine Celje potegovalo 17 list s skupaj 360 kandidati. Liste za mestni svet so bile na volilnem lističu navedene v naslednjem vrstnem redu: Elvis Cvikl in skupina volilcev, Levica in Vesna, Slovenska nacionalna stranka – SNS, Slovenska demokratska stranka – SDS, Stranka enakopravnih dežel – SED, Nova Slovenija – krščanski demokrati, Gibanje Svoboda, Državljansko gibanje Resni.ca, Celjska županova lista Slovenije – CŽL, Naprej Slovenija – NPS, Celjska neodvisna lista, Slovenska ljudska stranka – SLS, Stranka za delovna mesta, Dobra država, Socialni demokrati – SD, Lista za Celje in Demokratična stranka upokojencev – DeSUS.

Bojan Šrot je na zadnjih lokalnih volitvah leta 2018 kljub številnim protikandidatom, bilo jih je kar sedem, prepričljivo slavil že v prvem krogu. Prepričal je dobrih 56 odstotkov volilcev. Drugo mesto je takrat z dobrimi 18 odstotki glasov osvojil Sandi Sendelbah, ki kandidira tudi tokrat.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje