Težavam Boeinga ni videti konca: letalo pristalo brez koles in obstalo na nosu

Svet 08. Maj 202413:38 1 komentar

Težavam letal ameriškega letalskega proizvajalca Boeing ni videti konca. Tovorno letalo Boeing 763 je zasilno pristalo na istanbulskem letališču, potem ko se mu pristajalno podvozje ni spustilo. Med pristajanjem ni bil nihče poškodovan, poročajo turški mediji.

Boeingovo tovorno letalo v lasti ameriške dostavne družbe FedEx je bilo na poti iz Pariza in med približevanjem Istanbulu se mu je pokvarilo nosno podvozje. Obvestili so nadzorni stolp, sprejeti so bili previdnostni ukrepi, preden je letalo nekaj po 8. uri po lokalnem času pristalo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pristajalno stezo, na kateri je letalo obstalo na nosu, so po dogodku za preostali promet zaprli, siceršnji promet na letališču pa zaradi incidenta ni oviran, poroča turška državna televizija TRT. Boeing v zadnjem obdobju pretresajo številne afere. Med odmevnejšimi je januarski incident z letalom prevoznika Alaska Airlines Boeing 737 max 9, ki je moralo, potem ko je z njega med letom odpadel panel z vrati, zasilno pristati.

Ameriška Zvezna uprava za letalstvo (FAA) je zaradi tega zamrznila Boeingovo proizvodnjo letal tega modela, ob Boeinga pa zahtevala, da dokaže izboljšanje delovanja in nadzora kakovosti.

Zaradi očitkov o nepravilnosti pri izdelavi letal poteka tudi več preiskav. Zadnjo od njih je FAA sprožila, potem ko je Boeingovo vodstvo samo obvestilo regulatorje za varnost v zračnem prometu, da morda niso opravili nekaterih zahtevnejših varnostnih pregledov pri proizvodnji liniji letal 787 Dreamliner.

Družba bo prihodnje leto dobila novo vodstvo, potem ko je zdajšnji glavni izvršni direktor Dave Calhoun prejšnji mesec napovedal, da se konec leta poslavlja s položaja.

tovorni boeing zasilni pristanek
Foto: Umit Bektas/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje