Na Ptuju zmaga Nuške Gajšek v prvem krogu

Slovenija 18. Nov 202222:06 > 20. Nov 2022 23:02 1 komentar
Nuška Gajšek
Ptujska županja Nuška Gajšek. (Foto: Jure Banfi/BOBO)

Na Ptuju so županjo izvolili že v prvem krogu. Še en mandat bo mestno občino vodila aktualna županja Nuška Gajšek, ki je prejela 64-odstotno podporo. Na drugo mesto se je uvrstil nekdanji poslanec in državni sekretar Andrej Čuš. Preštete so že skoraj vse glasovnice.

Po pričakovanjih so na Ptuju županjo izvolili že v prvem krogu. Aktualna županja Nuška Gajšek (SD) je prejela 64,28 odstotka glasov. Ker je prejela več kot 50 odstotkov, je zmagala že v prvem krogu. Na drugo mesto se je uvrstil Andrej Čuš, ki je prejel 16,15 odstotka glasov.

Prešteli so 99,96 odstotka glasovnic. Volitev se je udeležilo 47,63 odstotka volilnih upravičencev.

Franjo Rozman je prejel 8,68 odstotka glasov, Štefan Petek 5,02, Boštjan Koražija 1,98, Robert Križanič 1,83, Suzana Lara Krause 1,74, Andrej Lacko pa 0,32 odstotka glasov.

Kot je po koncu štetja glasov povedala zmagovalka, si je uspeha v prvem krogu želela, a tega ni pričakovala, saj je bilo vendarle osem kandidatov. Zmaga jo je zato zelo razveselila, za kar se je zahvalila občanom, ki so ji dali glas, hkrati pa izrazila upanje, da bo tudi tokrat njihovo zaupanje upravičila in ga nadgradila.

“Čakajo nas štiri težka in pestra leta. Ne bo lahko, vsaj glede na globalne razmere. Vendar imamo neki način dela, vzpostavili smo odnose in komunikacijo, zato upam, da bomo na tem gradili. Volilna kampanja je bila strpna in konstruktivna, zato pričakujem, da bodo vsi, ki bodo sedeli v mestnem svetu, temu sledili. Naši programi so si zelo podobni, med nami večjih razhajanj ni in verjamem, da se da marsikaj dogovoriti, na čemer bomo trdo delali,” je dejala.

Gajšek se je na mesto edine županje v vseh slovenskih mestnih občinah zavihtela pred štirimi leti, ko je v drugem krogu s 66 odstotki ugnala nekdanjega večkratnega ptujskega župana Štefana Čelana in mu preprečila, da bi se po štirih letih spet vrnil v mestno hišo. Pred njo je občino štiri leta vodil Miran Senčar, ki pa se za drugi mandat ni potegoval in je, tako kot letos Čelan, zapustil lokalno politiko. Čušu je za uvrstitev v drugi krog s 23 odstotki zmanjkalo manj kot 200 glasov.

Spremembe v mestnem svetu

Precejšnje spremembe so se zgodile v 29-članskem mestnem svetu, kjer je daleč najmočnejša stranka postala županjina SD, ki je skoraj podvojila število svetnikov. To bo Gajškovi še olajšalo izpeljavo načrtov. Če bi sklepala koalicijo, bi teoretično samo s preostalima dvema strankama iz nacionalne vladne koalicije sestavila zadostno večino, saj je Gibanje Svoboda po delnih neuradnih osvojilo štiri svetniška mesta, Levica pa enega.

Ker pa stavi na sodelovanje preko političnih barv, bo soglasje zagotovo skušala iskati tudi pri SDS, ki je kot druga najmočnejša lista ponovila pet mandatov izpred štirih let. Štiri, kar je dva manj kot v tem mandatu, bo imela Lista Andreja Čuša, po enega svetnika pa bodo imeli SLS, NSi, Gibanje Resni.ca in lista Ptuj je naš.

Ptuj
Sobotainfo/BOBO

Osem kandidatov s podobnimi programi

Za županski mandat se je na Ptuju potegovalo osem kandidatov. Med protikandidati aktualne županje Gajšek je bil Štefan Petek, dolgoletni ravnatelj Glasbene šole Karol Pahor Ptuj, ki ga je podprla tudi vladna stranka Gibanje Svoboda.

Za županski položaj se je ponovno potegoval tudi Andrej Čuš, ki je bil edini ptujski županski kandidat, ki je kandidiral s podpisi volilcev. Čuš je nekdanji poslanec SDS, v mandatu prejšnje vlade pa je bil sekretar na ministrstvu za gospodarstvo. Za položaj ptujskega župana se je potegoval že 2018, ko ga je v prvem krogu podprlo 23 odstotkov volilcev. Čuš je tako za las ostal brez uvrstitve v drugi krog.

Županski stolček je mikal še enega nekdanjega poslanca. Gre za Boštjana Koražijo, ki je bil v prejšnjem sklicu državnega zbora poslanec Levice. Ta je na lokalnih volitvah podprla župansko kandidaturo Koražije, ki je sicer zaposlen kot knjižničar.

Iz vrst SDS je za župana kandidiral predsednik mestnega odbora stranke SDS Franjo Rozman, ki vodi Športno zvezo Ptuj. V volilno tekmo se je podala tudi prevajalka Suzana Lara Krause iz vrst SLS. Javnosti je znana iz predsedniških volitev 2017, ko jo je v prvem krogu podprlo 0,78 odstotka volilcev. SNS je za župana predlagala Andreja Lacka. Ponovno se za župansko mesto poteguje tudi Robert Križanič, ki ga podpirata državljansko gibanje Resni.ca in stranka SMS – Zeleni Evrope. Na prejšnjih županskih volitvah je prejel 1,58 odstotka podpore.

V predvolilni tekmi so županski kandidati na Ptuju kot prioriteto prihodnjega mandata izpostavljali obvoznico in prometna razbremenitev mesta. Izpostavljali pa so tudi komunalno infrastrukturo in posodobitev vodovodnega sistema ter oživitev starega mestnega središča. Aktualno vprašanje ostaja še več kot petmilijonska prenova ptujske tržnice.

Programi kandidatov se med seboj niso pretirano razlikovali, večinoma so bili usmerjeni v čim hitrejšo gradnjo obvoznice, že nekaj mandatov je stara predvolilna tema o oživljanju mestnega jedra in izboljšani ponudbi za turiste, je ugotavljal STA. Kandidati so stavili tudi na medgeneracijsko sodelovanje, skrb za starejše in gradnjo novih neprofitnih stanovanj, ob tem pa so nameravali iskati prostorsko rešitev za bogato arheološko zbirko mesta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje