Slovo neizvoljenih: kaj bodo počeli in kdo nima velikih političnih ambicij?

Evropske Volitve 10. Jun 202417:09 6 komentarjev
Milan Brglez, Ljudmila Novak, Klemen Grošelj in Franc Bogovič
Foto: N1/Bobo

Volilci in volilke so v nedeljo odločili, kdo bo na zasedanjih v Bruslju in Strasburgu zastopal Slovenijo. Uspeh dosedanjih evroposlancev je polovičen. Štirje ostajajo v parlamentu, drugi štirje pa se bodo od mesta v evropskem parlamentu morali posloviti. Kaj bodo počeli v prihodnje, kdo velikih političnih ambicij nima več in kakšni občutki jih spremljajo ob slovesu?

Na tokratnih evropskih volitvah se štirim evroposlancem, ki so to funkcijo opravljali v zadnjem mandatu, ni uspelo ponovno uvrstiti v Evropski parlament. To so Franc Bogovič, Ljudmila Novak, Milan Brglez in Klemen Grošelj. Mandat se jim bo formalno iztekel 16. julija, ko bodo formalno potrdili mandate novoizvoljenih poslancev. Pol leta po tem bodo lahko prejemali nadomestilo za evroposlansko plačo.

Franca Bogoviča smo dan po evropskih volitvah in napetem spremljanju tesnih rezultatov v štabu SLS s klicem zmotili ravno med delom v sadovnjaku. Kot je dejal, se bo po pestrih letih profesionalne politike najprej prilegel počitek. “Do včeraj sem bil v igri za nov mandat in delal resno kampanjo. Nimam nobenega načrta, nobenega dogovora o katerem bi lahko govoril,” je o svoji prihodnosti povedal odhajajoči evroposlanec.

Ob skorajšnjem slovesu od Evropskega parlamenta je Bogovič izpostavil hvaležnost da je lahko dvakrat v okviru SLS in drugih partnerskih strank sebi in matični stranki priboril mandat. Meni, da je v evropskem parlamentu nadgradil svoje prejšnje delo agronoma in župana. “Ukvarjal sem se s stvarmi, za katere mislim, da so pomembne za nas in ljudi, ki sem jih zastopal. Mogoče so v Bruslju celo bolj prepoznali moje delo kot pa doma,” je dejal.

Bogovič je spomnil tudi ljudi, ki jih je spoznal, in “močno mrežo poznanstev”, ki si jo je ustvaril v Bruslju. “Bomo videli ali bom ta poznanstva še unovčil, ali pa bom imel le lepe spomine nanje,” je sklenil.

Franc Bogovič
Foto: Borut Živulović/Bobo

Po dveh mandatih se od dela v Evropskem parlamentu poslavlja tudi Ljudmila Novak. Kot pravi, bo imela po prenehanju mandata nekaj časa za premislek, načrtov za prihodnost pa ima veliko. “Ampak niso povezani s politiko,” je še dodala. Kljub neizvolitvi je vesela, da je Evropska ljudska stranka (EPP) ostala najmočnejša na evropskem nivoju in da je NSi ohranila enega poslanca. “Čeprav rezultat ni najboljši,” je ocenila Novak.

Z liste NSi v Evropski parlament odhaja Matej Tonin, ki pa bi ga lahko notranjepolitično dogajanje v prihodnosti poklicali nazaj na slovenski politični parket. Povratek bi se lahko zgodil šele pol leta po prihodu na položaj, v tem primeru pa bi ga nadomestila prav Ljudmila Novak. Bi bila pripravljena vskočiti? “Če bo potrebno seveda,” odgovarja dosedanja evroposlanka NSi. Kot je ponovila, ima sedaj pred sabo druge poti in cilje. “Nimam velikih političnih ambicij, razen če bi se zgodil prej opisan scenarij,” je še dejala.

Tudi ona ob slovesu čuti hvaležnost, da je lahko v Evropskem parlamentu opravila dva mandata. “Poskusila sem mednarodni parket, v Sloveniji sem tudi opravljala različne funkcije. Sem hvaležna in vesela za vse to, čeprav ni bilo vedno najlažje. Upam, da sem pustila kakšno sled in ohranila oziroma vrnila krščansko demokracijo v parlament,” je sklenila.

Ljudmila Novak
Foto: Igor Kupljenik /BOBO

V taboru Milana Brgleza, ki se bo moral prav tako posloviti od stolčka v evropskem parlamentu, medtem izpostavljajo, da je za vprašanja o prihodnosti za zdaj še prezgodaj. Brglez bo v naslednjih dneh z različnimi ljudmi opravil pogovore, ena od možnosti pa je tudi povratek na fakulteto za družbene vede, kjer ima zamrznjeno redno zaposlitev.

Odhajajoči evroposlanec iz vrst SD je namreč že januarja vodstvo fakultete obvestil, da se utegne po volitvah vrniti kot predavatelj. Kot pravijo v njegovem taboru, se bo v naslednjih dneh pogovoril tudi s predstavniki FDV, ima pa na mizi tudi druge možnosti.

Milan Brglez
Foto: N1

Da je prezgodaj za razkritje načrtov za prihodnost, pravi tudi Klemen Grošelj, ki se je s stranko Zeleni Slovenije uvrstil na predzadnje mesto. “Malo niham. Ali bom šel v gospodarstvo, ali bom šel v državno upravo. Ne vem še,” pravi dosedanji evroposlanec LMŠ in Gibanja Svobode, ki je nekaj ponudb že prejel, a jih ne razkriva.

Kot pravi, je v tem trenutku težko govoriti tudi o političnih ambicijah, saj da se te običajno pojavijo, ko so pred vrati volitve. “Teh pa še slabi dve leti ne bo,” je dejal. Ob tem sicer dodaja, da neki pogovori obstajajo, a je sedaj osredotočen na dokončanje mandata.

Od kolegov, s katerimi je v Evropskem parlamentu najtesneje sodeloval, se je Grošelj poslovil že ob zadnjem plenarnem zasedanju, ko je mislil, da ne bo nastopil na volitvah. Takrat je tudi že izpraznil pisarno, bo pa moral do 16. julija še enkrat na pot v Bruselj, kjer mora ob prenehanju mandata urediti še nekaj malenkosti.

Klemen Grošelj
Foto: Aljaž Uršej

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje