N1 STUDIO: Nika Kovač in Uroš Urbanija o razmerah na RTV – cenzura ali anarhija?

N1 volilna soočenja 16. Nov 202218:11 26 komentarjev

Volilnih nedelj še ni konec. Poleg lokalnih volitev nas čakajo še referendumi o treh zakonih. Glede na dogajanje na terenu in v medijih je največ naporov politike in civilne družbe usmerjenih v zakon o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Nezadovoljstvo zaposlenih se še naprej povečuje, nekatere ključne položaje v javnem zavodu, predvsem na televiziji in v informativnem programu, zasedajo sodelavci in podporniki prejšnje oblasti. V N1 STUDIO smo tokrat soočili direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač in direktorja Televizije Slovenija (TVS) Uroša Urbanijo.

Del zaposlenih na RTV Slovenija (RTVS) zaradi razmer na javnem zavodu stavka že od maja, v ponedeljek je ponovno potekala novinarska konferenca, na kateri je Helena Milinković iz Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija vodstvo in člane nadzornega ter programskega sveta, vključno z Urbanijo, pozvala, naj odidejo. Izrekla pa je tudi besede: “Gospodar, odpokliči svoje pse,” ki so razburile del javnosti.

Direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač je v oddaji N1 STUDIO dejala, da tovrstne komunikacije v inštitutu ne podpirajo, a v isti sapi dodala, da je stanje na javni televiziji, ki je bila popolnoma politično prevzeta, nevzdržno. Direktor Televizije Slovenija (TVS) Uroš Urbanija medtem besede Milinković označuje za popolnoma nesprejemljive.

“Ta retorika ne sodi ne v gostilno, kaj šele v javni diskurz. In v diskurz tistih, ki so v službi javnosti. Težko je konstruktivno komunicirati, reševati probleme s posamezniki, ki druge primerjajo s psi. Najprej je treba izboljšati osnovno komunikacijo,” je dejal in dodal, da si, odkar je direktor javne televizije, želi izboljšati komunikacijo v kolektivu.

“Želim, da se zaposleni med seboj ne bi javno žalili, kajti to je svojevrstno trpinčenje, mučenje drug drugega,” je poudaril. Vsak bi se moral zavedati, da tovrstna komunikacija ne vodi nikamor.

Nika Kovač je odvrnila, da se postavlja vprašanje, kakšno strukturno mesto ima Uroš Urbanija na televiziji. “Prej je bil direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom), zaradi njega smo državljani, tako kot za humanitarne organizacije, zbirali denar za zaposlene na Slovensko tiskovno agencijo (STA), ki so ostali brez vsega. Ljudje so bili v stiskah,” je povedala in dodala, da je Urbanija zdaj direktor televizije, kjer je 21 od 29 članov programskega sveta imenovala politika. “Očitno gre za partijski režim,” je dodala.

Urbanija je odvrnil, da sam nikoli ni bil politično aktiven in da deluje zgolj po načelu strokovnosti. “Imam svoja stališča in vrednote, kar je legitimno. Ni važno, kakšna so osebna stališča, pomembna je profesionalnost dela.”

Direktorica Inštituta 8. marec meni, da razmere v javnem servisu niso nikoli bile popolne, a je stanje zdaj eskaliralo do te mere, da je treba ukrepati. “Politika je bila vedno v RTV in je delovala na najrazličnejše načine. Trenutna situacija kaže, da se politika, ko ima moč, ne omeji. In ker se ne omeji, je treba zakon spremeniti. Absolutno smo za spremembo tega zakona, ker bo omejil moč politike pri nastavljanju ljudi v sam svet RTV.”

Na nasprotnem bregu je Urbanija, ki trdi, da procesi preko državnega zbora delujejo transparentno. “Poslanci so predstavniki vseh nas, ki sprejemajo odločitve. Zakon, kot je predlagan, pa ravno to transparentnost izničuje. Govoriti o tem, da bi se politika umaknila od imenovanja programskih svetnikov, ne zdrži resne presoje. Iščejo se zgolj obvodi, s katerimi bo politika še bolj posegala v delovanje RTV.”

S tem se nikakor ni strinjala Kovač, ki pravi, da bi po novem člane programskega in nadzornega sveta zbirali preko javnih postopkov, kar je edina demokratična pot. Po njenih besedah je sprememba zakona nujna. “Da se omeji širjenje laži, širjenje propagande. RTV je nekaj čudovitega, ponosni smo lahko na izjemne radijske oddaje. Odraščali smo ob glasbi simfoničnega orkestra. In možnost imamo, da zaščitimo to in drug drugega. Zato smo na tem referendumu za, vse ostalo je žal želja po politični moči in oblasti,” je jasna Kovač. Dodala je, da v Inštitutu 8. marec od referendumske kampanje ne bodo imeli ničesar drugega kot bolj demokratične družbe.

V nadaljevanju je beseda tekla o voditelju Dnevnika Saši Kranjcu. Slednji je pred časom opozoril, da v novembru ne bo vodil skoraj nobenih večernih poročil. Kar pa je takrat Urbanija zanikal in dejal, da imajo vsi voditelji v tem mesecu natančno po šest oddaj. To je Urbanija tudi tokrat ponovil in dodal, da ga žalosti, da voditelj nacionalne televizije zavaja javnost.

Spomnimo, da je Kranjčevo premestitev konec avgusta naročil prav direktor Televizije Slovenija Urbanija. Razlog je bila napoved prispevka o odzivu Radiotelevizije Slovenija (RTVS) na uvodnik v Mladini. Krajnc je v napovedi dejal, da prispevek objavljajo “po izrecnem navodilu odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija Jadranke Rebernik“. Takrat je Urbanija Rebernik naročil tudi premestitev urednice na Televiziji Slovenija Vesne Pfeiffer. Ker je 38 zaposlenih na RTVS izrazilo solidarnost s kolegoma, so dobili opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja.

Urbanija je v oddaji N1 STUDIO odgovoril, da “nihče ni dobil opominov zaradi svojega dela, ampak vdora v studio” in dejanje zaposlenih primerjal z vdorom Ladislava Trohe. Ta je skupaj s somišljeniki, ki ne verjamejo v obstoj koronavirusa, lani septembra vdrl v prostore javne televizije, in sicer v studio, kjer snemajo Dnevnik in Odmeve. Urbanija je dejal, da je vdor vdor. “Lahko protestiraš, lahko se postaviš na stran enega ali drugega, ne moreš pa za lastne namene izrabljati kamere. Kot direktor ne morem iti v studio in širiti svojih prepričanj. Če bi si to dovolil vsak, bi prišlo do anarhije. Red in zakoni morajo na RTV veljati za vse enako,” je pojasnil.

Kovač je odvrnila, da med vdorom Trohe in njegovih podpornikov pred studiem ni bilo varnostnikov. “Ti zdaj stojijo in nadzorujejo, kdo vstopi v studio in kdo ne. In to je simptom cenzure in kaže na strah gospodov pred zaposlenimi. To kaže na partijsko politiko, ki nima česa iskati v demokratični družbi,” je dejala in dodala, da je primer Saše Kranjca zgolj simptom političnega dogajanja. “Najprej so začeli ukinjati posamezne oddaje, Studio City, oddajo Politično s Tanjo Gobec, začelo se je krajšanje dnevnoinformativnega programa (…) Politika se je zarezala v vse pore, to počne sistematično in preko zelo jasnih akcij.”

Profesor ljubljanske fakultete za družbene vede Marko Milosavljević je prejšnji teden v intervjuju za rubriko N1 Poglobljeno o Urbaniji med drugim poudaril: “Ne moremo si niti predstavljati, kako naj bi takšna oseba, ki je še do včeraj delovala kot glavni promotor oziroma propagandist pretekle vlade Janeza Janše, vzpostavljala ustrezno distanco, nepristranskost in profesionalnost. Ljudje, ki so prišli neposredno iz kabineta prejšnjega predsednika vlade, vodijo pravno službo na RTV. Nova urednica dnevnoinformativnega programa je oseba, ki je v času Janševe vlade delala kot piarovka v kabinetu premierja. Strankarska uzurpacija je torej popolnoma jasna. Česa takšnega v Sloveniji ne pomnimo.” Urbanija je na besede Milosavljevića odvrnil: “Žalosti me, da profesor, ki uči novinarstva, od katerega bi pričakoval, da strokovno pojasni stvari, pač govori kot zagret član kakšne najbolj leve stranke,” je komentiral. Intervju z Milosavljevićem najdete na tej povezavi.

V nadaljevanju oddaje se je Kovač ponovno jasno zavzela za umik politike iz javnega servisa. “Ne branimo nobene politične opcije, zato je odličen trenutek, da se zakon spremeni, da se določi urednik MMC, da se vse uredi in da se stvari spremenijo na bolje.”

Medtem Urbanija meni, da je boj inštituta 8. marec in vlade, boj za TV Ljubljana. “Zato, ker se želijo vrniti v čase, ki so že minili. Čase, proti katerim se borimo, proti cenzuri, proti seznamu prepovedanih tem in oseb na RTV. Novi zakon je slaba kopija zakona, ki je obstajal do leta 2004. To je osnovni strah, še večji pa je strah pred netransparentnostjo. Kot sem že povedal, bo programske svetnike znova nastavljala politika, a ne preko ljudstva oziroma državnega zbora, ampak direktno preko ministrstev.” Direktorica inštituta to zavrača in pravi, da si ljudje želijo strokovne televizije, ki bo kritizirala oblast, pa naj bo ta leva ali desna. “Želimo moderno televizijo, ki sledi trendom in svet prikazuje v vsej svoji raznolikosti,” je sklenila.

Celotno oddajo si lahko ogledate na vrhu članka.

Oddajo lahko tudi poslušate:

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje