Preiskava BBC: pripadniki enote britanske vojske ubijali afganistanske civiliste

Svet 12. Jul 202218:09 > 18:37 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Britanski BBC je v obsežni preiskavi razkril, da so pripadniki posebne vojaške enote SAS med nočnimi racijami v afganistanski provinci Helmand nezakonito ubili 54 neoboroženih in pridržanih civilistov. O pobojih, ki so se dogajali med letoma 2010 in 2011 in bi se morda lahko celo izkazali za vojne zločine, naj bi vedeli tudi v poveljstvu posebne enote, ki pa ni ukrepala.

Po večletni preiskavi je BBC razkril, da naj bi pripadniki britanske posebne enote SAS nezakonito pobili 54 Afganistancev. Eskadrilja naj bi v šestih mesecih med letoma 2010 in 2011 pobijala zajete ter neoborožene civiliste. Poboji naj bi se dogajali med racijami v afganistanski pokrajini Helmand, kjer je vojska ob stalnih zasedah in bombnih napadih beležila visoke izgube.

Da so pripadniki eskadrilje SAS med nočnimi racijami pobijali tudi neoborožene ljudi, so za BBC potrdili tudi posamezniki, ki so službovali znotraj posebne enote. Po njihovih pričevanjih naj bi pripadniki SAS na kraje pobojev podtikali puške kalašnikov in s tem poskušali opravičiti dejanja. Pripadniki naj bi med seboj tekmovali v tem, kdo bo pobil največ ljudi, eskadrilja pa je želela v številu ubitih nasprotnikov prehiteti tisto, ki je bila na terenu pred njimi, so BBC še povedali pripadniki SAS.

V poročilih o racijah, v katerih so posebne enote želele razbiti talibanske mreže in zajeti njihove poveljnike, so pozornost nase priklicali zapisi o ponavljajočih se dogodkih. V poročilih o nočnih operacijah britanskih specialcev v Helmandu so se namreč večkrat ponovili zapisi, da naj bi zajeti civilist izza zavese ali drugega pohištva potegnil orožje, v večini primerov puško AK-47 ali ročno bombo, nakar naj bi ga britanski vojaki ubili.

Da so jih takšna poročila zmotila, je za BBC potrdil tudi nekdanji poveljnik iz štaba britanskih posebnih sil.”Preveč ljudi je bilo ubitih med temi nočnimi racijami, pojasnila pa niso imela smisla. Ko vojska nekoga zajame, ta ne more kar umreti. Ponavljanje takih zgodb je prožilo alarme znotraj poveljstva.” Vendar o sumih ni obvestilo vojaške policije, kljub temu da je po poročanju BBC za poboje vedel tudi nekdanji šef specialcev Mark Carleton-Smith.

Najbolj obetavni poskus preiskave pobojev se je zgodil leta 2014 z operacijo Northmoor. Vojaška policija se je v sklopu akcije ukvarjala z več kot 600 domnevnimi prekrški britanskih sil v Afganistanu. Operacija je klavrno propadla leta 2019 z zaključkom obrambnega ministrstva, da ni zaznalo nobenih kaznivih dejanj. Takratna preiskovalna ekipa je za BBC dejala, da jih je vojska pri zbiranju dokazov ovirala ter da se z zaključkom niso strinjali.

Na zgodbo o pobojih se v britanskih vojaških krogih kljub vprašanjem BBC niso odzvali, prav tako odziva ni bilo s strani obrambnega ministrstva. Tiskovni predstavnik ministrstva je sporočil le, da so britanske sile v Afganistanu “služile pogumno in strokovno” in upoštevale “najvišje standarde”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!