Trenutki volilnega večera iz štabov v Ljubljani, Mariboru in Kopru (VIDEO)

Slovenija 20. Nov 202218:48 > 22:07 0 komentarjev
ŠTABI
N1

Naše novinarske ekipe so bile na terenu v štabih županskih kandidatov v Ljubljani, Mariboru in Kopru. Dogajanje smo dobre tri ure spremljali v živo, s terena so se javljali novinarji Miha Orešnik, Sarah Neubauer in Manca Turk. Zbrali smo ključne trenutke volilnega večera.

Naše ekipe so se v živo oglašale iz štabov županskih kandidatov v Ljubljani, Mariboru in Kopru. Začeli smo malo pred 19. uro, na terenu so bili Miha Orešnik, Sarah Neubauer in Manca Turk.

Ključni trenutki iz štaba Jankovića:

Malo pred 20. uro je v svoj štab v središču prestolnice prišel Zoran Janković. Janković je ob prihodu izrazil presenečenje nad nizko volilno udeležbo v Ljubljani. “Očitno so ankete kazale, da je zmaga za župana že odločena, in so delali kaj drugega,” je dejal. Kot je dodal, so občutki ob čakanju izidov volitev “normalni”, saj je bilo vse narejeno že prej, danes samo še čaka na rezultate. “Tako kot bodo ljudje odločili, tako je prav,” je dejal.

Podžupan Mestne občine Ljubljana Aleš Čerin je za N1 povedal, da se je večina v mestnem svetu izkazala kot ključna takrat, ko je bila na drugi strani močna “desna stran”, denimo pri zapiranju mestnega središča. Tokrat takšne težave ne vidi, saj si obeta konstruktivno sodelovanje in pogajanje z drugimi strankami. Ocenil je še, da SDS v mestnem svetu ne bo dobila niti desetih sedežev in da so se v SDS s svojimi kandidati “izpeli na državnem nivoju”. Protikandidatov Jankoviću zato iz te stranke v resnici ni.

Kandidatka Levice Nataša Sukič se je v pogovoru za N1 zahvalila volilcem za podporo programa, ciljev in zavez stranke Levice. Obenem je izrazila razočaranost, da je znani filozof Slavoj Žižek podprl Jankovića. “Težko komentiram, a osebno sem razočarana,” je Nataša Sukič komentirala, da je Žižek, po političnem nazoru sicer blizu Levici, za župana podprl Jankovića. Žižek je bil pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami sicer na kongresu Levice in imel na njem tudi govor.

Janković je v pogovoru za N1 poudaril še, da Ljubljana ni namenjena le turistom in da je to zgolj “neka fama”. Govoril je tudi o lokaciji sežigalnice, volilni udeležbi in manko stanovanj v prestolnici. Več si lahko ogledate spodaj:

Ključni poudarki iz štabov Arsenoviča, Kanglerja in Flisa:

V Mestni občini Maribor bo potreben še en krog volitev. Po več kot 70 odstotkih preštetih glasov sta se vanj uvrstila aktualni župan Saša Arsenovič in nekdanji župan Franc Kangler. Kandidat Gibanja Svoboda Vojko Flis je na tretjem mestu.

Aktualni župan Arsenovič se bo v drugem krogu – tako kot leta 2018, pomeril s Kanglerjem. Nekateri poznavalci so komentirali, da je bil Arsenovič v volilni kampanji bolj oster do kandidata Gibanja Svoboda Flisa, ne pa toliko do Kanglerja. Novinar N1 Miha Orešnik je Arsenoviča vprašal, ali mu je Flis predstavljal večjo konkurenco in ali mu je zdaj odleglo. Več lahko preberete na tej povezavi. 

V drugi krog se je uvrstil tudi nekdanji župan Franc Kangler. Za N1 je povedal, da je to zanj in za njegovo ekipo velika obveza: “14 dni trdega dela, še bolj se približati ljudem, mladim, starejšim.” Na vprašanje, koliko mu pomeni, da je premagal kandidata stranke Gibanje Svoboda Flisa, pa je dejal, da je ta njegov prijatelj. “Na to mora odgovoriti gospod Golob, ampak očitno so dokaj močni v mestu, treba bo delati z njimi. Pričakujem, da bomo v Mariboru, ne glede na to, kdo bo župan, naredili močno in trdno koalicijo. Aktualnemu županu je koalicija razpadla, jaz pa imam interes, da se povežemo, združimo, predvsem pa, da konflikte rešujemo z dialogi, ne pa s problemi, kot smo jih bili deležni v preteklosti,” je dodal.

Miha Orešnik je Kanglerja povprašal tudi po njegovih namerah, da se podaja še v bitko za državnega svetnika in da računa tudi na mesto predsednika. Na vprašanje, ali lahko jasno pove, ali res računa na mesto predsednika državnega sveta, je Kangler odvrnil: “To so blodnje političnih nasprotnikov, ki so jih širili po Mariboru.” Več lahko preberete v članku. 

Ko je postalo jasno, da se bosta v Mariboru za županski stolček v drugem krogu lokalnih volitev borila Kangler in Arsenovič, je nekdanji direktor UKC Maribor in županski kandidat Gibanja Svoboda Vojko Flis dejal, da so v njegovem štabu razočarani, da volilci niso prepoznali njihove vizije mesta, a je poudaril, da imajo volilci vselej prav.

Po večini preštetih glasov je Franc Kangler obiskal volilni štab Saše Arsenoviča in mu čestital. “Politično se mi zdi to zelo korektno. Z njegovimi svetniki smo tudi v prejšnjem mandatu veliko dobrega naredili. Mesto se razvija zaradi pametnih odločitev vseh,” je povedal Arsenovič.

Ključni poudarki iz štabov Popovića in Bržana:

Nekdanji župan Mestne občine Koper in letošnji vnovični županski kandidat Boris Popovič je tik po zaprtju volišč za N1 poudaril, da kljub drugačnim rezultatom zadnjih javnomnenjskih raziskav verjame, da ima njegova ekipa za zmago velike možnosti. “Na ankete ne dajem veliko, moja glavna anketa so vedno volitve. Počakajmo še eno urico in bomo videli, kje smo. Želim si zmago, kaj bodo povedale volilke in volilci, pa bomo še videli,” je pojasnil Manci Turk. Več o dogajanju v Kopru najdete na tej povezavi. 

Aktualni župan Mestne občine Koper Aleš Bržan je za N1 ob vmesnih rezultatih dejal, da postaja rahlo nestrpen, kaj bodo pokazali rezultati. Dodal pa je, da ti kažejo, da bodo prav gotovo vsi skupaj nazdravili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!