Mestna občina, v kateri je že znano, kdo bo župan

Slovenija 18. Nov 202222:11 > 20. Nov 2022 19:11 1 komentar
Tilen Klugler
Aleš Uršej/BOBO

V slovenski mestni občini z najmanj prebivalci, Mestni občini Slovenj Gradec, današnja volilna nedelja ne prinaša presenečenja. Kandidat za župana je bil namreč le en, kar pomeni, da bodo uradni volilni izidi potrdili njegovo zmago.

Dosedanji slovenjgraški župan Tilen Klugler danes vstopa v nov županski mandat. Klugler, ki v tej mestni občini županuje od leta 2018, je bil namreč edini kandidat za župana. Kandidiral je s podpisi skupine volilcev; nikoli namreč ni bil član katere od političnih strank. Sta pa na tokratnih volitvah njegovo kandidaturo podprli stranki Gibanje Svoboda in SD.

46-letni Klugler je vnovično kandidaturo uradno napovedal pred približno mesecem dni, ko je skupaj s podporniki predstavil tudi svojo neodvisno listo z imenom Lista župana Tilna Kluglerja.

Med glavnimi načrti za prihodnji mandat je nanizal dokončanje naložb, ki že potekajo, in načrtovanje novih. Med drugim si bo prizadeval za ureditev novih parkirnih mest v neposredni bližini mestnega jedra, velik korak naprej pa bo potreben za spremembo prometnega režima v mestnem jedru.

Kot najpomembnejši prihodnji projekt je Klugler izpostavil spremembo občinskega prostorskega načrta z vizijo razvoja občine v naslednjih desetletjih. Spremenjen prostorski načrt naj bi med drugim omogočal nove možnosti za gradnjo stanovanjskih objektov in zaščito trajno varovanih kmetijskih zemljišč. Pobude in predloge občanov zbirajo do konca januarja 2024.

Za stolček v mestnem svetu Slovenj Gradca se je potegovalo osem strank oziroma list. Poleg liste župana Tilna Kluglerja so to Levica, Gibanje Svoboda, SD, Slovenjgraška lista za mesto in vas, NSi, SDS in Pirati.

V iztekajočem se mandatu je v 25-članskem mestnem svetu največ svetnikov, to je pet, imela stranka SD, Desus je imel tri svetnike, prav toliko tudi Slovenjegraška lista za mesto in podeželje, ki se po novem imenuje Slovenjegraška lista za mesto in vas. Po dva občinska svetnika so imeli SDS, Lista Andreja Breznika in lista Povezujemo za SG!, po enega SNS, SLS, Lista Borisa Raja, NSi in LMŠ, v mestnem svetu pa so bili še trije samostojni svetniki.

Mestna občina Slovenj Gradec ima približno 16.600 prebivalcev, po številu prebivalcev pa se med slovenskimi občinami uvršča na 28. mesto.

Kdo je Tilen Klugler?

Tilen Klugler se je rodil 2. aprila 1976 v Slovenj Gradcu. Po srednji elektrotehniški šoli je študij nadaljeval v Ljubljani in pridobil naziv diplomirani upravni organizator. Po študiju je civilno služenje vojaškega roka opravil na Centru za socialno delo v Slovenj Gradcu.

Poklicno pot je začel leta 2001 na Mestni občini Slovenj Gradec, kjer je bil zaposlen vse do leta 2009. V tem času je opravljal različna dela, med drugim je bil komunalni inšpektor in pol leta tudi vršilec dolžnosti direktorja občinske uprave.

Leta 2009 je postal direktor občinskega javnega zavoda Spotur Slovenj Gradec, ki izvaja dejavnosti na področju športa, turizma, mladinskih dejavnosti in sociale ter upravlja z nekaterimi športnimi objekti v mestu.

Leta 2018 je prvič kandidiral za župana in v drugem krogu slavil proti dotedanjemu županu Andreju Času.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje