
Prepričanje, da so dietne pijače bolj zdrave kot njihove sladke različice ali celo neškodljive, kot kaže, ne drži – vsaj ne za zdravje jeter. Nova raziskava ugotavlja, da lahko uživanje tako sladkanih kot dietnih pijač drastično poveča tveganje za razvoj nealkoholne zamaščenosti jeter, pri čemer so raziskovalci ugotovili, da je pri pijačah brez sladkorja nevarnost za razvoj bolezni v resnici še večja kot pri tistih s sladkorjem.
Že ena dietna pijača na dan lahko poveča tveganje za nealkoholno zamaščenost jeter za kar 60 odstotkov, medtem ko lahko uživanje pijač, ki vsebujejo sladkor, to tveganje poveča za 50 odstotkov, kaže nova, še neobjavljena študija.
Nealkoholna zamaščenost jeter je stanje, pri katerem se maščoba kopiči v jetrih ljudi, ki zaužijejo malo ali nič alkohola. Poškodbe so lahko podobne tistim, ki jih imajo pogosti uporabniki alkohola in lahko vodijo do ciroze – napredovale zabrazgotinjenosti jeter – ter celo do raka jeter, poroča CNN.
Ta bolezen danes velja za enega vodilnih vzrokov za raka jeter.
Tudi dietne pijače niso tako nedolžne
"Sladke pijače so že dolgo pod drobnogledom, medtem ko so njihove dietne različice pogosto obravnavane kot bolj zdrava izbira," je povedal Lihe Liu, glavni avtor raziskave in podiplomski študent gastroenterologije na Prvi pridruženi bolnišnici univerze Soochow v Sudžovu na Kitajskem.
"Naša študija kaže, da so pijače z nizko ali nično vsebnostjo sladkorja dejansko povezane z višjim tveganjem za nealkoholno zamaščenost jeter – tudi pri zmerni porabi, denimo pri eni pločevinki na dan," je pojasnil Liu.

Uživanje dietnih pijač je bilo povezano tudi z večjim tveganjem za smrtnost zaradi bolezni jeter, kaže povzetek raziskave, ki je bila predstavljena v ponedeljek v Berlinu na Evropskem tednu gastroenterologije.
"Ti izsledki izpodbijajo splošno prepričanje, da so te pijače neškodljive, in opozarjajo na potrebo po ponovnem razmisleku o njihovi vlogi v prehrani in zdravju jeter – še posebej, ker nealkoholna zamaščenost jeter postaja globalni zdravstveni problem," je dodal Liu.
Takojšnji učinek zamenjave z vodo
V raziskavi so spremljali skoraj 124.000 ljudi brez bolezni jeter, ki sodelujejo v UK Biobank, obsežni biomedicinski raziskavi v Združenem kraljestvu. Vrsto in pogostost uživanja pijač so ocenjevali s 24-urnimi prehranskimi vprašalniki v različnih obdobjih desetletnega spremljanja.
Poleg povezave med uživanjem sladkanih in dietnih pijač ter zamaščenostjo jeter je študija pokazala, da so imeli udeleženci, ki so sladkane pijače zamenjali z vodo, za 13 odstotkov nižje tveganje za razvoj bolezni, pri pivcih dietnih pijač pa se je tveganje znižalo za 15 odstotkov. Menjava med sladkanimi in dietnimi pijačami pa tveganja ni zmanjšala.

Študija tako nasprotuje prejšnjim analizam, ki so nakazovale na to, da bi bilo mogoče namesto vode varno piti dietne pijače, je za CNN povedal Sajid Jalil, klinični izredni profesor gastroenterologije in hepatologije na Medicinski fakulteti univerze Stanford, ki ni sodeloval pri raziskavi.
"Raziskava je pokazala, da lahko tako običajne kot dietne gazirane pijače dolgoročno škodujejo jetrom, medtem ko lahko voda ali nesladkane pijače prispevajo k njihovi zaščiti," je pojasnil Jalil.
Kako sladkane in dietne pijače vplivajo na jetra?
Pri sladkanih pijačah visoka vsebnost sladkorja povzroča hiter porast ravni glukoze in inzulina v krvi, kar spodbuja pridobivanje telesne teže. Presežek sladkorja lahko povzroči tudi kopičenje maščobe v jetrih.
Čeprav imajo dietne pijače nizko kalorično vrednost, lahko po besedah Liuja prav tako škodljivo vplivajo na jetra prek več mehanizmov: "Lahko spremenijo črevesno mikrobioto, vplivajo na občutek sitosti, povečajo željo po sladkem in celo spodbudijo izločanje inzulina," je razložil in dodal: "Voda pa telo hidrira brez vpliva na presnovo, pomaga pri občutku sitosti in podpira presnovo. Zato je zmanjšanje tveganja podobno ne glede na to, katero sladkano pijačo zamenjamo – kaže namreč, da je voda najbolj zdrava izbira."
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje