V Murski Soboti bo novega župana določil drugi krog

Slovenija 18. Nov 202222:13 > 21. Nov 2022 12:12
Murskosoboški kandidat Socialnih demokratov (SD) Damjan Anželj
Socialni demokrati/Facebook

Še preden so bili prešteti vsi glasovi, je postalo jasno, da bo o novem županu prekmurske prestolnice odločal drugi krog volitev. V tega sta se uvrstila kandidat socialnih demokratov Damjan Anželj in Andrej Mešič, ki ga podpira Slovenska demokratska stranka. Mitja Horvat, ki je kandidiral s podporo Gibanja Svoboda, je končal na tretjem mestu, se je pa največja koalicijska stranka bolje odrezala v boju za mestni svet. Vsaj en mandat je uspelo dobiti vsem listam razen Levici.

Po vseh preštetih glasovih je v Murski Soboti največ glasov dobil Damjan Anželj (SD), ki je prepričal 41,86 odstotka volilnih upravičencev (3.028 glasov), sledi mu Andrej Mešič (SDS), zanj je glasovalo 32,72 odstotka občanov (2.367 glasov). Nobeden od kandidatov ni dobil večine, novega župana bomo tako dobili šele v drugem krogu.

Kandidat za župana Murske Sobote Andrej Mešič, SDS
Kandidat za župana Murske Sobote Andrej Mešič. Foto: Mestna občina Murska Sobota

Mitja Horvat (Gibanje Svoboda) je prejel 23,09 odstotka oziroma 1.670 glasov, za Blanko Denko Čeh (Akacije) je glasovalo 2,34 odstotka oziroma 169 občanov.

Svoj glas je oddalo 7.303 občanov, volilna udeležba v Murski Soboti pa je bila 46,13-odstotna, kar je dobro odstotno točko manj od državnega povprečja. Za primerjavo: na prejšnjih lokalnih volitvah je končen odstotek volilne udeležbe znašal 54,14 odstotka. Število volilnih upravičencev sicer v Murski Soboti iz leta v leto upada; leta 2018 je teh bilo 16.213, še štiri leta prej pa 16.515.

Mestna občina Murska Sobota je tudi ena od dvajsetih občin v državi, kjer danes potekajo še volitve za romsko skupnost. Volilno pravico za to imajo pripadniki te skupnosti, za člana Sveta romske skupnosti pa se je prijavil samo en kandidat. To je Darko Rudaš, ki na murskosoboški občini predseduje komisiji za romska vprašanja.

Ker se je dozdajšnji župan Murske Sobote Aleksander Jevšek preselil na ministrstvo za kohezijo in razvoj, bo središče Pomurja naslednja štiri leta vodil nov obraz. V Mestni občini Murska Sobota so volilci izbirali med skupno štirimi županskimi kandidati in sedmimi strankarskimi in nestrankarskimi listami za vstop v mestni svet.

Anželj in Mešič zadovoljna, Horvat čestital zmagovalcema

Denko Čeh, Horvat in Mešič so svoj glas danes oddali v dopoldanskih urah, medtem ko je Anželj glasoval popoldan.

Andrej Mešič je po zaprtju volišč v svojem štabu dejal, da je za njim “super” kampanja. Izpostavil je “fantastično” druženje z ljudmi, kar je kandidat SDS med drugim opravljal pri svoji stojnici. Kot fantastično opisal tudi druženje s krajevnimi skupnostmi in mestnimi četrtmi. Mešič se je zahvalil vsem, ki so volili zanj in izrazil zadovoljstvo z uvrstitvijo v drugi krog volitev. Ponovil je slogan, s katerim vodi kampanjo – skupaj smo -, ob tem pa Sobočanom še obljubil, da bi “v primeru zmage bil najboljši župan v Sloveniji”.

S kampanjo je zadovoljen tudi Damjan Anželj, ki je prepričan, da so z ekipo delali dobro, kar naj bi se odrazilo na rezultatu. Dejal je še, da so ljudje prepoznali njihov iskreni odnos. Glede prihodnjega dela je povedal, da bo razvoj še hitrejši, kot je bil pod prejšnjim županom, ki sicer prihaja iz istih strankarskih vrst. Po prepričanju Anželja mora biti mestna občina Murska Sobota gonilna sila regije, kar naj bi sam izpolnil.

Mitja Horvat pravi, da je bila kampanja srčna in borbena, hkrati pa dodaja, da je njegova ekipa dala vse od sebe in da so lahko zadovoljni. Kandidat Gibanja Svobode je upal na drug krog volitev, vendar pristal na tretjem mestu, kljub temu pa se zahvaljuje za vse glasove. Še vedno verjame, da bodo nekaj projektov in idej, ki so jih predstavili med kampanjo, uresničili s sodelovanjem v mestnem svetu. Kandidatoma se je zahvalil za pošteno kampanjo in čestital za drugi krog.

Blanka Denko Čeh je izide glasovanj pričakala na Trgu zmage v Murski Soboti, kjer je izrazila zadovoljstvo, da v kampanji ni potrošila nič denarja ter da se ni ujela v marketing. Prepričana je namreč, da politika ni marketing, ampak nekaj več.

V mestni svet vsi razen Levice

V Murski Soboti se je za mestni svet potegovalo sedem list, in sicer Levica s štirimi kandidati, Gibanje Svoboda s sedmimi kandidati, SDS s šestimi kandidati, lista za našo Soboto s štirimi kandidati, Nova Slovenija – krščanski demokrati s sedmimi kandidati, Socialni demokrati s sedmimi kandidati ter Neodvisna stranka Pomurja prav tako s sedmimi kandidati.

V mestni svet se je uvrstilo šest list, edina, ki je ostala praznih rok, je Levica. Osem mandatov je osvojilo Gibanje Svoboda, enako število so dobili tudi Socialni demokrati. SDS bo imel šest mandatov, po en mandat pa so dobili še Lista za našo Soboto, Neodvisna stranka Pomurja in NSi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.