“Slovenski politiki bežijo iz salamoreznice v Bruselj”

Evropske Volitve 01. Jun 202405:30 14 komentarjev

Kakšne tri tipe kandidatov za evropske volitve v tej kampanji vidi Jelko Kacin? Se zdi Romani Jordan prav, da Platforma sodelovanja ni šla na evropske volitve? Razkrije tudi, ali bo Platforma postala stranka. Kaj je Lojzetu Peterletu trikrat rekel Helmut Kohl? Kdo nas po besedah Iva Vajgla vedno znova prizadene s svojo slepoto?

V N1 podkast so tokrat prišli štirje nekdanji poslanci Evropskega parlamenta: Lojze Peterle, Ivo Vajgl, Romana Jordan in Jelko Kacin. Govorijo o evropskih volitvah, kampanji, razlikah, zakulisju delovanja, sodelovanja in razpotij.

Kaj je torej na preizkušnji pri teh volitvah? Kaj se dogaja v Bruslju? Kakšna je kampanja v Sloveniji? Katera smer EU je prava? V iskrivem, polemičnem in konstruktivnem pogovoru so odgovarjali na naša vprašanja o dogajanju v evropskem parlamentu, Evropi na preizkušnji, kampanji v Sloveniji in kandidatih za evropske volitve.

Vsi štirje poudarjajo pomen sodelovanja. Kje in zakaj? V evropskem parlamentu vidiš črnega politika skupaj z rdečim ali zelenim, je bil slikovit Peterle. Politična kultura, kultura sodelovanja je drugačna, ugotavljajo.

Se pa v pogovoru pri nekaterih temah seveda ne strinjajo, imajo različna mnenja. Eno uro dolg posnetek pogovora o vsem tem vas čaka na vrhu članka.

Nekdanji evropski poslanci odgovarjajo tudi na vprašanje, kdo ima pravo vizijo EU – Robert Golob ali Janez Janša. Zakaj pri EU volitvah štejejo osebnosti in kako bodo volilci izbirali glede na čustva? Kakšne so posledice ne dovolj močnih voditeljev? Kakšne težave ima EU?

In kako Jelko Kacin odgovarja na vprašanje, ali je spremenil svoje politične preference po sodelovanju z Janševo vlado v času covida? Kaj pove Romana Jordan o tem, ali bo Logarjeva Platforma sodelovanja postala stranka? Je sin Iva Vajgla Jan Vajgl, ki ga je javnost podrobneje spoznala ob zasedbi Fakultete za družbene vede v podporo Palestincem, spremenil očetove poglede ali obratno? Kaj Lojze Peterle pravi o liberalnem kandidatu NSi Davidu Klobasi? Nekaj krajših izsekov iz pogovora lahko preberete spodaj.

Jordan: Društvo ne bo nikoli stranka. Kacin: Golob ne razume Evrope. Vajgl: Na misel mi ne pride, da bi otroke vodil. Peterle: Naj gre v liberalno stranko

JELKO KACIN O IZBIRI MED JANŠEVO IN GOLOBOVO EU:

– G. Kacin, katera Evropa vam je bližje? Janševa ali Golobova? Ali kakšna tretja?

– Jaz mislim, da g. Golob nima nobene Evrope pred sabo, je ne sanja, je ne misli, je ne razume …

Kacin Vajgl
Jelko Kacin in Ivo Vajgl (Foto: Denis Sadiković/N1)

IVO VAJGL O SVOJEM SINU JANU VAJGLU:

– … Odrekati 22-letnikom to, da so formirane osebnosti, je smešno. Jaz sem vesel, da so študenti aktivni in da je on znotraj študentarije aktiven. Na misel pa mi ne pade, da bi spodbujal pri svojih otrocih neko liderstvo ali da bi jih poskušal voditi.

jordan peterle
Romana Jordan in Lojze Peterle (Foto: Denis Sadiković/N1)

ROMANA JORDAN O TEM, ALI BO PLATFORMA SODELOVANJA POSTALA STRANKA:

– Bo stranka, ne bo stranka, kdaj bo stranka?

– To je društvo, društvo ne bo nikoli stranka /…/ Ko bo, če bo čas dozorel za neko politično stranko ali kaj takega, jo bodo seveda oblikovali posamezniki in posameznice, ker vedno so v ozadju osebne zgodbe. Ampak to bo nova zgodba, društvo pa ostaja društvo.

evropski poslanci
Denis Sadiković/N1

LOJZE PETERLE O KANDIDATU NSi DAVIDU KLOBASI:

– Mene ne moti, da je on liberalen, a potem naj gre v liberalno stranko.

– Moti vas samo na listi NSi?

– Sem slišal razlago, da imamo notranjo demokracijo … a ne  more devet kandidatov imeti vsak svojo linijo. Potem ne potrebuješ stranke …

Celoten pogovor o evropskih volitvah, kandidatih, težavah in vizijah EU … pa vam je, kot rečeno, na voljo v posnetku na vrhu strani. Spodaj lahko preberete še nekatere naše članke iz rubrike o evropskih volitvah in pa pregledate zadnje N1 podkaste.

Naši podkasti so sicer poleg na N1 objavljeni tudi na YouTubu, pri veh večjih ponudnikih podkastov, gledate pa jih lahko tudi na Eonu in tudi na Metroplayu.

PREBERITE:

POGLEJTE ŠE PODKASTE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje