Avstrija in Nemčija sklenili sporazum o sodelovanju pri oskrbi s plinom

Gospodarstvo 12. Jul 202218:23 1 komentar
Plinovod
PROFIMEDIA

Nemčija in Avstrija sta se s sporazumom zavezali, da bosta v primeru pomanjkanja plina storili vse, da se ohrani njegov tranzit. Dogovor tako določa, da državi ne bosta zadržali načrtovanih pošiljk plina niti v primeru pomanjkanja dobave.

Nemški gospodarski minister Robert Habeck in avstrijska gospodarska ministrica Leonore Gewessler sta danes na Dunaju podpisala sporazum o sodelovanju na področju zemeljskega plina, da bi se spopadli z morebitno energetsko krizo v zimski sezoni. Dogovor določa, da državi ne bosta zadržali načrtovanih pošiljk plina niti v primeru pomanjkanja dobave.

Ministra sta se dogovorila, da bosta v primeru pomanjkanja plina storila vse, kar je v njuni moči, da se ohrani tranzit plina. To velja zlasti za avstrijski zvezni deželi Tirolska in Predarlska, ki nista povezani z avstrijskim plinskim omrežjem, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. “Zavezani smo, da bomo v primeru izrednih razmer še naprej zagotavljali prenos,” je na novinarski konferenci dejala ministrica Gewessler. Glede skladišča plina v Haidachu blizu Salzburga je pojasnila, da želijo s skupnim sporazumom o polnjenju izpolniti tudi svoje evropske obveznosti.

Gewessler je podjetja v Avstriji pozvala k sodelovanju na prihajajočih razpisih za nemške terminale za utekočinjeni zemeljski plin. “Lahko ste prepričani v mojo polno politično podporo,” je zagotovila. Habeck pa je poudaril, da mora Evropa sprejeti dejstvo, da je na področju energije “odvisna”, je poročala španska tiskovna agencija EFE. “To ni nujno slabo, saj se bo s tem povečala ozaveščenost, politika, ljudje in demokracija pa lahko nekaj spremenijo,” je pojasnil.

Minister in namestnik nemškega kanclerja je še enkrat poudaril, da so bili od izbruha vojne v Ukrajini sprejeti številni ukrepi za zmanjšanje odvisnosti od oskrbe s fosilnimi gorivi iz Rusije.

Po podpisu sporazuma sta ministra obiskala dunajsko elektrarno Simmering, v kateri je ena največjih elektrarn za proizvodnjo toplote in električne energije v srednji Evropi, še navaja EFE.

Podobni sporazumi se obetajo tudi Sloveniji. Kot je v ponedeljek v oddaji Odmevi na TV Slovenija pojasnil infrastrukturni minister Bojan Kumer, je vlada v petek sprejela uredbo o solidarnostnem sporazumu z Italijo. Sporazum je v Italiji že parafiran, pri nas ga bo moral še parlament. Predlog zakona o ratifikaciji sporazuma med Slovenijo in Italijo bo v sredo obravnaval odbor DZ za zunanjo politiko. Vlada se o tovrstnem sporazumu pogaja tudi z Avstrijo in Hrvaško, pri čemer minister pričakuje, da bi tisti s Hrvaško lahko bil podpisan v mesecu ali dveh.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje