Aleš Cantarutti zapušča GZS

Gospodarstvo 30. Nov 202217:03 > 17:191 komentar
Cantarutti
Foto: Žiga Živulovič jr. /Bobo

Aleš Cantarutti se po dobrem letu in pol poslavlja s funkcije generalnega direktorja Gospodarske zbornice Slovenije. Kot pojasnjujejo na interesnem združenju gospodarstva, je Cantarutti nepreklicen odstop podal na današnji seji upravnega odbora. Odstopa iz osebnih razlogov, štiriletni mandat pa bo predhodno zaključil z novim letom. Za novo direktorico je predsednik GZS Tibor Šimonka že predlagal Vesno Nahtigal, ki na zbornici vodi področje industrijske politike.

Aleš Cantarutti zaradi osebnih razlogov odstopa z mesta direktorja Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Vodenje GZS je prevzel aprila lani in nadomestil Sonjo Šmuc, ki je mandat zaključila februarja istega leta. Z zbornico je sicer sodeloval že prej, saj je bil direktor centra za mednarodno poslovanje. Pred prevzemom funkcije direktorja pa je Cantarutti skoraj šest let opravljal delo državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu, bil je tudi vodja področja na Elektru Ljubljani.

Iz gospodarske zbornice so sporočili, da so v času njegovega vodenja bili “izjemno aktivni tako na področju splošne gospodarske in okoljske zakonodaje, pa tudi socialnega dialoga. Aktivno je bila vključena v oblikovanje protikoronskih zakonodajnih paketov za blažitev posledic epidemije, v zadnjem obdobju pa je bila in še vedno je intenzivno vpeta v pripravo ukrepov, ki naslavljajo energetsko draginjo”.

Cantarutti mandat na čelu GZS končuje s koncem leta, torej po enaindvajsetih mesecih vodenja, ob prevzemu lani pa je kot ključno usmeritev izpostavil program Slovenija 5.0. V predstavitvenem nastopu je izrazil tudi prepričanje, da lahko “z razvojnim partnerstvom dosežemo strateške cilje slovenskega gospodarstva, kot je 60.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega”. Obenem je poudaril še nujnost zelenega prehoda, pri čemer je GZS navedel kot povezovalca in spodbujevalca, enako vlogo pa je GZS pripisal tudi pri digitalizaciji gospodarstva.

Že danes pa je predsednik GZS Tibor Šimonka za novo direktorico predlagal Vesno Nahtigal, ki trenutno na GZS zasedo funkcijo izvršne direktorice področja industrijske politike. Po navedbah gospodarske zbornice je bila Nahtigal že zdaj del najožjega vodstva in tako vključena v ključne aktivnosti GZS. “Zlasti na področju industrijske politike, naslavljanja energetske draginje ter zelenega prehoda,” so še pojasnili na interesnem združenju gospodarstva, kjer dodajajo, da bo upravni odbor o imenovanju Nahtigal za štiriletni mandat odločal korespondenčno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar