Do zaprtja volišč skupno 99 domnevnih kršitev volilnega molka

Slovenija 20. Nov 202207:19 > 19:36
Lokalne volitve
Robert Kokol/BOBO

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka v soboto do danes do 19. ure, ko so se zaprla volišča, prejela 99 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Od tega inšpektorat za notranje zadeve obravnava 32 zadev, za katere obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka, je objavilo ministrstvo za notranje zadeve.

Največ obravnavanih zadev se nanaša na domnevne kršitve volilnega molka s spornimi objavami in vsebinami na družbenih omrežjih, sledi pošiljanje sporočil SMS in e-poštnih sporočil. Največ obravnavanih prijav so prejeli iz osrednjeslovenske, gorenjske in obalno-kraške regije. Za 67 obvestil so ugotovili, da se nanašajo na zadeve, ki so že v obravnavi ali pa niso povezane s kršitvami volilnega molka.

Pred današnjimi lokalnimi volitvami, na katerih so volivci izbirali nove župane in člane občinskih svetov, se je v petek opolnoči uradno zaključila volilna kampanja, veljati je začel volilni molk, ki ga je bilo treba spoštovati še danes do 19. ure, ko se se zaprla vsa volišča po državi. V tem času je bilo nagovarjanje volivcev prepovedano.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 700 do 3000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 300 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje, od 250 do 500 evrov za pravno osebo ter od 150 do 250 evrov za posameznika.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.