Alžirski plin: višje cene za stare kupce, negotovost za nove

Gospodarstvo 09. Okt 202212:22 4 komentarji
Sonatrach Alžirija plin
Prfimedia

Alžirski naftni gigant Sonatrach je ta teden s španskim energetskim podjetjem Naturgy sklenil dodatek k pogodbi o dobavah zemeljskega plina Španiji, ki predvideva nove, višje cene. Že julija je zvišal cene francoskemu Engieju. Zaradi zmanjševanja ruskih dobav plina se je v Evropi povečalo zanimanje za alžirski plin, med drugim je Sonatrach obljubil večje količine plina Italiji, pred podpisom je pogodba s slovenskim Geoplinom, pri čemer pa se v zadnjih tednih v medijih pojavljajo vprašanja, ali ni obljubil preveč.

Španski Naturgy in alžirski Sonatrach sta z dodatkom k dolgoročni pogodbi o dobavah zemeljskega plina, sklenjeni pred dvema desetletjema, za nazaj revidirali cene za letošnje leto. Alžirci Španiji letno dobavijo pet milijard kubičnih metrov plina.

Nove cene naj bi bile bližje tržnim. Podjetji podrobnosti ne razkrivata, a jasno je, da to pomeni, da so cene višje. Borzna cena plina se je do lanske pomladi gibala okrog 20 evrov za megavatno uro, v zadnjem letu in pol pa je poskočila. Kot kaže spodnji graf cene plina na nizozemskem plinskem vozlišču (TTF), je poleti zrasla vse do 340 evrov za megavatno uro, v zadnjih tednih pa se je spustila na okrog 160 evrov za megavatno uro.

Alžirci letos vse dolgoročne pogodbe usklajujejo “s tržnimi pogoji”. Že poleti so posodobili pogodbo s francoskim Engiejem, ki plin pri njih kupuje od leta 2011. S Španci so sicer dosegli dogovor le za letošnje leto. O ceni plina za prihodnje leto in leto 2024 se bosta Sonatrach in Naturgy še pogajala.

TTF cena plina

TTF

Povečali količine Italiji, pred sklenitvijo pogodbe s Slovenijo

Zmanjšanje ruskih dobav je povečalo zanimanje za alžirski plin in Sonatrachu letos prineslo nekaj novih poslov. Nekdanji italijanski premier Mario Draghi je z Alžirci poleti sklenil sporazum o dobavi dodatnih štirih milijard kubičnih metrov plina v letošnjem letu, poleg že prej dogovorjenih 21 milijard kubičnih metrov.

Na podpis pogodbe pa čaka tudi Slovenija. Naš največji slovenski plinski trgovec Geoplin, ki v državo pripelje tri četrtine plina, sta tik pred sklenitvijo triletne pogodbe za 300 milijonov kubičnih metrov plina letno. To bi, upoštevajoč podatke o porabi v preteklih letih, pomenilo približno tretjino naše porabe. Glede na to, da se zdaj poraba zmanjšuje zaradi visokih cen in prehoda industrije na druge energente, pa bi ta delež verjetno lahko bil še večji.

Kot je ta teden povedal infrastrukturni minister Bojan Kumer, naj bi bila pogodba podpisana kmalu. Geoplin ima soglasje skupščine za sklenitev pogodbe, Petrol je pridobil potrebne garancije, ki so zavarovane tudi s 400-milijonskim poroštvom države. Po naših informacijah si v Geoplinu prizadevajo, da bi plin stekel v začetku prihodnjega leta.

Dobave do avgusta manjše kot lani

Vse od sklenitve pogodbe z Italijo pa tako evropski kot alžirski mediji pišejo o strahovih, da Sonatrach Evropi morda obljublja preveč. Alžirski portal Algerie Part je pred dvema tednoma pisal o “paniki v vodstvu Sonatracha”, saj naj bi ugotovili, da ne morejo izpolniti obljube Italiji. Po uradnih podatkih Sonatrach sicer letno proizvede 113 milijard kubičnih metrov plina, 54 jih izvozi.

Italijanski Eni je medijem, kot smo že pisali, dejal, da ima zagotovila, da plin bo. Iz nedavno objavljenih podatkov Evropske komisije o plinskih dobavah v EU v prvih osmih mesecih, izhaja, da je skupna količina plina iz Alžirije in Libije letos za tri milijarde kubičnih metrov manjša kot lani.

Na vprašanje, ali so omenjena medijska poročila lahko razlog za skrb, nam je vir iz Petrola pred kratkim dejal, da spremljajo dogajanje, da pa je Slovenija od Alžircev plin že kupovala vse do leta 2012, ko je Geoplin pogodbo prekinil, in da so bili zanesljiv dobavitelj. Pogodba je bila prekinjena zaradi cene – ruski plin je bil cenejši.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje